Pružné zrýchlenie 2.0DTI a 2,2DTI

Moderátori: dulo, buci_vectra

Používateľov profilový obrázok
csala
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 01 Mar 2007, 12:02
Auto: Omega B

Pružné zrýchlenie 2.0DTI a 2,2DTI

Príspevok od používateľa csala »

Nazdar chlapi.
Pri odstraňovaní rôznych závad na motore je dobré poznať výkon vášho motora pred a po oprave. Na porovnanie výkonu je dobré a jednoduché meranie takzvaného pružného zrýchlenia. Ja najčastejšie používam rozbeh zo 70km/hod na štvorke na plný plyn, pri 80km/hod stlačím stopky a vypnem stopky pri 120km/hod.
Napríkald pred vyčistením sania to bolo za 12 sekúnd a po vyčistení za cca 9,7 sekúnd. Dnes ráno dve merania pri -3°C jedno za 9,0 a druhé za 9,3 sekundy. Keďže Omegy s 2.2DTI sú tu zriedkavejšie, pre orientáciu by pomohli merania aj z Vectier z uvedeným motorom. Je potrebné udať skutočnú váhu auta. V techničáku je váha udaná už aj s váhou vodiča 75kg. Každých 10kg naviac ubere na zrýchlení zhruba desatinu sekundy, takže aj stav v nádrži je pre presné meranie dôležitý. Moja dnešná celková hmotnosť je cca 1640kg ±10kg.
Omega 2.2DTI (Y22DTH) r.v.2001
Diagnostika OpCom
Lukáš.Kra
Nový užívateľ
Nový užívateľ
Dátum registrácie: 21 Júl 2011, 10:55
Auto: !! Zmeň si model auta !!

Príspevok od používateľa Lukáš.Kra »

To by sa mi zišlo vedieť, lenže čo ak moju vectru nerozbehnem na viac ako 100 :D ?
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

Ja zas neviem tak rýchlo dva krát za sebou stlačiť stopky :oops:
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
csala
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

Kajo napísal:Ja zas neviem tak rýchlo dva krát za sebou stlačiť stopky :oops:
No ja mám stopky na palubnom počítači, tak bez problémov. Tak si zober pomocníka :wink:
Diagnostika OpCom
iurai

Príspevok od používateľa iurai »

je to dobry napad.
ovsem pre porovnanie rozlicnych modelov aut to komplikuju aj odlisne sprevodovanie, odpor vzduchu a pod.
ten akceleracny test by mal zahrnat bezne uzivany rozsah otacok.
diesel napr 2000-4000, benzin 2500-5000
csala
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

Meranie pružného zrýchlenia je bežná vec, ja používam 4. prevodový stupeň z 80 na 120km/hod, pretože vtedy motor pracuje v normálnom režime otáčok a tento test maximálne vystihuje napríklad predbiehanie kamiónu na okreske.
Samozrejme, že záleží na modeli auta, prevodovke, momentálnej hmotnosti auta, teplote a vlhkosti vzduchu, vietor, profil cesty, presnosť tachometra,... Ale pre porovnanie je to postačujúce. Desatinky sekundy hore dole. Záleží až na celých sekundách. Ale keď nejakou opravou alebo úpravou znížite čas o napríklad 2 sekundy, tak to máte zvýšený výkon auta aj o 20% a to nie je málo :wink:
Diagnostika OpCom
Napísať odpoveď

Návrat na "VECTRA - MOTOR/PREVODOVKA"