Ahoj

, citujem s iného fóra. Hľadám taktiež info ohľadom klapiek.
"Překlad made in Tanguero:
Úkolem vířivých klapek je vytvořit vzdušný vír, cílem je lepší spalování při nízkém zatížení motoru, když množství sazí převažuje nad přiváděným čerstvým vzduchem. (pozn. otevřený EGR, zavřená škrtící klapka, plné DPF..). Klapky jsou tam také pro zlepšení ovladatelnosti při podmínkách nízkého zatížení, jsou ovládány podtlakem (BMW), nebo solenoidem a jsou zavřeny při provozu s nízkým výkonem motoru, jako je volnoběh při stání na semaforech, přeřazování rychlostí a brždění pro maximální účinnost hoření směsi a nejlepší emise. Klapky jsou naplno otevřeny při vyšších výkonech motoru pro maximální volumetrickou účinnost a výstupní výkon.
Auto bude fungovat stejně i bez klapek, klapky jsou v sání zejména kvůli emisím, přesto i bez nich bude zůstane v limitech a vy nepoznáte změnu výkonu.
Já to chápu takto: díky otevřenému EGR a zavřené škrtící klapce se při volnoběhu plní do válců směs plná sazí a dýmu chudá na kyslík, který je navíc nerovnoměrně rozdělený. Proto mají klapky udělat vír, který to líp promíchá. Pokud máte zaslepený EGR (třeba pomocí podložek), vyndaný DPF (aby saze letěli ven), tak klapky postrádají smysl."
Ďalšia citácia:
"Pár postřehů bych měl, ale komu se to nechce číst rovnou říkám, že jsou to samá pozitiva a spíš budu chválit alfici, bo mi již delší dobu dělá jen radost.
Odstavením klapek jsem vyřešil pouze a jedině problém padání do nouzáku a opravdu nic se odstavením nezhoršilo. Motor nikdy nekouřil ani za studena nestartoval na bílo. Kouřivost v nižších otáčkách prostě není, spotřeba je stejná nebo o chlup lepší a teď když jsem řešil nachipování, tak auto projelo zátěžovými testy, logováním hodnot a bylo mi řečeno, že motor je v naprosto výborném stavu. Ani po nachipování o 35 koníků se vůbec žádné kouření nekoná a auto táhne krásně lineárně od 1500 do 4800 otáček(ta hodnota opravdu není překlep). Největší zásluhu na tom má DPF_OFF a čistý EGR s lehounce chodícím solenoidem. Nic určitě nepokazil kvalitní olej, nové filtry a VERVA+VIF.
Takže vířivé klapky v tom celém nehrají opravdu žádnou roli a má Alfice s nima do budoucna už prostě NEPOČÍTÁ."
Takže majitelia áut tie vírivé klapky skôr odstraňujú ako repasujú. Jednoduché odstránenie klapiek je ich odpojiť od motorčeka (ten nechať el.káblom zapojený aby točil svojím ramenom "naprázdno" ak by sa odpojil od el.káblu RJ by vypísala chybu), tiahlo zaaretovať do otvorenej polohy. Takto budú stále otvorené a motorček bude hýbať ramenom, ale keďže bude odpojené rameno ničím nepohne.
vírivé klapky na obrázku 4 obdĺžniky hore sú spojené tiahlom a 1 obdĺžnik dole je hlavná klapka na ktorú je napojený motorček
https://z22se.co.uk/data/attachment-fil ... 0d42._.jpg