zhasina motor na volnobehu
Moderátori: dulo, buci_vectra
-
makobn
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 05 Feb 2009, 23:19
- Auto: Vectra B
zhasina motor na volnobehu
zdravim...prosim o radu...dnes som siel autom do Talianska a zacal mi dochnut motor pri neutrali...najprv drzi otacky okolo 1200 a potom klesnu pod 500... az nakoniec klesnu tak ze zdochne motor... vycistil som ten volnobezny ventil aj s klapkou ci ako sa to vola no vobec to nepomohlo... skoro vzdy ked necham neutral tak skape...cca tak do pol minuty... a akoby to nebolo dost do toho mi odisla aj poistka na ventilator co chladi vodu a vyvarilo mi ju vsetku skoro ked som stal v zapche...moze to mat spolu suvis?? neviem co s tym
prosim poradte
Opel Vectra B 2.0 16V 100kW 1998 x20xev
-
iurai
moze ale nemusi.
1. volnobeh - klasicky problem. ak s tym nevies jazdit, tak odpoj nejaku podtlakovu hadicku, napriklad k ventilu EGR. motor si takto prisaje viac vzduchu, mozno to prestane skapinat, mozno bude volnobeh vyssi, a mozno to bude nepouzitelne
2. poistku vymenit a pozriet, ze ci vetraky funguju. napr. po zapnuti klimy musia ist oba naraz. alebo ked voda dosiahne 100 stupnov
ked voda dosiahne 105, resp. 120 stupnov, tak pusti prislusny vetrak naplno, a vtedy funguju vetraky nezavisle
cize, aj ked je jedna poistka vypalena, alebo vetrak odpojeny.
ale mozno sa poistka vypali znova.
ak by ju vypalovalo hned, tak treba porozmyslat nad nahradnym riesenim, nudzovou opravou a pod. jazdou v noci ;-)
ked vetraky funguju, tak si stale sledovat, teplotu motora a ci mas vodu v nadobke.
3.
ak sa voda prehrieva aj pri jazde na rovine bez zapch, tak mas asi nieco s motorom
1. volnobeh - klasicky problem. ak s tym nevies jazdit, tak odpoj nejaku podtlakovu hadicku, napriklad k ventilu EGR. motor si takto prisaje viac vzduchu, mozno to prestane skapinat, mozno bude volnobeh vyssi, a mozno to bude nepouzitelne
2. poistku vymenit a pozriet, ze ci vetraky funguju. napr. po zapnuti klimy musia ist oba naraz. alebo ked voda dosiahne 100 stupnov
ked voda dosiahne 105, resp. 120 stupnov, tak pusti prislusny vetrak naplno, a vtedy funguju vetraky nezavisle
cize, aj ked je jedna poistka vypalena, alebo vetrak odpojeny.
ale mozno sa poistka vypali znova.
ak by ju vypalovalo hned, tak treba porozmyslat nad nahradnym riesenim, nudzovou opravou a pod. jazdou v noci ;-)
ked vetraky funguju, tak si stale sledovat, teplotu motora a ci mas vodu v nadobke.
3.
ak sa voda prehrieva aj pri jazde na rovine bez zapch, tak mas asi nieco s motorom
-
iurai
-
iurai
-
makobn
- Strieborný užívateľ

iurai?? a nevies prosim ta co by tam bolo treba vymenit aby to nezhasinalo??? myslis ze to moze robit ta elektromagneticka sranda co ma otvarat a zatvarat ten privod vzduchu na volnobehu??? nevies ako sa to popripade vola??? najlepsie po nemecky
by som si to tu skusil zohnat
a vymenit...
-
iurai
neviem, ci si to cital a precital. ked zapnes klimu musia ist hned oba ventilatory. ak je vypnuta, tak musia zapnut pri 100 stupnoch.
to si vyskusaj, ak nechces kupovat novy motor
k volnobehu - kup flasku technickeho benzinu a rolku kuchynskych utierok
vycisti skrtiacu klapku docista a pohyblivu osku vo ventile volnobehu, aby chodila hladko.
ak to nepomoze:
nechaj zahriat motor a napni silnejsie plynove lanko - je tam taka zavlacka, povytiahni bowden/vedenie a zaisti tak, aby si mal volnobeh na 1000-1200 ot. myslim, ze potom ti to skapinat nebude.
ak to nepojde bowdenom, vezmi spagatik a priviaz ho o skrtiacu klapku tak, aby nedosadla uplne
ak mas chut nakupovat, tak regulator volnobehu: IAC, Leerlaufsteller, cislo dielu Opel 90411546, cca 170 Eur novy, 20 pouzity.
a chyba moze byt inde
to si vyskusaj, ak nechces kupovat novy motor
k volnobehu - kup flasku technickeho benzinu a rolku kuchynskych utierok
vycisti skrtiacu klapku docista a pohyblivu osku vo ventile volnobehu, aby chodila hladko.
ak to nepomoze:
nechaj zahriat motor a napni silnejsie plynove lanko - je tam taka zavlacka, povytiahni bowden/vedenie a zaisti tak, aby si mal volnobeh na 1000-1200 ot. myslim, ze potom ti to skapinat nebude.
ak to nepojde bowdenom, vezmi spagatik a priviaz ho o skrtiacu klapku tak, aby nedosadla uplne
ak mas chut nakupovat, tak regulator volnobehu: IAC, Leerlaufsteller, cislo dielu Opel 90411546, cca 170 Eur novy, 20 pouzity.
a chyba moze byt inde
-
iurai
-
iurai
-
makobn
- Strieborný užívateľ

tak som to skusil s tym plynovim lankom ako si opisoval ale to moc nepomohlo...na klapke je taky srobik (cervik) s kontramatkou nieco ako doraz tej klapky alebo ako by som to nazval...rak som to pritiahol a tym padom mi klapku neuzavrie uplne... otacky volnobehu teda drzi okolo 1000 a nezhasina...kolisu ale nezhasne... no ked dlhsie jazdim a vyradim do neutralu tak ma volnobeh az okolo 1400... nepokazil som nic tym ze som tym srobkom hybal???