problem so štartom u diesla

Moderátori: dulo, buci_vectra

iurai

Príspevok od používateľa iurai »

jura napísal:to ohladom kilometrov aj mne sa nezdalo, no auto je dovezene z nemecka majitelka bola 50rocna, auto bolo tretie v dome a nebolo kupovane z bazaru, ale rovno s prvej ruky na inzerat a je velmi zachovale, pekne, bez skrabanca, bez hrdze ne proste malo jazdene...len ma malu chybicku :cry: s ktorou sa zacinam trapit lebo zacina zima. dnes som skusil to rucne zhavenie, chvilku to trvalo nez som nasiel kable, ktore smeruju nie na relatko, ale do tyristorovej skrinky, odpojil som konektor prepojil som zhavice s plusom na 5sekund, pripojil som naspat tyristorovu skrinku a auto nastartovalo na jedno pretocenie "parada" :lol:, asi to zhavenie bude riadene od pocitaca ako si pisal juraj, len neviem ako to teraz poprepajat, kedze tam nieje relatko. Ja som z HC a u nas rano bolo O C. vyrobca pise, ze to ma zhavit az pod -5C. zatial dakujem za vsetky rady
v nemecku sa diesel kvoli vysokej cestnej dani oplati cca od 30000 km rocne. ked bola prva majitelka, mozno mas aj doklady ktore postupny nabeh 130 km dokumentuju v case.

co sa tyka zhavenia, ini pisali 5 stupnov nad nulou. ked vyrobca vymyslel start bez zhavenia pri nejakych teplotach, tak kazdy taky motor ak je v poriadku (vsetko, co som pisal hore) za tychto teplot naskoci bez zhavenia.

mal som komorkovy diesel Ford. tento potreboval zhavit aj pri 20. ked bolo 10 stupnov, bolo treba tocit asi 20 sekund !!! (ked som mal vyradene zhavenie). ale to bol uplne iny motor !
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ
Dátum registrácie: 22 Jún 2007, 23:33
Auto: !! Zmeň si model auta !!

Príspevok od používateľa jura »

zag, dakujem za rady :!: no ten tyristor ma mnoho vyvodov, cerveny privod, dva vyvody fialove, ktore su asi 6mm² drot a smeruju na zhavice a potom este 4 tenucke drotiky takze neviem, ktorym prichadza povel na zhavenie lebo to auto este nezhavilo ako som us pisal no a ked tam pridam rele, bojim sa aby sa nevracal + do tyristora a nieco neposkodil v PC. no a odstavit cele tyristorove spinanie nechcem, lebo neviem este aku ma inu funkciu. moc tomu nerozumiem #-o som silnoprud ...poslal by som aj foto tyristora, ale neviem ci sa to sem da... myslim si, ze moze byt aj vadne to tyristorove spinanie alebo snimac teploty, ktory dava povel na zapnutie zhavenia.
Zag

Príspevok od používateľa Zag »

Staci ked len opises pekne pod seba alebo odciarkujes co je na nom napisane ... Kuknem do katalogu a hodim ti infosku ... :wink: Jo a rado sa stalo ... Tyristor sa spatne pokial neni pod prudom moc neodrbava ale pri skrate jedna radost ale to je zase taka pecka ako ked elektrolit drbne smrad a rana ako z dela - na plastovom puzdre len diera v strede a "plechace ako granat ... :lol:
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

GM 90508974 51299001 neviem ci je to cislo tyristora, ale podla mna je to cislo toho celeho komponentu, spinacieho zariadenia ...............dik
Zag

