Xenony vs. policia

na poradenie aj posťažovanie... ;)

Moderátori: mysiaq, dulo, buci_vectra

iurai

Príspevok od používateľa iurai »

Order napísal:Choď na Obvodný úrad - odbor dopravy v Tvojom okresnom meste a povedz, že to chceš zapísať do TP. Ten výrobok musí byť certifikovaný t. j. E v krúžku. Len na základe toho Ti to zapíšu. Prípadne certifikát priamo od výrobcu, že je to schválené na premávku na pozemných komunikáciách. Obvodný úrad je oprávnený vydať akékoľvek povolenie ak určitá vec spĺňa ustanovené podmienky. Teraz som kecal s kamošom a tiež mi to potvrdil. Na základe papiera z Obvodného úradu Ti to na Dopravnom inšpektoráte v Tvojom okresnom meste zapíšu do TP. Potom daj vedieť ako to dopadlo.
ale toto podla mna nemoze fungovat.

je sice pravda, ze obvodny urad - doprava, schvaluje zmeny na autach.

ale pri tom sa riadi zavaznymi technickymi normami, a takuto zmenu by nikdy schvalit nemal (jedine ze by si zabezpecil vlaste testovanie v skusobni). nanajvys by Ti mohli schvalit xenonove svetlo Bosch

to ze ma E v kruzku este neznamena, ze to mozes namontovat na auto, len ze to ma nejaku homologizaciu. mozno to na chate mozes pouzit na svietenie ;-)

to by som si mohol namontovat H1 namiesto H7, a zo stretavacich svetiel by som mal stale dialkove !!!
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

...no, a ja som sa včera už naštval na tento hlúpy systém a odpojil som zásuvku z motorčeka ostrekovačov svetiel :)
Odteraz šetrím!
Mimochodom, ten systém ostrekovania svetiel bol takmer úplne neúčinný.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
wolf117

Príspevok od používateľa wolf117 »

osobne nemam rad xenony heh...vačšina ich ma tak urobene že nevidim si v noci ani na špičku nosa......musim spomalit s autom kym prejde oproti mne protiiduci vodič :roll:
iurai

Kajo napísal:...no, a ja som sa včera už naštval na tento hlúpy systém a odpojil som zásuvku z motorčeka ostrekovačov svetiel :)
Odteraz šetrím!
Mimochodom, ten systém ostrekovania svetiel bol takmer úplne neúčinný.
vraj je tam na to, aby urychlil roztapanie snehu a ladu, kvoli mensiemu teplu
Používateľov profilový obrázok
silver007
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 12 Aug 2007, 11:39
Auto: !! Zmeň si model auta !!
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa silver007 »

co sa tyka xenonov v tom prispevku na tuning.sk je to hned v prvom odstavci

Jednou z možností je vymeniť celý svetlomet za taký, ktorý bol homologizovaný na prevádzku s xenónovou výbojkou. Takáto výmena je legálna za podmienky, že na vozidle sú namontované ostrekovače svetlometov a automatické gyroskopické nastavovanie sklonu svetlometov. To sa však montuje iba na vozidlá od výroby vybavené výbojkovými svetlometmi a jeho dodatočná montáž nie je najjednoduchšia a ani najlacnejšia.

nuz ostrekovace by som nasiel ale gyroskopické snimace asi nie

pokial si vsimnete tak pri starvovani si system cez gyroskop omeria zatazenie zadnej napravy a nasledne nastavi svetlomety ... nemyslim si ze by to automaticke nastavovanie svetiel fungovalo aj pocas jazdy ... to by tie motorceky vo svetlach asi dostali dobre zabrat na nasich slovenskych cestach :-)
Astra F 1,7 TDS
plasty GSI
priame sanie
podvozok DTS Silver Edition - 40/30
predne kotuce 236mm Brembo s nutornym chladenim / zadne VeBe 270mm
chausj
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Dec 2006, 12:09
Auto: Vectra C
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chausj »

ano pri startovani to omeriava zatazenie a nastavi ti optimalny sklon svetel, len mi teraz porad ako to bude, ked napriklad nasadnem do auta, nastartujem, mne sa nastavia svetla a idem. Potom zastavim a (nevypinajuc auto ani svetla!!!) nalozim do kufra cement, tak za 200 kg, co to urobi?
Opel Vectra C GTS Z19DTH AT 2007
Opel Omega B Y22DTH 2001 - godfather
Opel Corsa C Z10XE 2001 - segra
Opel Omega A C20NE 1991 - RIP
iurai

