Kontrolka dobíjania+zvláštny zvuk motora

Moderátori: dulo, buci_vectra

culiki
Nový užívateľ
Nový užívateľ
Dátum registrácie: 06 Okt 2010, 09:24
Auto: !! Zmeň si model auta !!

Kontrolka dobíjania+zvláštny zvuk motora

Príspevok od používateľa culiki »

Prajem všetkým pekný deň, Opláci.Prezrel som celé fórum, či nenarazím na môj problém, aby som zbytočne znova nevytváral už otvorenú tému.
Môj problém nastal asi pred dvoma mesiacmi.Z ničoho nič sa mi jemne rozsvietila kontrolka dobíjania.Na voľnobehu len jemne ,,žmúrila", no po pridaní na plyn sa rozsvietila úplne do červena.Dal som zmerať diagnostiku, alternátor a všetko.Dobíjanie a kostra v pohode.Keďže som bol v Užhorode, domov som šiel len na stretávačkách, aby som došiel cca 330 km.Akonáhle som šiel viac ako 80, kontrolka zhasla, s ňou však na nulu klesol benzín, tachometer, a kontrolka teploty motora a postupne sa rozsvietil airbag a podobne.Ostatné šlo všetko v pohode..stierače, svetlá, smerovky.Ako náhle somk spomalil po 80 km/h, všetko nabehlo, ale dobíjanie svietilo.Toto mi spravilo ešte asi 3-krát.Na diaľnici som auto vyhnal na cca 130 km/h no v tom všetko nabehlo a prestala svietiť aj kontrolka dobíjania.Od vtedy však pozorujem taký divný zvuk mkotora, ako keby bol v záťaži...Tak som šiel domov hneď na diagnostiku, tam nezistili nič,a povedali, že ak mi to ide, netreba do toho šprtať.Skontrolovali dobíjanie -OK, kostra-OK, rozobrali alternátor-OK.Všetko funguje ako má, akurát prestalo ohrievanie zadného okna a v tme som zistil, že na voľnobehu slabšie svietia svetlá, akonáhle pridám, tak svietia silnejšie a ten motor, že je v záťaži.Prešiel som od vtedy viac než 2000 km a v pohode.Mám Opel Vectra B, 1.6, r. 1998, 55 kW.Prosím poraďte, ide zima, aby nenastali komplikácie.
Vopred ďakujem
Používateľov profilový obrázok
p.s.
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 14 Nov 2009, 15:31
Auto: Iná značka
Bydlisko alt: Karlovarsko

Príspevok od používateľa p.s. »

to co popisuješ vypadá na přebíjení alternátoru - odchází nebo bede v háji regulátor skus si sám změřit napětí na baterii a to jak na volnoběh tak při zvýšených otáčkách musíš naměřit 13.8 až 14.2V pokud naměříš víc či mín je altík na odchodu
mrkni na kontrolku dobíjení mohla se spálit tim jak do ní šlo větší napětí.
ten jinej zvuk motoru můžou dělat přidírající se ložiska alternátoru schod řemen a skus si snim zatočit jestli nedrhne de zlehka nepíská či nemá nákou vůli
nejjednoduší by bylo si pučit někde funkční altík a skusit ho přehodit
M4jky
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ
Dátum registrácie: 15 Feb 2010, 18:39
Auto: Vectra B

Príspevok od používateľa M4jky »

Z mojej skusenosti ti mozem poradit akurat to ze vypinanie pristrojovky je prebijanim a nie nedobijanim baterky. Co sa tyka toho zvuku neviem, musel by si to blizsie popisat. Ja som mal podobny problem ale mal som este jeden alternator tak som to len dal vymenit, vtedy mi to dobijalo o par desatin voltu viac. Je to akurat neprijemne ked ti ochrana vypina pristroje. Zmeraj si napatie pri nastartovanom aute a zvysenych otackach a uvidis kolko odobija. Nechapem ale suvislost s tym ze sa ti rozsvecuju dalsie kontrolky a odchadza elektronika. Problem zo svetlami pravdepodobne bude sposobovat len studenak. To ti urcite niekto poradi kde hladat. To zatazenie motora, typujem len logicky ze by mohlo prerazat vinutie, ale ako to zistit ti neporadim. Mas auto uz dlhsie alebo si ho nedavno kupil ?