Ups tak to ti asi takto neee ... Pokial mi opises konkretne nieco zo suciastok tak ano ale podla GM cisla moc nee ... Este keby som mal schemu ku TDi-cku tak by som ti to odcital ... :(
iurai

jura napísal:zag, dakujem za rady :!: no ten tyristor ma mnoho vyvodov, cerveny privod, dva vyvody fialove, ktore su asi 6mm² drot a smeruju na zhavice a potom este 4 tenucke drotiky takze neviem, ktorym prichadza povel na zhavenie lebo to auto este nezhavilo ako som us pisal no a ked tam pridam rele, bojim sa aby sa nevracal + do tyristora a nieco neposkodil v PC. no a odstavit cele tyristorove spinanie nechcem, lebo neviem este aku ma inu funkciu. moc tomu nerozumiem #-o som silnoprud ...poslal by som aj foto tyristora, ale neviem ci sa to sem da... myslim si, ze moze byt aj vadne to tyristorove spinanie alebo snimac teploty, ktory dava povel na zapnutie zhavenia.
je to riadiaca jednotka zhavenia. s rj motora je spojena tenkym bielozltym a modrym. co znamenaju neviem, ale rj motora to urcite nejako riadi.

mozno signal zhavit a potvrdenie - pre kontrolku

zvysne vodice su napajanie, zapalovanie, zem a 2xzhavice
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

aj tak zatial dakujem za ochotu..... skusim niekde pohladat schemu.. jednu som niekde videl ale bola v rustine..
Zag

No pozeral som do zapojenia "ako na to" ale tam toho moc neni akurat ze zhavice su v paralernom zapojeni po 2x. Co tam je akurat na pozeranie ze to secko ide z K76 co je vlastne "ridici jednotka pro rizeni predstihu zapalovani.Odtial to vedie R5.1-R5.4 co su zhaviace sviecky a este to z K76 vedie do K80 co je vlastne predohrev filtra ... :-k .Secko to ovlada K70-ka co je valstne riadacia jednotka ktora len predpokladam ze pouziva cidlo motora ako teplomer na povolenie zhavenia od 5C ci kolko tu bolo pisane ... Ja potrebujem vediet co je dnu v tej K76 alebo to aspon odfotit.Na scheme je to zakreslene len ako "obdlznik a v strede znak "tranzistora" co je asi laicky napisane krabicka ktora obsahuje polovodicove suciastky ... Nemam konkretnu schumu tak takto tazko radit. Ale vlastne pokial hodis nejke to napatie na kontakt 1,2 tak ti budu zhavit lebo OUT pre zhavice je prave pin 1 a 2 ... Jednoduchcsie som to napisat nevedel ... [-( .
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

jurai, mam tam taketo znacenie:
hnedo sedy ide na ST
hnedo biely ide na 31
modry ide na DI
cierny ide na 15
cerveny 6mm² privod ide na 30
2x fialovy na zhavice G1 G2
Zag

Stiahni si aspon ako na to je tam aj 2-2,2 tdi tak aspon takto ... Ja ne tvojom mieste vlastne nemam problem lebo si to viem hned secko omerat ... Tyristor je ako rele v podstate preteka prud ktory zopne nejky impulz... Ak sa da rozobrat k76 nemas problem to odsledovat ...
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

Zag, fotku toho mam,ale neviem kam ju mam poslat.
To rele by som tam chcel namontovat bez toho, aby som prerusil tie kable k zhavicom, ale neviem ked pustim napatie spat do tyristorovej skrinky, ci tam nieco neodpalim.
dedo.miki

Príspevok od používateľa dedo.miki »

Ja robím aby žhavilo na vozoch jednoducho.Rozpojím kábel od čidla teploty a vtedy riadiaca jednotka dostane informáciu ,že motor je totálne studený.A žhaví ako divé.
Zag

Uploadnut mozes hoci kde aj tu napr.: http://www.imageshack.us/ .
Mas tam "klik" navolit kde otvoris s HDD obrazok dole mas host it! ,pockas pokial ti to uploadne naskocia ti link a das skopirovat forum1 z hora bude mini obrazok a z dolnej link big orazok.

Jo rozpojit teplotne cidlo neni zle ale ja som nezistoval ako to ma tiesene opel ci pouziva cidlo ktore je od motora alebo ma vlastne na tento okruh.Pokial ale odpoji to od motora bude to blbnut lebo riadiaca jednotka bude snimat ze sa notor nenahrieva a bude upravovat zmes ako za studena ... alebo v opacnom pripade ako ze je horuci ... to zalezi ako jeto cidlo "postavene" !!!

