j.jasso napísal:3. v servise bol vymenený olej minerál 10W-40 za plnú syntetiku 5W-40 = to spôsobilo rozpustenie disperzných a detergentných kalov a následnú kondenzáciu cez odparovanie do škrtiacej klapky.
tuto zavadu podla mna nesposobil olej ...napr. ja som lial do skody favorit shel diesel plna syntetika a nic sa mu nestalo lebo taketo veci sa prejavia na motore po prejdeni strasne vela km a nie hned
macil napísal:So zámenou teplotných špecifikácií olejov nie je dnes problém.
Mňa by zas zaujímalo, odkiaľ máš toto?
j.jasso napísal:...to spôsobilo rozpustenie disperzných a detergentných kalov a následnú kondenzáciu...
myslím že o zámenu teplotnej špecifikácie sa ani tak nejedná, pretože v našom miernom pásme vyhovuje 40ka, skôr z hľadiska viskozitnej charakteristiky oleja...by nemalo dojsť ku zmiešavaniu, ale to je len v krajnom prípade...pochopiteľne sa oleje môžu miešať iba s rovnakou viskozitnou a teplotnou špecifikáciou.
Pod disperznými a detergentnými kalmi som chápal usadeniny, ktoré sa prevádzkou(prestupom tepla, hromadením uhľovodíkov, oxidáciou....) nakumulujú v interiéry motora. A pochopiteľne každý olej má základový olej s patričnými aditívami EP...a práve to spôsobilo že daný olej sa ináč správal v motore ako ten predošlý...videl som to už ja podľa toho že kým tam bol čistý minerál vačka a okolie bola pokrytá hnedým filmom a po pár tis. km so syntetickým olejom vyzerala čistá ako nový kus...čo malo za následok nahromadenie nečistôt do oleja...a olej veľmi rýchlo stratil požadované vlastnosti, zoxidoval a správal sa akoby bol nariadený s vodou....to spôsobovalo zvýšené množstvo kondenzátov ktoré ústia do dvoch kánalov v škrtiacej klapke.
Miro Kohut napísal:tuto zavadu podla mna nesposobil olej ...napr. ja som lial do skody favorit shel diesel plna syntetika a nic sa mu nestalo lebo taketo veci sa prejavia na motore po prejdeni strasne vela km a nie hned
zhltol to ale predsa nemnôžeš porovnávať odlišnú konštrukciu motorov, favorit mal predsa karburátor a nie škrtiacu klapku s kanálom nad a pod...aj keď sa mi zdá že tam odvetrávanie ústi do čističa vzduchu....a s tým že strašne veľa km to by som si tiež nedovolil tvrdiť, pretože olej určený prednostne do dieslových motorov má odlišné vlastnosti....najväčší rozdiel je v schopnosti neutralizovať kyslé zložky vplyvom spaľovania nafty. takže nemiešajme jablká s hruškami, samozrejme teraz odhliadnuc od univerzálnych olejov
Väčšina dnešných olejov je univerzálna, resp. určená ako pre benzínové, tak aj pre naftové motory.
Kaly a usadeniny nekondenzujú. Najprv by sa museli odpariť, čo je nezmysel. Správny, teda dobrý olej má rozpúšťať usadeniny a produkty spaľovania a držať ich vo vznose. Toto dnes s rezervou dokážu zabezpečiť aj tzv. minerálne oleje. Napokon delenie olejov na syntetiku, polosyntetiku a minerál, je v dnešnej dobe archaizmus, ktorý zostal z minulosti a vžil sa pri delení olejov podľa viskóznej špecifikácie. V prípade súčasných olejov ich viskózna trieda nezodpovedá spôsobu výroby základového oleja.
To, prečo sa pri použití niektorých olejov viac zanáša klapka a sanie ich výparmi, je spôsobené ich vyššou odparivosťou. Týka sa to hlavne tzv. ľahkobežných a longlife olejov.
Opel Astra J-ST, A16LET LPG Opel Astra F-CC, X18XE Xing Tao Fu Shi 兴涛服饰 a diagnostika 診斷
macil napísal:Väčšina dnešných olejov je univerzálna, resp. určená ako pre benzínové, tak aj pre naftové motory.
