Y22DTR spotreba
Moderátori: franticek6, buci_vectra
-
michalp
- Nový užívateľ

- Dátum registrácie: 05 Apr 2011, 13:06
- Auto: Zafira A
Y22DTR spotreba
Zdravím Vás páni, mam Zafiru 2,2DTi uz asi 5 rokov a posledný cca rok sa mi dosť zvýšila spotreba. Robím asi 30 000km ročne, štyri roky som sa so spotrebou hýbal okolo 5,4l/leto a 5,9l/zima. V poslednom období je to 6l/leto a 6,5l/zima. Neviete kde môže byť problém? Motor ide normálne, ťah je rovnaky, prevádzkové kvapaliny nežerie, sanie a EGR sú vyčistené....
Zafira A Y22DTR
-
Komo
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 19 Mar 2007, 16:47
- Auto: Astra H
- Bydlisko alt: Komjatna
Podla porovnania so spritmonitorom si na tom cca. rovnako: http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2
Jazdis tie iste trasy?
Spotebu si meral podla tankovania ci palubaku?
Jazdis tie iste trasy?
Spotebu si meral podla tankovania ci palubaku?
'07 Astra H Z19DT
'03 VeCe Z18XE
- Diagnostika -
'03 VeCe Z18XE
- Diagnostika -
-
alzafir
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 15 Sep 2010, 20:29
Můžu jen spekulovat, taky mám tento problémek, že mi začala víc žrát.
A jako u tebe, nevidím proč to, auto tahá, olej ani vodu nežere....
Co může být příčinou? Podotýkám, že spekuluju, na seriózní výzkum není příležitost, silnice jsou samý led :evil:
Nevím, kolik máš naběháno, já mám 180tkm. A možnou příčinu bych viděl ve 3 věcech.
1. Turbo. Auto sice tahá, ale přece jen dochází k mechanickému opotřebení a k dosažení předešlých výkonů přece jenom šlápneme víc na plyn, aniž si to uvědomíme. Vadnutí turba je to pomalý a postupný proces.
2. Regulace turba. I když mi regulace běhá, mám podezření na solenoid turba.
Zkoušel jsem ho nasadit do dvoulitrové Astry na pozici solenoidu pro EGR. Výsledek mě šokoval, EGR s mým solenoidem cukal, i když moje turbo reguluje dobře. Nicméně asi ideální ten ventil taky není.
3. Slabá váha vzduchu.
Mám vyzkoušeno, že i váha z vectrácké 2,2jky nemá v Zafiře co dělat, to auto s tím nejede. Takž data z váhy a podívat se, kolik dává v zátěži, i když tento údaj dokáže zkreslit právě nižší výkon turba.
No možná i vstřiky, toto ale je čirá spekulace, teď jsem byl na STK, kouřivost v pohodě...nejsem takový znalec přes vstřiky, jak se to projevuje, když je něco špatně. Nicméně tenhle bod bych i vyloučil.
A jako u tebe, nevidím proč to, auto tahá, olej ani vodu nežere....
Co může být příčinou? Podotýkám, že spekuluju, na seriózní výzkum není příležitost, silnice jsou samý led :evil:
Nevím, kolik máš naběháno, já mám 180tkm. A možnou příčinu bych viděl ve 3 věcech.
1. Turbo. Auto sice tahá, ale přece jen dochází k mechanickému opotřebení a k dosažení předešlých výkonů přece jenom šlápneme víc na plyn, aniž si to uvědomíme. Vadnutí turba je to pomalý a postupný proces.
2. Regulace turba. I když mi regulace běhá, mám podezření na solenoid turba.
Zkoušel jsem ho nasadit do dvoulitrové Astry na pozici solenoidu pro EGR. Výsledek mě šokoval, EGR s mým solenoidem cukal, i když moje turbo reguluje dobře. Nicméně asi ideální ten ventil taky není.
3. Slabá váha vzduchu.
Mám vyzkoušeno, že i váha z vectrácké 2,2jky nemá v Zafiře co dělat, to auto s tím nejede. Takž data z váhy a podívat se, kolik dává v zátěži, i když tento údaj dokáže zkreslit právě nižší výkon turba.
No možná i vstřiky, toto ale je čirá spekulace, teď jsem byl na STK, kouřivost v pohodě...nejsem takový znalec přes vstřiky, jak se to projevuje, když je něco špatně. Nicméně tenhle bod bych i vyloučil.
Zafira 2,2DTi 2005, bez EGR ventilu
-
michalp
- Nový užívateľ

- Dátum registrácie: 05 Apr 2011, 13:06
Váhu vzduchu som meral, je dobra (skúšal som aj novú). tiež som bol na STK a dýmivosť OK. Skúsim premerať plniaci tlak turba. Napríklad pri motore VW vďaka EGR dochádzalo k usadeniu sadzí a zlyhávalo naklápanie lopatiek turba. Podtlaky som meral a žiadny ventil neprepúšťa. Už potom ma napadajú len tie vstrekovače....
Zafira A Y22DTR
-
alzafir
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 15 Sep 2010, 20:29
EGR ti zaneřádí sání, ne turbo. To je poháněné výfukovými plyny, tam saze jsou.michalp napísal:...pri motore VW vďaka EGR dochádzalo k usadeniu sadzí a zlyhávalo naklápanie lopatiek turba. ....
Já už měl i turbo venku, pro zajímavost...https://www.astra-g.cz/forum/viewtopic. ... ba#p372707" onclick="window.open(this.href);return false;
Nic zásadního ohledně sazí tam nebylo.
EGR jsem čistil opět po roce , s výměnou oleje, mechanismus kolem pružiny byl naprosto čistý, až jsem se divil, když jsem nastříkal čistič na píst, nepropouštěl, takže OK. Není důvod k nadměrnému zanášení sání , jo kdyby EGR nedovíral, a k tomu se přidá olej z turba, to by byl jiný mazec.
Stále čekám na lepší počasí, ať můžu napojit diagnostiku a podívat se na turbo.
Zafira 2,2DTi 2005, bez EGR ventilu