Ty nemusis rozpajat kable staci na to nadpojit.Tyristor prepusta len ked mu das impulz a vlastne funguje potom ako vodic /triakom sa da regulovat rozsah napatia/ ale tyristor len spina ako rele.Zatial co som nieco skladal a bol tam tyristor nikdy sa nic neposralo pokial som na OUT priviedol napajanie lebo vlastne prepusta len v jednom smere a je off bez impulzu.Nepreteka cez neho nic takze by sa vlastne nemalo nic stat ... Nemam nejake konkreten zapojenie ... Zopar zapojeni vie mat aj spatnu ochranu voci Out-u co jednoducho znemana ze sleduje OUT a kontroluje ci tam nieco je ale to asi nebude pripad pre OPEL ... :) Len moj nazor ale dost pravdepodobne ...Prud je ako voda ide kade lahsie co jednoducho znamena za v paralenom zapojeni slabej a silnej "link" sa ta slabsia neodpaluje pokial neni prekroca zataz na silnu link ale neplati to stale ...Si elektrikar sak to vies sam ze elektrika je zivel ... :lol:
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

ak mozem poprosit, neviem kde mam hladat to cidlo teploty ](*,)
Zag

Ono vlasten mozes preusit cidlo ako bolo pisane a dat ho cez spinac a pred startom ho offnes a potom zapnes len neviek ako to je z ohmazou a ako sa sprava to cidlo v zapojeni /ci nehlacsi jednotke error cidla pokial ma stale nejaku hodnotu ktora je snimana/ ... Na vectre A bolo cidlo od serva smerom ku motoru lepsie napisane bolo hned pri kanaloch kadial talci pumpa vodu ... nepozeral som kde je na B-cku ale predpokladam a ako poznam opel ten moc nic az tak nemeni tak skus "kuknut za motor ked si lahnes na hlavu valcov ako ked pozeras na potrubie ktore sa tiahne pod autom" ... Jo a ked to tak poriesis nezabudaj ho potom prepnut ten prepinac ... :D
dedo.miki

Príspevok od používateľa dedo.miki »

To čiodlo predsa z vypínačom rozpojíš len na chvílu kým nažhaví a potom funguje normálne dalej.
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

Zag, ty mi teda davas zabrat... s tym obrazkom, neviem ci sa mi to podarilo, nieco som tam vlozil.. neviem po anglicky.. tu ti dam linku snad to otvoris http://img84.imageshack.us/my.php?image ... haved0.jpg ono na tej fotke to je vsetko zaliate ... setkom...
iurai

teplota

ma 2 teploty - olej a chladiaca kvapalina. takze ocakavaj 3 cidla teploty vody
jura
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

asi nemam sancu najst to cidlo, nieco som nasiel na hlave aj 3 kusky, no v zadu od serva je hlinikova folia, nic tam nieje vidno. bojim sa odpajat po jednom, aby som nieco nezablokoval, asi tam nainstalujem rele ako mi doporucil Zag.
Zag

Ono ma este napadlo ci nahodou to cidlo na vodu nemas nahodou slhnute ... Ja som mal ten problem na A-cku stale riadiaca jednotka mala info ze agregat je uz teplucky a za svateho som ho rano nemohol na brnk natocit ... Lebo mi nejde do bedni ze ked nechas posta auto napriklad vecer o 19 tak do rana ze neochladne ... Ono sa take najlepsie skusa v sobotu a nedelu ked sa moc nebeha akoze lebo neni mozne aby ti zhavenie nezasvitilo ... :-k .Proste to cidlo moze mat inaksiu hodnotu ako by teraz trebalo alebo ako je spravne a vlastne riadacia jednotka ani nevie ze je o napr.: 3 stupne menej ... Ja som menil cidlo sice na 2L benzine ale auto potm startovalo samo ... :lol: Akurat hladam podla GM cisla ci niekde nenatrafim co je presne dnu ... Jo a nesom hlavicka normalka chalanisko po 30-tke tak som sa trosku uz poohanal s pajkou a tak,sak to na dlho ... :wink: :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "VECTRA - MOTOR/PREVODOVKA"