Kaly a usadeniny nekondenzujú. Najprv by sa museli odpariť, čo je nezmysel. Správny, teda dobrý olej má rozpúšťať usadeniny a produkty spaľovania a držať ich vo vznose. Toto dnes s rezervou dokážu zabezpečiť aj tzv. minerálne oleje. Napokon delenie olejov na syntetiku, polosyntetiku a minerál, je v dnešnej dobe archaizmus, ktorý zostal z minulosti a vžil sa pri delení olejov podľa viskóznej špecifikácie. V prípade súčasných olejov ich viskózna trieda nezodpovedá spôsobu výroby základového oleja.
To, prečo sa pri použití niektorých olejov viac zanáša klapka a sanie ich výparmi, je spôsobené ich vyššou odparivosťou. Týka sa to hlavne tzv. ľahkobežných a longlife olejov.
nacil mám pocit že nevieš alebo si nepochopil o čom som tu písal....to čo si napísal je síce pravda ale nesúvisí to s mojou skúsenosťou totižto...napíšem to ešte raz...keď meníš olej za inú špecifikáciu musíš dostať maximum starého oleja preč, preto sa robí preplach 60%nou náplňou alebo špeciálnym prípravkom...pretože ak sa tak neudeje , poviem to jednoducho...dojde akoby k zrážaniu...čo znamená celkovú zmenu vlastností mazacieho média....a to môže mať za výsledok to zvýšené negatívne odparovanie o ktorom som tu písal
Páni, nechcem rušiť Váš spor, ale čo tak pozrieť sa na 10 mýtov o syntetických olejoch.
1. Syntetický motorový olej poškodzuje gumové tesnenia
Lož. Pre výrobcov olejov by bolo osudné vytvoriť produkt, ktorý by nebol kompatibilný s tesneniami (semeringy, guferá). Zloženie tesnení je také, aby odolalo pôsobeniu ako minerálnych tak syntetických olejov. Každopádne aj aditíva v oleji spôsobujú nafúknutie alebo stvrdnutie tesnení, bez ohľadu na to o aký olej ide.
2. Olejová vrstva v motore je príliš tenká
Lož. V závislosti od SAE triedy (10W-30, 20W-50...) musí olej spĺňať požiadavky normy – viskozitu – „hrúbku“ olejovej vrstvičky. Napríklad, nie je žiadny rozdiel medzi 10W-40 minerálnym olejom a 10W-40 syntetickým pri teplotách od -25°C alebo 100°C , inak by olej nemohol byť označený ako 10W-40.
3. Syntetický olej sa viac míňa
Lož. Spotreba oleja je nižšia ako pri použití minerálneho oleja. Za prvé, syntetický sa menej vyparuje, za druhé má lepšie tesniace schopnosti medzi piestom a valcom, takže motor menej dymí. A samozrejme aj z dôvodu stability voči oxidácii. (odolnosť syntetiky voči oxidácii kyslíkom pri vysokých teplotách)
4. Syntetické oleje nie sú „kompatibilné“ s minerálnymi
Lož. Umelé hydrouhličitany, polyalfaolefiny (???), diestery a ostatné materiály použité v olejovom základe kvalitných značkových olejov sú zameniteľné s minerálnymi olejmi. Dávnejšie niektoré firmy používali prísady, ktoré neboli zameniteľné a spôsobovali „suffer“ a „bum rap“. Ale tieto časy sú dávno preč.
Zameniteľnosť je treba mať na pamäti, či ide o syntetické či minerálne oleje. Najlepšie je dopĺňať olej takým istým aký momentálne používame. Neodporúča sa miešať oleje rôznych výrobcov, hoci majú rovnakú SAE triedu. Každý výrobca používa vlastné aditíva a ich zmiešanie nemusí byť vždy dobrý nápad.
5. Syntetické oleje sú ťažko dostupné
Lož. Toto bola pravda asi pred dvadsať rokmi, keď AMSOIL a Mobil1 boli jediné skutočné možnosti. Ale teraz skoro každý výrobca zaradil syntetické oleje do svojej ponuky. Toto bolo vlastne testamentom pre vysoké ceny syntetických olejov.
