Ako vymenit chladiacu kvapalinu v motore?
Moderátori: dulo, buci_vectra
-
VeCeZ22YH
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 18 Okt 2010, 20:08
- Auto: Vectra C
bukelo
rad si to necham vysvetlit aby som nieco neplietol kedze som laik. princip fungovania pri chaledni mi je jasny s tymi okruhmi. ide mi ale o to ze ci pri studenom motore vypustim cez chladic obidva okruhy. ja netusim. chcel by som tu starsiu chladiacu odtial dostat takmer komplet.
langdon2
serus. odskusane (po oprave). uz som to mal aj nakopnute bez vody. sice barbarstvo ale ide to. len chvilu. potom som ho vypol.
----
co by ste teda poradili ak by som chcel dat komplet novu chaldiacu? staci mi len vypustit z chladica za studena a naliat pripravenu zmes?
chcem to namiesat (GM dex cool 19 40 663) v pomere 3:4,7 (-28 C). celkovy objem mam 7,7 litra. podla mna vypustim tak 5 l
rad si to necham vysvetlit aby som nieco neplietol kedze som laik. princip fungovania pri chaledni mi je jasny s tymi okruhmi. ide mi ale o to ze ci pri studenom motore vypustim cez chladic obidva okruhy. ja netusim. chcel by som tu starsiu chladiacu odtial dostat takmer komplet.
langdon2
serus. odskusane (po oprave). uz som to mal aj nakopnute bez vody. sice barbarstvo ale ide to. len chvilu. potom som ho vypol.
----
co by ste teda poradili ak by som chcel dat komplet novu chaldiacu? staci mi len vypustit z chladica za studena a naliat pripravenu zmes?
chcem to namiesat (GM dex cool 19 40 663) v pomere 3:4,7 (-28 C). celkovy objem mam 7,7 litra. podla mna vypustim tak 5 l
VeCe 2.2 16V direct sedan
-
Brembo.SV
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 06 Mar 2010, 18:28
- Auto: Insignia
ked mas otvoreny termostat,tak to vytecie skor. Motoru sa nic nestane ked je vypnuty a pockas cca 1 minutu. Je jedno,ci vypusti teplu alebo studenu. Maly alebo velky okruh si ludia casto mylia,tak sa nad tim nezastavujem. Maly okruh teda vymennik tepla-kurenie treba mat otvoreny ventil kurenia,ked ho mate.
-
VeCeZ22YH
- Strieborný užívateľ

bukelo
fajnsmeker ? nie
. len mam rad veci poriadne spravene ak to ide. no a teraz som to nejak nedotiahol:
po odpusteni zmesi podla navodu cez vypustny ventil som nameral nieco cez 2,8 litra. vypojil som aj hadice z plniacej nadrzky a vyfukol zmes co nevytiekla sama. doplnil som novu zmes 1:1 presne 2,8 litra. otazka je ale co tych zvysnych 4,9 litra. moze to zamrznut? vraj mam celkovy objem 7,7 litra tak uz som z toho jelen.
tych 4,9 litra je v bloku motora? tak to je asi nafigu ked to zamrzne a potrha blok :roll:
fajnsmeker ? nie
po odpusteni zmesi podla navodu cez vypustny ventil som nameral nieco cez 2,8 litra. vypojil som aj hadice z plniacej nadrzky a vyfukol zmes co nevytiekla sama. doplnil som novu zmes 1:1 presne 2,8 litra. otazka je ale co tych zvysnych 4,9 litra. moze to zamrznut? vraj mam celkovy objem 7,7 litra tak uz som z toho jelen.
tych 4,9 litra je v bloku motora? tak to je asi nafigu ked to zamrzne a potrha blok :roll:
- bukelo
- Moderátor

- Dátum registrácie: 24 Jan 2008, 10:08
- Auto: Iná značka
Ked to cele nevies dat von, nechces, alebo mas inaksi dovod, tak sa to robi tak, ze zmerias do kolko stupnov je odolna sucasna kvapalina, a vypocitas si kolko musis odpustit kvapaliny, aby si tam dolial cisty koncentrat, ktory po zmiesani so zvyskovou kvapalinou v motore, co ti tam ostane po vypusteni, spravi zmes do pozadovanej odolnosti voci mrazu. Po naliati koncentratu je dobre motor zohriat, aby sa doliaty koncentrat dobre premiesal zo zvyskom kvapaliny v aute.
-
VeCeZ22YH
- Strieborný užívateľ

ja som sa snazil bukelo :/
skusal som to podla navodu ako sa pise v mudrej knihe :roll: tam je spomenuty len jednen vypusty otvor (motor Z22YH) naspodku chladica. odtial som aj vypustal a meral. logika mi ale vravi ze ak by niekto podla toho menil nemrznucu zmes, stale by vymenil len to co vytecie z chladica a ten zvysok v bloku (pokial to ma fakt cele 7,7 litra) by zostal.
jedine co ma napada je: nastartovat, uplne vypustit z chladica zmes, pockat kym sa zapne druhy okruh a komplet cele vypustit. samozrejme sledovat teplotu motoru. vypnut motor. po vychladnuti doliat.
je to cele zle alebo uplne zle?
skusal som to podla navodu ako sa pise v mudrej knihe :roll: tam je spomenuty len jednen vypusty otvor (motor Z22YH) naspodku chladica. odtial som aj vypustal a meral. logika mi ale vravi ze ak by niekto podla toho menil nemrznucu zmes, stale by vymenil len to co vytecie z chladica a ten zvysok v bloku (pokial to ma fakt cele 7,7 litra) by zostal.
jedine co ma napada je: nastartovat, uplne vypustit z chladica zmes, pockat kym sa zapne druhy okruh a komplet cele vypustit. samozrejme sledovat teplotu motoru. vypnut motor. po vychladnuti doliat.
je to cele zle alebo uplne zle?
Naposledy upravil/-a VeCeZ22YH v 01 Dec 2011, 22:33, upravené celkom 2 krát.
-
VeCeZ22YH
- Strieborný užívateľ

divil by si sa ale mal som to nakopnute bez vody, bez chladica, bez maleho alebo velkeho okruhu, bez vzduchoveho filtra a inych ... len starter, baterka, alternator a sacia klapka. nad 110 C som mu dal radsej off
ale aj tak je to gladiator. aj napriek tomu si zasluzi v zime pokoj :/
-
iurai
- Kat
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 12 Okt 2007, 11:56
- Auto: !! Zmeň si model auta !!
vypustanie vrchom znamena, ze pomocou hadicky ako ked sa stahuje vinecko ?
Vlado Kat
Vectra B Caravan 2.0 DTI (X20DTH) 16V 74kw r.v. 1998
viac na: http://forum.opelclub.sk/viewtopic.php?t=5554
Vectra B Caravan 2.0 DTI (X20DTH) 16V 74kw r.v. 1998
viac na: http://forum.opelclub.sk/viewtopic.php?t=5554