ziarovky

Moderátori: dulo, buci_vectra

ronin44

Príspevok od používateľa ronin44 »

:) To mas jednoduche. Chod do prveho elektro obchodu. Kup si uplne obycajnu ziarovku a vykonovy rezistorik. Ten naletuj na privod k ziarovke tak, aby si na nej mal menej ako 12V - ale zase nie o moc :) A mas zarucenu zivotnost ziarovky okolo 1000h svietenia.

A pokial chces, aby Ti to este super svietilo, kup si nove reflektory, to je jediny sposob, ako s tym nieco urobit.
Na dnesnych autach svietia svetla skoro stale (co je dobre samozrejme), ale sposobuje to defradaciu odraznej plochy paraboly, cize pokles svetelneho toku reflektora. Vymena za novy u 10 rocneho auta (nabavim sa o cene teraz) ma urcite ovela vacsi efekt, ako kadejake "zazracne" ziarovky. Fyzika nepusti...
Používateľov profilový obrázok
dro
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 24 Júl 2008, 07:48
Auto: !! Zmeň si model auta !!

Príspevok od používateľa dro »

ronin44 napísal::) To mas jednoduche. Chod do prveho elektro obchodu. Kup si uplne obycajnu ziarovku a vykonovy rezistorik. Ten naletuj na privod k ziarovke tak, aby si na nej mal menej ako 12V - ale zase nie o moc :) A mas zarucenu zivotnost ziarovky okolo 1000h svietenia.

A pokial chces, aby Ti to este super svietilo, kup si nove reflektory, to je jediny sposob, ako s tym nieco urobit.
Na dnesnych autach svietia svetla skoro stale (co je dobre samozrejme), ale sposobuje to defradaciu odraznej plochy paraboly, cize pokles svetelneho toku reflektora. Vymena za novy u 10 rocneho auta (nabavim sa o cene teraz) ma urcite ovela vacsi efekt, ako kadejake "zazracne" ziarovky. Fyzika nepusti...
Este tak nahodou, nestudujes MTF-ku ??? :lol:
OPEL VECTRA GTS 2.2DTI
ronin44

Sice uplne off-topic, ale snad nas admin nezabije :)

ee, uz nestudujem nastastie vobec. Ale skoncil som FEIku/Energetika/Svetelna technika :)
dro
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

ronin44 napísal:Sice uplne off-topic, ale snad nas admin nezabije :)

ee, uz nestudujem nastastie vobec. Ale skoncil som FEIku/Energetika/Svetelna technika :)
tak ked sa naposeldy riesilo v teme zimna ponuka v opli , kto aku zimnu zmes do ostrekovacov kupoval, tak toto by som nechal tiez. Inak ake ziarovky pouzivas ty?
OPEL VECTRA GTS 2.2DTI
iurai

Príspevok od používateľa iurai »

ronin44 napísal::) To mas jednoduche. Chod do prveho elektro obchodu. Kup si uplne obycajnu ziarovku a vykonovy rezistorik. Ten naletuj na privod k ziarovke tak, aby si na nej mal menej ako 12V - ale zase nie o moc :) A mas zarucenu zivotnost ziarovky okolo 1000h svietenia.
vidim, ze sa vyznas. na ake napatie je konstruovana taka ziarovka H7 ?
Lebo alternator vskutku spolahlivo dodava 14,4 volta do velkej casti kablovej siete.

ak by som kvalitnym zapojenim dosiahol 14 volt na terminaloch ziarovky, bolo by to zle (znizenie zivotnosti)?

a ako najlepsie znizim prud do svetlometov pre denne svietenie ?
na kolko euracov by vysiel taky dimmer ?
alebo je mozne znizit o 2-3 volty napatie vo svetlach aj odporom ?
ale to by sa riadne hrial
ronin44

iurai napísal:
vidim, ze sa vyznas. na ake napatie je konstruovana taka ziarovka H7 ?
Lebo alternator vskutku spolahlivo dodava 14,4 volta do velkej casti kablovej siete.