6. Syntetické oleje produkujú usadeniny
Lož. Naopak, syntetické oleje sú odolnejšie voči vytváraniu kalných usadenín ako mierálne oleje. Za prvé, ľahšie zložky oleja skôr začnú vrieť – olej sa stáva redším. Za druhé, prírodné zložky v minerálnych olejoch majú sklon reagovať pri vysokej teplote s ostatnými, pričom vzniká kal a podobný humus. Dôsledkom tohto je strata viskozity pri nízkych teplotách a teda dlhší čas potrebný na roztečenia oleja do dôležitých častí motora, ďalej väčšie opotrebenie a zvýšená spotreba paliva. Syntetika má vyššiu teplotu varu, menej sa vyparuje a oxiduje, teda sa menej vytvárajú kaly.
No a ďalšie dva problémy sa týkajú všetkých druhov oleja bez rozdielu. To je kondenzácia vody a špina v oleji. Tieto problémy sa spájajú s odvetrávaním motora a chladiacim systémom, nie olejom.
7. Syntetické oleje sa nesmú používať v motore s katalyzátorom
Lož. Nie je žiadny rozdiel medzi olejmi v súvislosti s katalyzátormi. Žiadny z nich nemá vplyv na funkciu katalyzátoru. Faktom je, že práve syntetické oleje menej dymia, takže katalyzátor pracuje oveľa efektívnejšie s menšími emisiami.
8. Syntetický olej porušuje záruku
Lož. Väčšina výrobcov motorov odporúča práve syntetické oleje. Stále väčší počet výkonných áut prichádza na výstavy so syntetickým olejom už od výrobcu.
Záruka na nové plechovky je založená na používaní olejov podľa špecifikácie API (napr. SJ/CF). Syntetické oleje spĺňajúce API normy sú výborne použiteľné bez toho aby porušili záručné podmienky. Po viac ako tridsať ročnom používaní AMSOIL syntetických olejov, cez bilión najazdených kilometrov tieto oleje neboli nikdy „obvinené“ s porušenia záruky.
9. Syntetický olej vydrží naveky
Lož - napriek tomu, že veľa „expertov“ tvrdí, že syntetický olej stačí do motora iba dolievať. Časom sa aditíva znehodnotia a treba olej vymeniť. Vlhkosť, úniky paliva a chemické reakcie kyselín a sadzí prispievajú k degradácii oleja.
Syntetické oleje ochránia motor oveľa lepšie a dlhšie ako nesyntetické.
10. Syntetické oleje sú príliš drahé
Lož. Testy a skúsenosti potvrdili, že syntetické oleje predlžujú intervaly na výmenu oleja, zlepšujú spotrebu paliva, redukujú opotrebenie a zlepšujú spoľahlivosť motora. Takže cenový rozdiel je zanedbateľný vzhľadom k tomu čo ponúka. V Európe si syntetické oleje získali zákazníkov vďaka výkonnosti a výdrži napriek vyššej cene.
Zafira 1,9CDTi - Z19DT, 2006
Zafira 2,0 DTi - Y20DTH, 2002
predtým 7 iných
JuroSVK napísal:Páni, nechcem rušiť Váš spor, ale čo tak pozrieť sa na 10 mýtov o syntetických olejoch.
1. Syntetický motorový olej poškodzuje gumové tesnenia
Lož. Pre výrobcov olejov by bolo osudné vytvoriť produkt, ktorý by nebol kompatibilný s tesneniami (semeringy, guferá). Zloženie tesnení je také, aby odolalo pôsobeniu ako minerálnych tak syntetických olejov. Každopádne aj aditíva v oleji spôsobujú nafúknutie alebo stvrdnutie tesnení, bez ohľadu na to o aký olej ide.
2. Olejová vrstva v motore je príliš tenká
Lož. V závislosti od SAE triedy (10W-30, 20W-50...) musí olej spĺňať požiadavky normy – viskozitu – „hrúbku“ olejovej vrstvičky. Napríklad, nie je žiadny rozdiel medzi 10W-40 minerálnym olejom a 10W-40 syntetickým pri teplotách od -25°C alebo 100°C , inak by olej nemohol byť označený ako 10W-40.