Edit: pokial viem tak napatie alternatora moze byt 14,2 az 15V pri zvysenych otackach.
Vebe 1.6 16V '96 hatchback, X16XEL 74kW
culiki
Nový užívateľ
Nový užívateľ

Odpoveď

Ďakujem za promptné odpovede.Auto mám dva roky, zatiaľ to bolo bez problémov.Tie kontrolky vyplo len vtedy, teraz už všetko ide ako má.Nič sa nerozsvecuje počas jazdy.Všetko ide ako má, len akurát ten zvuk..ten akože nepočuť, ale ja to počujem, je to iný zvuk motora ako pred tým.Ako som písal alternátor je OK.
red baron

Príspevok od používateľa red baron »

nevieš dobre .... alternátor , presnejšie regulátor , NESMIE prepustiť napätie vyžšie ako max 14.5 voltov ....
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

Tachometer a palubné prístroje sa vypnú pri prepätí.
Prepätie býva často spôsobené zlým kontaktom tzv. malej diódy v alternátore.
Ešte raz a seriózne zmerať dobíjanie, aj počas jazdy!
Na tieto účely používam voltmeter s pripojením na pc alebo jednoduchšie, digitálny voltmeter do zapaľovača za pár eur, ten však nezachytí krátkodobé špičky.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
M4jky
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

To Kajo: Popis prosimta blizsie co si myslel tym zlym kontaktom malej diody. Doma sa mi vala jeden alternator, ktory bol meneny prave koli tomu ze daval zvysene napatie ajked len o par desatiniek. Mozno by som ho aspon spravil a pri pripadnom probleme by som zas len vymenil kus za kus.

To culiki: S tym zvukom to je takto tazko, moze to byt kludne aj nejaka netesnost vo vyfukovej sustave.
culiki
Nový užívateľ
Nový užívateľ

nie, nie, s výfukom to nemá nič spoločné.To počuť.Akoby bola úplne vybitá baterka a auto si ju potrebuje dobiť...počuť, že má problém s dobíjaním, aj keď baterka drží, tá je 100 %, štartoval som už 500-krát,takže dobíjanie je v pohode.Zajtra idem znova na diagnostiku tak som zvedavý.Dnes som si poriešil elektróny, tak auto zas vypadá lepšie.
Inak gratulujem tvorcom tejto stránky.Je super aj toto fórum, človek sa dozvie veľa vecí.Oslovili ma hmlovky,ale bojím sa ísť do toho, nemám nárazníky s prípravou na hmlovky a ja som do toho laik.Veľmi bysom si prial ma taký jemný tuning na mojom Oplíčku.Je to auto jak lusk.
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

M4jky, ak je to o pár desatiniek v celom spektre, je to regler.
Ak je to nepravidelné, ak niekedy je napätie vysoké, inokedy normal, nezávisle od otáčiek, je to malá dióda.
3 malé diódy v alťáku usmerňujú prúd a cez ne ide napätie, podľa ktorého sa riadi reglér.
Zlý kontakt na 1 z diód spôsobí nulové napätie v istom okamžiku, na čo regulátor zvýši budiaci prúd na vinutí. Dôsledok - prepätie.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
M4jky
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

Skoda ze som tuto informaciu nevedel skor aspon by som si to pomeral. Ale dik zase som o nieco mudrejsi.
lubo098
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 11 Sep 2008, 16:46

Príspevok od používateľa lubo098 »

vectra a jeden pes uz je prec, ostala zena, dva psy pes a dcera...
iurai

Príspevok od používateľa iurai »

diagnostika ABS by mala ukazat, ze ci bolo napatie za jazdy pod 9.5 alebo nad 17voltov !
nebudeme spekulovat, ze co sa dialo a co nie.
moze sa to zopakovat, no nemusi
ako napisal p.s. skus vymenit alternator
tiez nos v aute voltmeter. ak nameras 12 voltov nedobija a mozes ist tak na najblizsiu benzinku ci ubytovnu. ak nameras viac nez 15voltov, riskujes ze sa ti nieco pokazi.
ak by alternator nedobijal, 330 km by si so svetlami asi nepresiel
ak ti na volnobeh slabsie svietia svetla, tak by to mohol byt problem s alternatorom
este tu moze byt nejaka obcasna zavada v kabelazi auta
vitaminxxl
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 23 Júl 2008, 13:53
Bydlisko alt: Abbotsford

Príspevok od používateľa vitaminxxl »