ak by som kvalitnym zapojenim dosiahol 14 volt na terminaloch ziarovky, bolo by to zle (znizenie zivotnosti)?

a ako najlepsie znizim prud do svetlometov pre denne svietenie ?
na kolko euracov by vysiel taky dimmer ?
alebo je mozne znizit o 2-3 volty napatie vo svetlach aj odporom ?
ale to by sa riadne hrial
Ale uz vobec nie, par rockov uz robim nieco uplne ine a tak zabudam... Ale bavilo ma to... Ziarovky su navrhovane na napajacie napatie 12V (ale robia sa samozrejme aj 24V a myslim ze aj 6V). Uz narast napatia o 10% moze viest k pokesu zivotnosti o 50%.

Trosku som sondoval, ako je to teda riesene a nasiel som toto: odpor sa udajme moc zahrieva, takze na zrazenie napatia sa pouzivaju diody - KY715 (KY=Zenerova dioda, ak sa dobre pamatam???). Viac info na jednom zo spriatelenych webov - admin, dufam ze nevadi odkaz mimo tento web:

http://www.opelclubrenbau.cz/e107_plugi ... p?39383.10

alebo

http://www.opelclubrenbau.cz/e107_plugi ... post_29311

Takze asi toto je riesenie... Mne sa celkom paci... Elegantne a lacne.
ronin44

dro napísal:
ronin44 napísal:Sice uplne off-topic, ale snad nas admin nezabije :)

tak ked sa naposeldy riesilo v teme zimna ponuka v opli , kto aku zimnu zmes do ostrekovacov kupoval, tak toto by som nechal tiez. Inak ake ziarovky pouzivas ty?
Priznam sa, ze ani neviem. Ja fakt mam tie, ktore mali prave na pumpe, jedine ze si radsej vzdy kupim Osram, pokial maju... Za jedno je to slovensky vyrobok :) a za druhe, videl som, ako ich robia a verim im. Urcite nemam nieco specialne, ako som pisal, podla mojho nazoru su to zbytocne vyhodene peniazky za tak male navysenie svetelneho toku a skratenu zivotnost. Na druhej strane nikoho od toho nechcem ani odhovarat - pokial na to ma, tak je to ovela lepsie, ako neorigo xenonova sada.

Inak, pokial by som ja osobne o niecom uvazoval, tak potom Osram mal seriu DayLight - neviem, ci sa este robia. Na fakulte sme ich merali a mali preukazatelne vyssiu zivotnost - o cca 40%. Ale fakt neviem, ci ich este robia.
macil
Admin
Admin
Dátum registrácie: 25 Feb 2006, 15:01
Auto: Astra J
Bydlisko alt: Furča
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa macil »

KY715 je výkonová usmerňovacia dióda. Úbytok na nej v priepustnom smere je 0,7V. Podľa potreby sa ich môže zaradiť viac do série.
Opel Astra J-ST, A16LET LPG
Opel Astra F-CC, X18XE
Xing Tao Fu Shi 兴涛服饰 a diagnostika 診斷
dro
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

macil napísal:KY715 je výkonová usmerňovacia dióda. Úbytok na nej v priepustnom smere je 0,7V. Podľa potreby sa ich môže zaradiť viac do série.
presne tak KY je usmernovacia a nie Zenerka... tiez som studoval elektrotehcnicku priemyslovku :D
OPEL VECTRA GTS 2.2DTI
ronin44

jj, boli to pekne roky :)
dro
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

ronin44 napísal:jj, boli to pekne roky :)
a na strednu si kam chodil? do TT?
inak mam odidenu bateriu po prehliadke v servise.zatial ide, ale v najblizsej dobe by mohla odist. Vsimol som si, ze pri stati na mieste a toceni volantu trosku zhasinaju reflektory, teda asi pokles napatia. su autobaterie banner dobre? chcem kupit PowerBull 80Ah.
OPEL VECTRA GTS 2.2DTI
ronin44

nie nie, ja som chodil na Murgasku do BB. Povodom som z horehronia...