3. Syntetický olej sa viac míňa
Lož. Spotreba oleja je nižšia ako pri použití minerálneho oleja. Za prvé, syntetický sa menej vyparuje, za druhé má lepšie tesniace schopnosti medzi piestom a valcom, takže motor menej dymí. A samozrejme aj z dôvodu stability voči oxidácii. (odolnosť syntetiky voči oxidácii kyslíkom pri vysokých teplotách)
4. Syntetické oleje nie sú „kompatibilné“ s minerálnymi
Lož. Umelé hydrouhličitany, polyalfaolefiny (???), diestery a ostatné materiály použité v olejovom základe kvalitných značkových olejov sú zameniteľné s minerálnymi olejmi. Dávnejšie niektoré firmy používali prísady, ktoré neboli zameniteľné a spôsobovali „suffer“ a „bum rap“. Ale tieto časy sú dávno preč.
Zameniteľnosť je treba mať na pamäti, či ide o syntetické či minerálne oleje. Najlepšie je dopĺňať olej takým istým aký momentálne používame. Neodporúča sa miešať oleje rôznych výrobcov, hoci majú rovnakú SAE triedu. Každý výrobca používa vlastné aditíva a ich zmiešanie nemusí byť vždy dobrý nápad.
5. Syntetické oleje sú ťažko dostupné
Lož. Toto bola pravda asi pred dvadsať rokmi, keď AMSOIL a Mobil1 boli jediné skutočné možnosti. Ale teraz skoro každý výrobca zaradil syntetické oleje do svojej ponuky. Toto bolo vlastne testamentom pre vysoké ceny syntetických olejov.
6. Syntetické oleje produkujú usadeniny
Lož. Naopak, syntetické oleje sú odolnejšie voči vytváraniu kalných usadenín ako mierálne oleje. Za prvé, ľahšie zložky oleja skôr začnú vrieť – olej sa stáva redším. Za druhé, prírodné zložky v minerálnych olejoch majú sklon reagovať pri vysokej teplote s ostatnými, pričom vzniká kal a podobný humus. Dôsledkom tohto je strata viskozity pri nízkych teplotách a teda dlhší čas potrebný na roztečenia oleja do dôležitých častí motora, ďalej väčšie opotrebenie a zvýšená spotreba paliva. Syntetika má vyššiu teplotu varu, menej sa vyparuje a oxiduje, teda sa menej vytvárajú kaly.
No a ďalšie dva problémy sa týkajú všetkých druhov oleja bez rozdielu. To je kondenzácia vody a špina v oleji. Tieto problémy sa spájajú s odvetrávaním motora a chladiacim systémom, nie olejom.
7. Syntetické oleje sa nesmú používať v motore s katalyzátorom
Lož. Nie je žiadny rozdiel medzi olejmi v súvislosti s katalyzátormi. Žiadny z nich nemá vplyv na funkciu katalyzátoru. Faktom je, že práve syntetické oleje menej dymia, takže katalyzátor pracuje oveľa efektívnejšie s menšími emisiami.
8. Syntetický olej porušuje záruku
Lož. Väčšina výrobcov motorov odporúča práve syntetické oleje. Stále väčší počet výkonných áut prichádza na výstavy so syntetickým olejom už od výrobcu.
Záruka na nové plechovky je založená na používaní olejov podľa špecifikácie API (napr. SJ/CF). Syntetické oleje spĺňajúce API normy sú výborne použiteľné bez toho aby porušili záručné podmienky. Po viac ako tridsať ročnom používaní AMSOIL syntetických olejov, cez bilión najazdených kilometrov tieto oleje neboli nikdy „obvinené“ s porušenia záruky.
9. Syntetický olej vydrží naveky
Lož - napriek tomu, že veľa „expertov“ tvrdí, že syntetický olej stačí do motora iba dolievať. Časom sa aditíva znehodnotia a treba olej vymeniť. Vlhkosť, úniky paliva a chemické reakcie kyselín a sadzí prispievajú k degradácii oleja.
Syntetické oleje ochránia motor oveľa lepšie a dlhšie ako nesyntetické.
