alternátor vs. batéria
Moderátori: buci_vectra, franticek6
- zocharik
- Nový užívateľ
- Dátum registrácie: 14 Okt 2009, 13:34
- Auto: !! Zmeň si model auta !!
alternátor vs. batéria
Počas jazdy mi začala svietiť kontrolka ALTERNATOR, neskôr sa pridala kontrolka ABS súčasne s ESP, kontrolka airbagov a prestalo fungovať posilovanie riadenia. Po zastavení a vypnutí motora auto už nešlo naštartovať, je ako keď by bola vybitá batéria.
Je možné že by bola už nefunkčná batéria (6 rokov, 160 000 km, pred cca 3 týždňami nechytila) alebo bude skôr niečo s alternátorom?
Je možné že by bola už nefunkčná batéria (6 rokov, 160 000 km, pred cca 3 týždňami nechytila) alebo bude skôr niečo s alternátorom?
-
- Pravidelný užívateľ
- Dátum registrácie: 01 Júl 2008, 10:03
- fanuc
- Strieborný užívateľ
- Dátum registrácie: 02 Jan 2007, 21:00
- Kontaktovať používateľa:
Keď mu to spravilo počas jazdy tak to bude alternátor a nie baterka. Baterka nedáva prúd počas jazdy, ale alternátor stíha dodávať šťavu pre všetko. Môžeš mať baterku vymlátenú jak chceš ale keď naštartuješ (napr cez káble) tak ti všetko pôjde. Nepíše síce či má benzín alebo diesel, ale ani pri benzíne nemôže slabá baterka robiť problém počas jazdy. Podľa mňa je diodový mostík KO. Vlastná skúsenosť 

Opel Zafira 1.9 110kw/Z19DTH 150koníkov jupííí ,chipnutá na 176koní/ 387Nm
Opel Zafira 1.8 16v Elegance 85kW/115koníkov
- zocharik
- Nový užívateľ
Keďže som potreboval previezť auto domov, tak som nabil baterku a čakal čo sa bude diať. Auto bez problémov naštartovalo, po cca 5 min jazdy zasvietila kontrolka "akumulátor". Postupne všetko pozhasínalo, svetlá, palubný počítač, prístrojová doska, neukazovalo rýchlosť, otáčky, palivo, nešli stierače, kúrenie, posilovač riadenia ..
V garáži som baterku zase nabil a zase v pohode naštartovalo, po pár minútach na voľnobehu ten istý scénar ..
Baterku som odpojil, po dni mi na nej ukazovalo 15,5 V, pri štartovaní neklesla hodnota pod 11,2 V.
Predpokladám že to bude alternátor, ako sa dá zistiť v čom presne je chyba? (mostík, regulátor ..)
Opel Zafira 1,9 CDTi, 110 kW
V garáži som baterku zase nabil a zase v pohode naštartovalo, po pár minútach na voľnobehu ten istý scénar ..
Baterku som odpojil, po dni mi na nej ukazovalo 15,5 V, pri štartovaní neklesla hodnota pod 11,2 V.
Predpokladám že to bude alternátor, ako sa dá zistiť v čom presne je chyba? (mostík, regulátor ..)
Opel Zafira 1,9 CDTi, 110 kW
- buci_vectra
- Moderátor
- Dátum registrácie: 20 Apr 2009, 23:41
- Auto: Vectra B
Jo alternátor.
Čo je v alternátore zlé zistíš keď ho rozoberieš a premeriaš diody, skontroluješ uhlíky a pod. Budeš si to robiť sám?
Čo je v alternátore zlé zistíš keď ho rozoberieš a premeriaš diody, skontroluješ uhlíky a pod. Budeš si to robiť sám?
Vectra B 2.5 V6 - strieborná - Lubecová 
Vectra B 1.8 16v - modrá
Tigra X14XE
PartBase - Zoznam dielov
MECHANICAL SYNFONICA BY FORMAT67.NET

