Zimne pneumatiky vs Najvacia konstrukcna rychlost
Moderátori: bukelo, buci_vectra
-
kevinm
- Nový užívateľ

- Dátum registrácie: 13 Nov 2016, 22:52
- Auto: Astra J
Zimne pneumatiky vs Najvacia konstrukcna rychlost
Ahojte,
som cerstvy vodic a planujem vymenit pneumatiky z letnych na zimne.
Podla vyhlasky, by som nemal mat na zimnych index rychlosti nizsi ako je najvacsia konstrukcna rychlost.
A tu je ten problem....
v Technicaku mam nasledujuci riadok:
" 43. T Najvacsia konstrukcna rychlost vozidla 205 km/h".
Comu nerozumiem, kedze je tam index T, ale zaroven rychlost 205 km/h. Ked sa pozriem do vsetkych tabuliek s indexami tak vidim T - 190 km/h
H - 210 km/h. Co ma vacsiu vahu....index ktory tam uviedli, alebo Rychlost?
Takze na ktory index mam kupovat pneu ak nechcem riesit tie nalepky v zornom poli?
Plati pre mna T, alebo H?
Dakujem
som cerstvy vodic a planujem vymenit pneumatiky z letnych na zimne.
Podla vyhlasky, by som nemal mat na zimnych index rychlosti nizsi ako je najvacsia konstrukcna rychlost.
A tu je ten problem....
v Technicaku mam nasledujuci riadok:
Comu nerozumiem, kedze je tam index T, ale zaroven rychlost 205 km/h. Ked sa pozriem do vsetkych tabuliek s indexami tak vidim T - 190 km/h
Takze na ktory index mam kupovat pneu ak nechcem riesit tie nalepky v zornom poli?
Dakujem
- macil
- Admin

- Dátum registrácie: 25 Feb 2006, 15:01
- Bydlisko alt: Furča
- Kontaktovať používateľa:
Re: Zimne pneumatiky vs Najvacia konstrukcna rychlost
Rozhodujúci je rýchlostný index pneumatiky. V tvojom prípade, minimálne H. Ak teda nechceš riešiť tú nálepku.
Ale pravdupovediac, ja mám max. konštrukčnú rýchlosť 200km/h, zimné pneu s indexom T a žiadnu nálepku. 200 bežne nejazdím.
Na STK tiež ešte nikoho nenapadlo kontrolovať to.
Ale pravdupovediac, ja mám max. konštrukčnú rýchlosť 200km/h, zimné pneu s indexom T a žiadnu nálepku. 200 bežne nejazdím.
-
kevinm
- Nový užívateľ

No co sa tyka pneumatik, tak v casti 41. Rozmer a druh pneumatik na naprave mam: 91 V.macil napísal:Rozhodujúci je rýchlostný index pneumatiky. V tvojom prípade, minimálne H. Ak teda nechceš riešiť tú nálepku.
Ale pravdupovediac, ja mám max. konštrukčnú rýchlosť 200km/h, zimné pneu s indexom T a žiadnu nálepku. 200 bežne nejazdím.Na STK tiež ešte nikoho nenapadlo kontrolovať to.
Cize dokonca V.
Ale ak plati H, ako uvadzas...co potom znamena to pismena T, ktore je tam uvedene?
p.s. je ok, ak v casti 41, mam uplne ine rozmery pneumatik ako mi dali pri predaji auta?
Dakujem
- macil
- Admin