10. Syntetické oleje sú príliš drahé
Lož. Testy a skúsenosti potvrdili, že syntetické oleje predlžujú intervaly na výmenu oleja, zlepšujú spotrebu paliva, redukujú opotrebenie a zlepšujú spoľahlivosť motora. Takže cenový rozdiel je zanedbateľný vzhľadom k tomu čo ponúka. V Európe si syntetické oleje získali zákazníkov vďaka výkonnosti a výdrži napriek vyššej cene.
tieto mýty moc dobre poznám radi ich všetci kopírujú na motofóra....a tiež nie všetko je tam pravda...ja mám KTM sx-f 450.. a od KTM mám predpísanú syntetiku 10W-40...a neviem si predstaviť čo by tam spravil minerál...tým nezastávam syntetické oleje...pretože aj ony vychádzajú zo základového oleja...a ani plne syntetický olej nie je plne syntetický, v skutočnosti je v zastúpení cca 90% a polosyntetika detto, okolo 40%
j.jasso napísal:...pretože ak sa tak neudeje , poviem to jednoducho...dojde akoby k zrážaniu...čo znamená celkovú zmenu vlastností mazacieho média....a to môže mať za výsledok to zvýšené negatívne odparovanie o ktorom som tu písal
Veľmi dobre chápem tvoju dedukciu, ale na základe čoho dojde "akoby" k zrážaniu? Naozaj, netreba veriť všetkému, čo kto povie. A keď sa už niečo zrazí, ťažko sa následne odparí. A čo zbytky preplachového oleja, ktoré ostanú v motore? Tie už nevadia?
Ak je motor zanesený karbónom, určite to nie je spôsobené viskóznou špecifikáciou oleja, ale niečo nie je v poriadku. Buď motor nepracuje v optimálnom režime, alebo bola zanedbávaná údržba, vrátane výmeny oleja, prípadne bol použitý olej s nevhodnou výkonovou špecifikáciou.
Ale podstatné je, že ti to funguje.
Opel Astra J-ST, A16LET LPG Opel Astra F-CC, X18XE Xing Tao Fu Shi 兴涛服饰 a diagnostika 診斷
macil to je skôr skutočnosť ako dedukcia, tribológia mi je blízka a môžme si všetko rozmeniť na drobné ak chceš...keď sa niečo zrazí, tak sa niečo aj separuje...dám ešte jeden príklad, to je ako technologický postup pri výrobe syra, proste niečo sa spojí a naopak sa niečo sa oddelí....z niekoľkoročnej praxe viem ako sa správa isté množstvo vody v oleji...stačí niekoľko ppm...a pri zohriatí motora na prevádzkovú teplotu ide z odparovania kúdol pary ako keď si postavíš kanvicu s vodou...a tu je to detto...najviac ma však zanietila tvoja myšlienka:
"Ak je motor zanesený karbónom, určite to nie je spôsobené viskóznou špecifikáciou oleja, ale niečo nie je v poriadku. Buď motor nepracuje v optimálnom režime, alebo bola zanedbávaná údržba, vrátane výmeny oleja, prípadne bol použitý olej s nevhodnou výkonovou špecifikáciou."
tu súhlasím tak z polovice, môžeš mať bezchybný motor a používať správne prostriedky počas prevádzky a ošetrovania aj tak sa neubrániš vnútorným usadeninám...prečo hádam vieme...nebudem rozvádzať...
a s tým preplachom to isté...na to sa to robí aby si odtial dostal tú inú špecifikáciu...samozrejme že odtial nedostaneš všetko....aj po výmene filtra ostane olej za zubami čerpadla smerom až k pracovným miestam....ale to je zanedbateľné percento, ktoré sa už celkom odstráni ďalšou výmenou oleja.
Možno ťa napadlo prečo sa mi tam dostal nesprávny olej...pravda je taká že auto je mamine (ja som verný koncernu VW) a machanik sa jej pri výmene rozvodov ponúkol výmenou oleja, ja som samozrejme o ničom nevedel...až neskôr som sa dozvedel...to len aby som spresnil a uviedol veci na správnu mieru. Dík za rady 8)