adik,jazdim mesacne na aute cca 18-20 tis km....alebo inak..to auto robi tolko km,nie vzdy idem ja....robi trasy do francuzka a spat po dialnici...myslis,ze je realne menit po 15 tis km olej,ked to urobi za 8 jazd?co su zhruba tri tyzdne?menime olej kazdy mesiac a pol...a nie je to lacna zalezitost,ale myslim,ze je rozdiel aj v tom,ze to auto jazdi na tempomat a konstantnou priemernou rychlostou,nemyslim,ze sa v nom tvori tolko karbonu,ako auto,ktore jazdi v mestskej premavke a kratke trasy,nakolko je jednorazovo zohriate a udrziavane v konstantmej jazdnej teplote..a pokial si pamatam este cosi zo studia,mam pocit,ze trenie a vsetky veci okolo toho su nepomerne mensie pri takomto permanentnom zatazeni...suhlasim s tym,ze mozno by stalo za to menit aspon olejovy filter,ved ten cisti olej a asi to aj dam urobit,ale vymenu oleja po 25 tis praktizujem asi 6 mesiacov, a po poslednom merani hodnot motora na brzde, a tlakov valcov sme dosli k zaveru,ze motor vykazuje mensie opotrebenie, ako motor na mojej VeCe...ktory robi menej km,a menim rovnaky olej,ale po 15-17 tis km...ale jazdim ine trasy ako som spominal vyssie...a neuveris,ale dali sme na rozbor oleje z oboch aut,mal som moznost to dat zmerat, a vysledky jasne preukazali to,co uvadzam vyssie...vw sharan (jazdi francuzko) mal menej zaneseny olej,ako VeCe (jazdi vsetko a vsade podla potreby)...Adik napísal:Čo sa týka oleja a filtra ešte skôr som si dal tú námahu a filtre som rozrezal aby som sa sám presvedčil ako je to z kvalitou oleja a filtra. Išlo o rôzne značky áut a filtrov.Čuduj sa svete najhoršie bol na tom Castrol.Ten filter ledva prepúšťal olej .Z môjho pohľadu najlepšie obstál olej Esso .
Čo sa týka životnosti oleja samozrejme hrá aj kvalita filtra.
Osobne by som olej v motore 25 000 km nenechal.![]()
![]()
tym samozrejme nechcem spochybnovat Vase nazory, aje to na kazdom z nas,ale uprimne,kazdy sa snazi naklady znizovat...a ak sa dari,nie je nad to...