Cawko.. mne tak isto blbli budiky a kontrolka dobijania sa vypalila tiez. Myslim, ze to vobec nesuviselo s rychlostou auta ako skor s otackami.. Dal som vymenit cely alternator a uz to ide ako ma.. Stary mi zacal davat pri vyssich otackach aj 26V !! Daj si na to pozor, lebo po case ti to urobi dost vela zleho (halogenky vpredu, osvetlenie interieru a v podstate odpalilo vsetko co nieje tak dobre istene proti vyssiemu napatiu)
Moja prvá a už aj bývalá...
Obrázok
jupaza1
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 16 Máj 2009, 10:37
Auto: Vectra C
Bydlisko alt: Bytča a okolie

Príspevok od používateľa jupaza1 »

Ahojte! Mám dotaz ohľadom kontrolky dobíjania. Cca pred rokom menený alternátor pre závadu dobíjania (nedobíjal), v auguste sa počas jazdy rozsvietila kontrolka akumulátora, na Pc ukazuje, že dobíja do hodnoty 14,3. Po vypnutí motora a opätovnom naštartovaní je kontrolka zhasnutá a vše sa chová tak ako má. Tento jav sa zopakoval od tej doby asi 6x. Prvý raz sa to objavilo po umytí auta a deň pred odchodom na dovolenku, viete si predstaviť ten šok a paniku. Viete niekto poradiť, kde môže byť príčina tohto javu?
Batéria je nová, kupovaná v marci tohto roku, takže tá by nemala robiť galibu. Na diagnostike chybu nehlási !
Opel Vectra C caravan 1,9 CDTi 110 kw r.v.2006
Opel Astra F 1,8i 16v r.v.1994 - EX; Opel Frontera B 2,2 DTi 85 kw r.v. 2000 -EX
Opel Vectra C 1,9 CDTi 88 kw r.v. 2006 - EX; Opel Vectra B caravan 1,6 16v r.v. 1996 - EX
Diagnostika a programovanie pomocou OP- COM a Diagnostika vozidiel Fiat, Alfa Romeo, Lancia pomocou Fiat ECU Scan
iurai

a v com je problem ? 14,3 V nestaci ???
jupaza1
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

14,3V stačí, len problém je v tom, prečo sa rozsvieti kontrolka batérie počas jazdy a následne po opätovnom štarte už nie a objaví sa za určitý, presne neohraničený čas. Skôr mi to pripadá, ako keby sa alternátor zasekol na hranici dobíjania 14,2 - 14,3v ,lebo neklesá pod tieto hodnoty. Pri normálnej jazde, bez rozsvietenej kontrolky a postupnom pripájaní spotrebičov je vidno kolísanie hodnôt na palubnom PC v rozsahu 13,7-14,3 V
Opel Astra F 1,8i 16v r.v.1994 - EX; Opel Frontera B 2,2 DTi 85 kw r.v. 2000 -EX
Opel Vectra C 1,9 CDTi 88 kw r.v. 2006 - EX; Opel Vectra B caravan 1,6 16v r.v. 1996 - EX
Diagnostika a programovanie pomocou OP- COM a Diagnostika vozidiel Fiat, Alfa Romeo, Lancia pomocou Fiat ECU Scan
p.s.
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 14 Nov 2009, 15:31
Bydlisko alt: Karlovarsko

Príspevok od používateľa p.s. »

tipnul bych si nákou pomalu odcházející diodu se to víc ohřeje a zlobí
není ten altík od delco remy ty měly problém se uchladit a odcházeli :?:
opel vectra B 1.6 74KW 1996-ex
škoda octávie combi 1.9 TDI 81KW
škoda octtávie combi 1,6 SR 74KW
iurai

v 1.9CDTI mal alternator nejake problemy, bola tusim aj vymenna akcia v Opli. Nie je to Delco
treba zistit, ake napatie dava, ked svieti kontrolka dobijania.
ak by len uplne vypadlo dobijanie, bolo by to mensie zlo
jupaza1
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

Neviem či je to Delco, keď zasvieti kontrolka,tak podľa palubného dáva 14,3V, pokúsim sa vypozorovať za akých podmienok sa to znova objaví, popr. pokukám spoje.
Vector8
Nový užívateľ
Nový užívateľ
Dátum registrácie: 06 Dec 2010, 19:17

chyba dobíjania

Príspevok od používateľa Vector8 »

No jediné čo Ti poradím je to, že zájdeš do autorizovaného autoelektroservisu, kde alternátor dajú na stolicu a tam Ti zistia, či je chyba v diodovom moste, reglery alebo vo vynutí či uhlíkoch. Pretože ja som mal jeden problem s altern. a chyba bola v diod. moste a reglery. Tiež mi to vypínalo budíky a pri vyšších otáčkam som odpálil kontrolku dobíjania.
Napísať odpoveď

Návrat na "VECTRA - ELEKTRO"