Vectra B 1.8 16v - modrá
Tigra X14XE
PartBase - Zoznam dielov
MECHANICAL SYNFONICA BY FORMAT67.NET
- texno_lover
- Strieborný užívateľ
- Dátum registrácie: 21 Mar 2010, 14:00
- Auto: Zafira B
zocharik - na takej istej zafire som to mal pred cca mesiacom, najazdene mala vtedy okolo 130 tisic, diodovy mostik na alternatore bol kaput, takže urcite repas alternatora, robi to veľa firiem, nestoji to zas až tak veľa... kazdopadne urcite by som s tym nejazdil ani kratke trasy .... nam ked vypovedal tak prestalo ist abs atd atd a zrazu aj posilovač riadenia tak sa nedalo volantom skoro ani pohnuť a zafira skoro skončila čumakom v múre pri odbočovaní do dvora ked sa zrazu nedalo volantom ani pohnuť ...
Opel Vectra B caravan , 2.0 Dti , 1997
Opel Zafira B, 1.9 CDTI, 2006, DPF OFF
OP-COM diagnostika
Opel Zafira B, 1.9 CDTI, 2006, DPF OFF
OP-COM diagnostika
prečo si neurobil ako som napísal .... premeraj napätie na baterky pri naštartovanom motore a to bez zaťaženia a so zaťažením ( svetlá , vyhrievanie zadného skla , rádio .... ) a to na voľnobehu a na cca 2500 otáčok .... potrebné je to aby sa mohlo zistiť / rozhodnúť medzi repasom alebo len výmenou reglera ....
- zocharik
- Nový užívateľ
red baron napísal:prečo si neurobil ako som napísal .... premeraj napätie na baterky pri naštartovanom motore a to bez zaťaženia a so zaťažením ( svetlá , vyhrievanie zadného skla , rádio .... ) a to na voľnobehu a na cca 2500 otáčok .... potrebné je to aby sa mohlo zistiť / rozhodnúť medzi repasom alebo len výmenou reglera ....
Dnes som sa konečne dostal k tomu meraniu a takto dopadlo:
Batéria bola po nabití a po pripojení voltmetra sa vyšplhala na 17,9. Pri štartovaní klesla na 12,4, potom na voľnobehu bola medzi 15,7-15,9.
Po zvýšení otáčok na 3000 bola 15,5 - 15,7 a s 3000 ot. + svetlá, klíma a iné hodnota klesala až na 14,0. Dalo by sa z tých hodnôt určiť kde je chyba?
- fanuc
- Strieborný užívateľ
- Dátum registrácie: 02 Jan 2007, 21:00
- Kontaktovať používateľa:
No to máš ale riadne divoké hodnoty
Baterka normálne má cca 12volt. Pri behu motora to stúpne na viac ako 14 volt a v závislosti od spotrebičov to klesá. Ale pod tých dvanásť pri bežiacom motore a fungujúcom alternátore ani pri zapnutí takmer všetkého čo "žere" elektrinu to neklesne. Ak máš také hodnoty ako si písal, tak ti to nejak prebíja :!: Čím si to nabil na tých takmer 18 volt?

Opel Zafira 1.9 110kw/Z19DTH 150koníkov jupííí ,chipnutá na 176koní/ 387Nm
-
- Strieborný užívateľ
- Dátum registrácie: 15 Sep 2010, 20:29
- Auto: Zafira A
Fanuc byl rychlejší
Chyba bude v měření. Něco tu nehraje. Pár příspěvků výš jsi se zmínil, že den po nabití má baterka 15,5V . To je dost podivné.
Zkus jiný voltmetr.
Jedno je ale i z tohoto jisté, kolísá napětí bez a při zátěži, a to skoro o 2V.
Nech zkontrolovat alťák.
Ještě bych tu zmínil jeden z omylů, ono měřit diody na funkční přechod je zavádějící. Někdy i zdánlivě dobrá dioda prokáže svoje " kvality" až při zátěži. Samosebou, pokud je dioda už při tomhle měření špatná, tak není co řešit a měnit

Chyba bude v měření. Něco tu nehraje. Pár příspěvků výš jsi se zmínil, že den po nabití má baterka 15,5V . To je dost podivné.
Zkus jiný voltmetr.
Jedno je ale i z tohoto jisté, kolísá napětí bez a při zátěži, a to skoro o 2V.
Nech zkontrolovat alťák.
Ještě bych tu zmínil jeden z omylů, ono měřit diody na funkční přechod je zavádějící. Někdy i zdánlivě dobrá dioda prokáže svoje " kvality" až při zátěži. Samosebou, pokud je dioda už při tomhle měření špatná, tak není co řešit a měnit
Zafira 2,2DTi 2005, bez EGR ventilu
- zocharik
- Nový užívateľ
Chyba bola vo voltmetre, s iným boli úplne odlišné hodnoty.
- 13,5 V mala baterka pred naštartovaním
- 10,2 V v priebehu štartovania
- 12,3 V na voľnobehu
- 12,2 V pri 3000 ot. bez záťaže
- 11,5 - 12,0 V voľnobeh + zapnuté svetlá, smerovky, hmlovky, klíma. Rovnaké hodnoty ukazovalo aj pri 3000 ot.
- 12,5 V voľnobeh
- 13,0 V po vypnutí motora
Ďalšie štartovanie už nebolo úspešné - prečo ale keď baterka ukazovala 13 V?
Dá sa demontovať alternátor bez nejakého špeciálneho náradia? Mám na mysli hlavne k demontu palivového filtra, drážkového remeňa ..
- 13,5 V mala baterka pred naštartovaním
- 10,2 V v priebehu štartovania
- 12,3 V na voľnobehu
- 12,2 V pri 3000 ot. bez záťaže
- 11,5 - 12,0 V voľnobeh + zapnuté svetlá, smerovky, hmlovky, klíma. Rovnaké hodnoty ukazovalo aj pri 3000 ot.
- 12,5 V voľnobeh
- 13,0 V po vypnutí motora
Ďalšie štartovanie už nebolo úspešné - prečo ale keď baterka ukazovala 13 V?
Dá sa demontovať alternátor bez nejakého špeciálneho náradia? Mám na mysli hlavne k demontu palivového filtra, drážkového remeňa ..