silver007 napísal:nuz ostrekovace by som nasiel ale gyroskopické snimace asi nie

pokial si vsimnete tak pri starvovani si system cez gyroskop omeria zatazenie zadnej napravy a nasledne nastavi svetlomety ... nemyslim si ze by to automaticke nastavovanie svetiel fungovalo aj pocas jazdy ... to by tie motorceky vo svetlach asi dostali dobre zabrat na nasich slovenskych cestach :-)
originalny system vo Vectre B nie je zlozity:
1. predna a zadna naprava senzor vysky - zapuzdreny potenciometer
2. riadiaca jednotka v lavom svetle
3. krokove motorceky

v servise sa svetla nastavia na spravny sklon a za jazdy sa len dorovnava zmena zatazenia (naklad a podobne) plus brzdenie a zrychlovanie

pri zapnuti nabehnu len motorceky do krajnej polohy, lebo ich poloha nie je zapamatana.

Astra G ma tusim len jeden senzor
iurai

chausj napísal:ano pri startovani to omeriava zatazenie a nastavi ti optimalny sklon svetel, len mi teraz porad ako to bude, ked napriklad nasadnem do auta, nastartujem, mne sa nastavia svetla a idem. Potom zastavim a (nevypinajuc auto ani svetla!!!) nalozim do kufra cement, tak za 200 kg, co to urobi?
system musi vediet reagovat na zmenu zataze. predstav si, ze spalis 50 kilo benzinu a vylozis 200 kilecko ludi a 100 kilo satociek. potom by si svietil tesne pred seba

niekto ovsem nepovedal, ze system bude reagovat pri kazdom zakolisani sa na hrbole ( k teme, kolko vydzia motorceky)
iurai

Re: Xenony vs. policia

missko napísal:Konecne som si kupil vysnivane xenony a zacinam mat zle tusenie ze to bude vadit pandurom.Vcera som bol na STK tak ma na to upozornil chlap.A ze za to mozu zobrat technicky ci co.ak mate niekto s tymto skusenosti poradte.Da sa vobec na daco vyhovorit??? :(
predpokladam, ze STK si dostal ? slovakom je hej, este ich na STK netrapia ...
chausj
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Dec 2006, 12:09
Auto: Vectra C
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chausj »

iurai napísal:
chausj napísal:ano pri startovani to omeriava zatazenie a nastavi ti optimalny sklon svetel, len mi teraz porad ako to bude, ked napriklad nasadnem do auta, nastartujem, mne sa nastavia svetla a idem. Potom zastavim a (nevypinajuc auto ani svetla!!!) nalozim do kufra cement, tak za 200 kg, co to urobi?
system musi vediet reagovat na zmenu zataze. predstav si, ze spalis 50 kilo benzinu a vylozis 200 kilecko ludi a 100 kilo satociek. potom by si svietil tesne pred seba

niekto ovsem nepovedal, ze system bude reagovat pri kazdom zakolisani sa na hrbole ( k teme, kolko vydzia motorceky)
jasne sak to som aj mal na mysli, ze to v podstate stale koriguje svetla :D
Opel Vectra C GTS Z19DTH AT 2007
Opel Omega B Y22DTH 2001 - godfather
Opel Corsa C Z10XE 2001 - segra
Opel Omega A C20NE 1991 - RIP
iurai

chausj napísal:
iurai napísal:niekto ovsem nepovedal, ze system bude reagovat pri kazdom zakolisani sa na hrbole ( k teme, kolko vydzia motorceky)
jasne sak to som aj mal na mysli, ze to v podstate stale koriguje svetla :D
ano. takze to napisem inaksie Silverovi. Ten system sa da urobit tak, ze na kratke kolisanie nebude reagovat, ale na zmenu zataze ano.
otazka je, ze ci je naozaj tak urobeny, alebo su pouzite lepsie motorceky.