- Dátum registrácie: 25 Feb 2006, 15:01
- Bydlisko alt: Furča
- Kontaktovať používateľa:
Podľa zákona smieš mať na aute obuté kolesá len s rozmerom, uvedeným v TP. Ak ani v poslednej kolónke nemáš uvedený, ako alternatívny rozmer ten, s ktorým si auto kúpil, na tvojom mieste by som to šiel reklamovať. Stačí, že natrafíš na snaživejšieho policajta a budeš mať problém.
-
jack
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 11 Jan 2014, 12:25
To "T" za por. číslom 43 si "nevšímaj" - to nie je rýchlostný index, ale tzv. kód podľa jednotlivých častí (sekcií) v OEV (TP).kevinm napísal: v Technicaku mam nasledujuci riadok:
príklad: - keď sa lepšie pozrieš do OEV (TP), tak máš napr. časť "VOZIDLO" por. č. "2 J" alebo "MOTOR A PREVODOVKA" "19 Q", atď. a za p.č. "43" je písmeno "T", t.j. kód ,
čiže u tvojho auta platí rýchlostný index H a V (uvedený pri rozmeroch pneumatík p.č. 41/1 a 2) - podľa rozmeru disku a pneumatiky a ako aj hmotnostný index uvedený pri jednotlivých pneu.
(dúfam, že som to napísal zrozumiteľne)
Opel Astra J 1.6 Notchback - "cosmo"
-
kevinm
- Nový užívateľ

No len pre istotu...teda to co mam pri rozmeroch pneumatik c.41/1 a 2 z hladiska rychlostneho indexu neni smerodajne v zmysle povinnosti vyplyvajucich zo zakona vsak? Ak tam mam uvedene pneumatiky 91V, ale ja si kupim H, lebo to zodpoveda konstrukcnej rychlosti vozidla, tak som v pohode, aj ked nemam odporucane V pneumatiky. A nemusim v tom pripade mat ani ziadnu nalepku s rychlostou. Spravne?jack napísal:To "T" za por. číslom 43 si "nevšímaj" - to nie je rýchlostný index, ale tzv. kód podľa jednotlivých častí (sekcií) v OEV (TP).kevinm napísal: v Technicaku mam nasledujuci riadok:
príklad: - keď sa lepšie pozrieš do OEV (TP), tak máš napr. časť "VOZIDLO" por. č. "2 J" alebo "MOTOR A PREVODOVKA" "19 Q", atď. a za p.č. "43" je písmeno "T", t.j. kód ,
čiže u tvojho auta platí rýchlostný index H a V (uvedený pri rozmeroch pneumatík p.č. 41/1 a 2) - podľa rozmeru disku a pneumatiky a ako aj hmotnostný index uvedený pri jednotlivých pneu.
(dúfam, že som to napísal zrozumiteľne)
Dakujem
-
jack
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 11 Jan 2014, 12:25
Tu je to -myslím si- dosť dobre vysvetlené: http://auto.sme.sk/c/6947442/obuvate-zi ... losti.html" onclick="window.open(this.href);return false; ,
ale skrátka: na aute by si mal mať, v tvojom prípade, obuté pneumatiky s indexom rýchlosti rovným alebo vyšším ako je konštrukčná rýchlosť vozidla, čiže u teba pneu buď s indexom H alebo V.
(Pokiaľ máš v OEV pod p.č. 41/1 napísané napr. 215/50 R17 91V, tak môžeš dať na nápravu pneu 215/50 R17 91H pretože obidva indexy rýchlosti spĺňajú najvyššiu konštrukčnú rýchlosť vozidla, ktorá je 205km/h, pokiaľ použiješ pneu s indexom rýchlosti T, tak nálepku musíš /mal by si/ mať).
ale skrátka: na aute by si mal mať, v tvojom prípade, obuté pneumatiky s indexom rýchlosti rovným alebo vyšším ako je konštrukčná rýchlosť vozidla, čiže u teba pneu buď s indexom H alebo V.
(Pokiaľ máš v OEV pod p.č. 41/1 napísané napr. 215/50 R17 91V, tak môžeš dať na nápravu pneu 215/50 R17 91H pretože obidva indexy rýchlosti spĺňajú najvyššiu konštrukčnú rýchlosť vozidla, ktorá je 205km/h, pokiaľ použiješ pneu s indexom rýchlosti T, tak nálepku musíš /mal by si/ mať).
Opel Astra J 1.6 Notchback - "cosmo"
-
kevinm
- Nový užívateľ

Super, dakujem vsetkym za reakcie :-)jack napísal:Tu je to -myslím si- dosť dobre vysvetlené: http://auto.sme.sk/c/6947442/obuvate-zi ... losti.html" onclick="window.open(this.href);return false; ,