v nemecku sa diesel kvoli vysokej cestnej dani oplati cca od 30000 km rocne. ked bola prva majitelka, mozno mas aj doklady ktore postupny nabeh 130 km dokumentuju v case.jura napísal:to ohladom kilometrov aj mne sa nezdalo, no auto je dovezene z nemecka majitelka bola 50rocna, auto bolo tretie v dome a nebolo kupovane z bazaru, ale rovno s prvej ruky na inzerat a je velmi zachovale, pekne, bez skrabanca, bez hrdze ne proste malo jazdene...len ma malu chybickus ktorou sa zacinam trapit lebo zacina zima. dnes som skusil to rucne zhavenie, chvilku to trvalo nez som nasiel kable, ktore smeruju nie na relatko, ale do tyristorovej skrinky, odpojil som konektor prepojil som zhavice s plusom na 5sekund, pripojil som naspat tyristorovu skrinku a auto nastartovalo na jedno pretocenie "parada"
, asi to zhavenie bude riadene od pocitaca ako si pisal juraj, len neviem ako to teraz poprepajat, kedze tam nieje relatko. Ja som z HC a u nas rano bolo O C. vyrobca pise, ze to ma zhavit az pod -5C. zatial dakujem za vsetky rady
co sa tyka zhavenia, ini pisali 5 stupnov nad nulou. ked vyrobca vymyslel start bez zhavenia pri nejakych teplotach, tak kazdy taky motor ak je v poriadku (vsetko, co som pisal hore) za tychto teplot naskoci bez zhavenia.
mal som komorkovy diesel Ford. tento potreboval zhavit aj pri 20. ked bolo 10 stupnov, bolo treba tocit asi 20 sekund !!! (ked som mal vyradene zhavenie). ale to bol uplne iny motor !