Vo Vectre B je motorcek sucast svetla ;-) za nejakych smiesnych 22000 Sk
silver007
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 12 Aug 2007, 11:39
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa silver007 »

pani ak su na svete uz svetla ktore svietia tam kde su kolesa vytocene tak preco by nemali reagovat aj na znemu zataze ... nuz vyvoj ide dalej
Astra F 1,7 TDS
plasty GSI
priame sanie
podvozok DTS Silver Edition - 40/30
predne kotuce 236mm Brembo s nutornym chladenim / zadne VeBe 270mm
jasan21

Príspevok od používateľa jasan21 »

ale s bixenonami nieje problem aspon moj sef ked si ich nahodil na oktaviu presiel cez stk bez problemov....nic mu nato nepovedali takze s policiou asi nebude tiez problem...myslim
missko
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 27 Sep 2007, 16:37

Re: Xenony vs. policia

Príspevok od používateľa missko »

iurai napísal:
missko napísal:Konecne som si kupil vysnivane xenony a zacinam mat zle tusenie ze to bude vadit pandurom.Vcera som bol na STK tak ma na to upozornil chlap.A ze za to mozu zobrat technicky ci co.ak mate niekto s tymto skusenosti poradte.Da sa vobec na daco vyhovorit??? :(
predpokladam, ze STK si dostal ? slovakom je hej, este ich na STK netrapia ...
hej hej za 500 si nevsimnu nic. NA SLOVENSKU JE TO TAK!!! Na stastie! :-)) Ale nocne kontroly uz boli niekolko krat a zatial v pohode!!
vectra B 1.8 16V X18XE
iurai

STK ma odbornost, vybavenie a podmienky na kontrolu technickeho stavu auta, nie policajt v terene
Jej uloha je vyradit nesposobile auta - napriklad tie amaterske prerabky na xenon. Je smutne tu vidiet, ako na na to kaslu.
Mozno ste si vsimli, ako svietia auta v case dovoleniek
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

Funfuje to tak, že motorčeky reagujú asi s 1 sekundovým oneskorením. Tzn., že musí byť urobených zrejme viacero meraní s rovnakým výsledkom, aby systém vyhodnotil sklon ako iný a nastavil svetlá.

Keď večer prídem pred garáž a vystúpim, asi za sekundu sa pohnú svetlá.

Je to veľmi dobrý systém. Iba netreba zabúdať občas premazať čapy tých senzorov. Nie j to bohvieaká kvalita, vyzerá to byť kov v kove a ak to behá na sucho, občas sa to aj odtrhne.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
iurai

Kajo napísal:Funfuje to tak, že motorčeky reagujú asi s 1 sekundovým oneskorením. Tzn., že musí byť urobených zrejme viacero meraní s rovnakým výsledkom, aby systém vyhodnotil sklon ako iný a nastavil svetlá.

Keď večer prídem pred garáž a vystúpim, asi za sekundu sa pohnú svetlá.

Je to veľmi dobrý systém. Iba netreba zabúdať občas premazať čapy tých senzorov. Nie j to bohvieaká kvalita, vyzerá to byť kov v kove a ak to behá na sucho, občas sa to aj odtrhne.
ten system je treba ovsem nanovo nastavit, ked sa vymenia kolesa alebo pneumatiky. (na rozdiel od systemov, ktore meraju vzdialenost od vozovky)
Rin-Tin-Tin
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 01 Dec 2008, 15:23

Príspevok od používateľa Rin-Tin-Tin »

v linku co uviedol Bruno sa uvadza ze: Šikovnejší policajt alebo technik STK zistí nelegálnu prestavbu jednoducho: prítomnosťou gombíka na reguláciu sklonu svetlometov na palubnej doske....
Moja Omega A ziadne nastavovanie vysky svetiel nema :) cize mne by nato neprisly? :D Samozrejme menice napätia skovam :)...
Opel Omega B 2.5TD
Opel Omega A 2.0i Diamant - ex
iurai

Rin-Tin-Tin napísal:v linku co uviedol Bruno sa uvadza ze: Šikovnejší policajt alebo technik STK zistí nelegálnu prestavbu jednoducho: prítomnosťou gombíka na reguláciu sklonu svetlometov na palubnej doske....
Moja Omega A ziadne nastavovanie vysky svetiel nema :) cize mne by nato neprisly? :D Samozrejme menice napätia skovam :)...
podla mna je prestavba legalna, ak na kazdom svetle su opeciatkovane kolky a vodic ma platne rozhodnutie uradu dopravy pri sebe.
Frenky Signum
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 16 Sep 2008, 13:31

Príspevok od používateľa Frenky Signum »

Podľa mňa to určite nezistia. :D
Veď vectry A mali bežne xenóny.
OPEL SIGNUM 1.9 CDTi 110kW (2004)
OPEL CORSA B 1.0 12V 40kW (1997)
Napísať odpoveď

Návrat na "POLÍCIA, ZÁKON A MOTORISTI...."