Problém z motorom
Moderátori: dulo, buci_vectra
-
thomas
- Nový užívateľ

- Dátum registrácie: 01 Nov 2007, 20:11
- Auto: !! Zmeň si model auta !!
Problém z motorom
Prajem príjemny pekný večer.
Pri blúdení internetom som narazil na Opel fórum ktorému som sa potešil nakoľko som majiteľom auta tejto značky. Nakoľko vlastním starší typ sú sním spojené rozne problémy a poruchy. Preto chcem požiadať o radu. Vlastním Opel Vectra 1.6i verzia A, rok výroby 1989. Pred rokom začala svietiť kontrolka motora. Auto som zaviezol do autoservisu,kde my
zistili zlú RJ. Previedla sa montáž staršej jednotky. V súčastnej dobe začína znova svietiť kontrolka motora. Auto po naštrtovaní a bez plynu zhasne. Po 2-3 naštartovaní sa motor dostane do vyšších otáčok a v nich pracuje asi pol minuty. Potom sa vráti do normálných otáčok a pracuje normálne. Pri jazde a vyradení rýchlostného stupňa na neutrál sa volnobežné otáčky rozkolíšu. Motor ostane niekedy v chode a niekedy zhasne . Typ motora je C16NZ. Chcem sa spýtať či može biť znova vadná RJ, alebo je chyba niekde inde . Kontrolka motora začne svietiť asi 10 sek. po naštartovaní.
Za radu vopred ďakujem.
Pri blúdení internetom som narazil na Opel fórum ktorému som sa potešil nakoľko som majiteľom auta tejto značky. Nakoľko vlastním starší typ sú sním spojené rozne problémy a poruchy. Preto chcem požiadať o radu. Vlastním Opel Vectra 1.6i verzia A, rok výroby 1989. Pred rokom začala svietiť kontrolka motora. Auto som zaviezol do autoservisu,kde my
zistili zlú RJ. Previedla sa montáž staršej jednotky. V súčastnej dobe začína znova svietiť kontrolka motora. Auto po naštrtovaní a bez plynu zhasne. Po 2-3 naštartovaní sa motor dostane do vyšších otáčok a v nich pracuje asi pol minuty. Potom sa vráti do normálných otáčok a pracuje normálne. Pri jazde a vyradení rýchlostného stupňa na neutrál sa volnobežné otáčky rozkolíšu. Motor ostane niekedy v chode a niekedy zhasne . Typ motora je C16NZ. Chcem sa spýtať či može biť znova vadná RJ, alebo je chyba niekde inde . Kontrolka motora začne svietiť asi 10 sek. po naštartovaní.
Za radu vopred ďakujem.
-
alino
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 24 Okt 2007, 12:00
problém s motorom
Podľa tých príznakov máš asi zanesený krokový motorček voľnobehu. Čo sa týka RJ nedá sa to takto bez merania posúdiť. Musíš dať viac informácií.
-
thomas
- Nový užívateľ

Problem motora
Ake dalšie informácie trba zistiť a poskytnúť? Moc o motoroch Opel neviem. Ďakujem za ochotu pomocť.
-
alino
- Strieborný užívateľ

Re: Problem motora
Ak sa nemylim, tak ten motor má jednobodový vstrek. Ak si trúfaš skús odmontovať vzduchový filter a pod ním je vidieť vstrekovač, škrtiacu klapku i krokový motorček. Pozri či škrtiaca klapka nezadrháva a ak sa dá všetko prečisti.thomas napísal:Ake dalšie informácie trba zistiť a poskytnúť? Moc o motoroch Opel neviem. Ďakujem za ochotu pomocť.
Skontroluj MAP senzor / plochá čierna krabička cca 7x3x1 cm s jedným konektorom a hadičkou/ či nie je hadička prasknutá.Skontroluj si sviečky i sviečkové káble.
Ak RJ indikuje nejakú chybu je možné ju vyblikať. V motorovom priestore alebo vedľa poistiek pod volantom je modrá koncovka 10 pólová. Na nej spoj drôtom A a B. Zapni zapaľovanie a kontrolka motora začne blikať dvojmiestne čísla. 12 je začiatok. Napíš čo ti oznámila.
Najjednoduchšie je premerať signály do a od RJ, ale na to treba vybavenie.
-
thomas
- Nový užívateľ

Problém motora.
Zdravím Alina.
Skúšal som vyblikať RJ a zistiť poruchy ktoré signalizuje. 10 pólovú modrú koncovku som našiel v priestore motora. Prepojil som na nej body A-B podľa tvojho popisu. Po zapnutí zapaľovania sa však žiadne číselné hodnoty nezobrazovali. Kontrolka motora začala blikať v nepravidelných intervaloch.
Thomas.
Skúšal som vyblikať RJ a zistiť poruchy ktoré signalizuje. 10 pólovú modrú koncovku som našiel v priestore motora. Prepojil som na nej body A-B podľa tvojho popisu. Po zapnutí zapaľovania sa však žiadne číselné hodnoty nezobrazovali. Kontrolka motora začala blikať v nepravidelných intervaloch.
Thomas.
-
taki22
Re: Problém motora.
...a prave to blikanie kontrolky v nepravid.intervaloch ti hovorilo o aku chybu ide, len to musis z tych blikani vydedukovat...mozes sa riadit tymto postupom: http://www.opelclub.sk/article.php?113
-
thomas
- Nový užívateľ

Problém motora.
Ďakujem za dalšiu užitočnú informáciu.
Znova som napojil konektor a skúsil špecifikovať poruchu podľa popisu uvedeného na internetovom odkaze. Podľa blikania kontrolky motora má ísť o poruchy 24,35,42. Potom začal ísť test od začiatku.
Ďakujem za pomoc.
Thomas
Znova som napojil konektor a skúsil špecifikovať poruchu podľa popisu uvedeného na internetovom odkaze. Podľa blikania kontrolky motora má ísť o poruchy 24,35,42. Potom začal ísť test od začiatku.
Ďakujem za pomoc.
Thomas
-
alino
- Strieborný užívateľ

Re: Problém motora.
Ak sa nemýlim tak 24 je porucha senzoru rýchlosti, je to čidlo na konci bowdenu tachometru do rýchlostky.thomas napísal:Ďakujem za dalšiu užitočnú informáciu.
Ďakujem za pomoc.
Thomas
35 je nefunkčný krokový motorček na ovládanie voľnobehu - pod filtrom vzduchu pri škrtiacej klapke.
42 je zapaľovací modul. Je to taká čierna krabička pod zapaľovacou cievkou vyzerá tak, že je vadný alebo nemá spoj.
Sústreď sa na ten zapaľovací modul, pretože bez senzoru rýchlosti vozidla sa dá naštartovať, možno s plynom aj zo zaseknutým krokovým motorčekom ale bez iskry ani náhodou.