To pohasinanie svetiel pri otoceni volantu - to nemusi byt len baterka... Mozno ze altik nedrzi napatie v palubnej sieti pri zatazi (pri otoceni volantu sa rozbehne servo a pretlaca olej) - som sem doplnil v nedelu, ako sa da dostat do test menu - je tam aj hodnota napatia alternatora - skus sa pozriet, kolko Ti to dava... A ci to moc neklesne, ked otocis volantom...

A baterka - musi poradit niekto iny :( Ja ked som menil v astre, tak zase origo opel, bo cena bola rovnaka, ako inde v predajniach - mali nejaku akciu na to... Inak, skus si tam zavolat, mozno Ta prekvapia cenou :) Nie som zastanca znackovych dielov, ale toto sa mne oplatilo...
dro
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

ronin44 napísal:nie nie, ja som chodil na Murgasku do BB. Povodom som z horehronia...

To pohasinanie svetiel pri otoceni volantu - to nemusi byt len baterka... Mozno ze altik nedrzi napatie v palubnej sieti pri zatazi (pri otoceni volantu sa rozbehne servo a pretlaca olej) - som sem doplnil v nedelu, ako sa da dostat do test menu - je tam aj hodnota napatia alternatora - skus sa pozriet, kolko Ti to dava... A ci to moc neklesne, ked otocis volantom...

A baterka - musi poradit niekto iny :( Ja ked som menil v astre, tak zase origo opel, bo cena bola rovnaka, ako inde v predajniach - mali nejaku akciu na to... Inak, skus si tam zavolat, mozno Ta prekvapia cenou :) Nie som zastanca znackovych dielov, ale toto sa mne oplatilo...
tak ja som tam bol v piatok na tej prehliadke a cenu mi dal 6660SKK. tak a ten banner verim, ze bude lacnejsi. a v teste bol na 1. mieste. to test menu vyskusam. dik
OPEL VECTRA GTS 2.2DTI
Teo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 19 Jan 2008, 21:39
Auto: Viac Oplov
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Teo »

banner bude urcite min o 50% :lol:
Kadett 1,3 44KW FULL MANUAL r.v.88(karburátor :)
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk
www.opravaservoriadenia.sk
Opravíme aj to čo už nik nedokáže
dro
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

Teo napísal:banner bude urcite min o 50% :lol:
tak uz som nasiel na maili cenu 136EUR.
OPEL VECTRA GTS 2.2DTI
rado.c

Príspevok od používateľa rado.c »

...zdrzte sa komentarov ohladom akumulatorov, ich cien, kto kam chodil do skoly...
Teo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

to je fakt je to tu o ziarovkach- tak predvcerom ma chceli dvaja ko..i po...t za xenony drzali ma tam tak 30min a nech si vylozim osobne veci nakolko mi zabavia auto koli podozreniu ze je kradnute, prestalo to az som zavolal kamosa co im to patricne vysvetlil a dnes uz mam xenony v TP :lol:
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk
iurai

Príspevok od používateľa iurai »

ronin44 napísal:Ale uz vobec nie, par rockov uz robim nieco uplne ine a tak zabudam... Ale bavilo ma to... Ziarovky su navrhovane na napajacie napatie 12V (ale robia sa samozrejme aj 24V a myslim ze aj 6V). Uz narast napatia o 10% moze viest k pokesu zivotnosti o 50%.
tym 12v neverim. to nevidim ako realnu hodnotu v aute

ale tie diody sa mi pacia. na denne svetlo idealne, aby to svetlo "formalne
svietilo
Teo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

no standardne su navrhovane okolo 13,6V aby znasali alternator :lol: ale samozrejme ze su to klasicke 12V
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "VECTRA - ELEKTRO"