Dobré ráno...

Neaktívne témy sú automaticky po 90 dňoch vymazávané.

Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra

Používateľov profilový obrázok
Eisy
Opelclub VIP člen
Opelclub VIP člen
Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 18:57
Auto: Insignia
Bydlisko alt: Zohor okr. MA

Re: Dobré ráno...

Príspevok od používateľa Eisy »

Oné. Podvecer.
Neviete naco rozsiruju vsade dialnice na trojprudovky, ked aj tak vsetcia jazdia v strede? A ked uz niesu vsetcia v strede tak na lavo, lebo sa kamiony predbiehaju v dvoch pruhoch ...
Inak otazka. Idem si ja v pravom pruhu(najblizsie auto v nom asi 2km predomnou) ale v strede si ide nejaky "pan" vodic ktoreho dobieham. Musim ho predbiehat z lava? Tak ze musim prejst z peaveho pruhu az uplne do laveho, alebo mozem pokracovat rovno v pravom a obehnut ho takto?!"
langdon2
Admin - Opelclub VIP člen
Admin - Opelclub VIP člen
Dátum registrácie: 16 Jan 2008, 16:10

Príspevok od používateľa langdon2 »

Nie, nemusis. .lebo ty nikoho nepredbiehas.. Ides si svojim tempom.. Uz sa na toto vela ludi pytalo na nete.. A odpoved bola vzdy taka ako ti pisem ja ;)
Opel Insignia 2,0Cdti
Opel Astra G 1,4 16V ex...
Opel Corsa B 1.0 12V ex... Opel Corsa B 1.2 16V po smrti...
palubne pc. a tempomaty do Oplov
diagnostika na vsetky znacky aut, rychlo servis, repas brzdovych strmenov
macil
Admin
Admin
Dátum registrácie: 25 Feb 2006, 15:01
Auto: Astra J
Bydlisko alt: Furča
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa macil »

Zrejme sa jedná o súbežnú jazdu, nie o predbiehanie.
Opel Astra J-ST, A16LET LPG
Opel Astra F-CC, X18XE
Xing Tao Fu Shi 兴涛服饰 a diagnostika 診斷
Eisy
Opelclub VIP člen
Opelclub VIP člen

Ok. Viem ze sa o tom pisalo, len som bol lenivy hladat.
Dakujem. :)
peteri.numelin

Príspevok od používateľa peteri.numelin »

O súbežnú jazdu može ísť v prípade hustej premávky, nie na prázdnej diaľnici.
Našli sa však aj exoti, ktorý boli schopný vysvetľovať, že pokračujúcou jazdou v pravom pruhu predbiehaš. Ale z takýchto blábolov z bývalej redakcie SME si netreba robiť ťažkú hlavu. Na splnenie definície predbiehania potrebuješ meniť pruhy.
Keby ťa náhodou zastavili za "obiehanie" vozidla sprava, povedz, že k žiadnemu priestupku nedošlo. Lebo ak by k porušeniu predpisov naozaj došlo, museli by spolu s tebou odstaviť aj vozidlo, ktoré si predbiehal, keďže to nemalo v strednom pruhu čo robiť. A toho na 100% nezastavia, takže sa vlastne nič nestalo :)
alcom1234
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 18 Nov 2010, 07:52
Auto: Iná značka
Bydlisko alt: Slovenský Grob
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa alcom1234 »

Tie blaboly na sme som pisal ja. Sme naopak tvrdilo ze pokracovanim v pravom pruhu nepredbiehas. Stojim si za svojim. Cely problem toho zakona spociva v tom, ze predpoklada, ze nedojde k prvotnemu priestupku, teda takej jazde v strednom pruhu, aby bolo mozne sprava predchadzat. V prospech toho, ze aj bez zmeny pruhu ide o predchadzanie, hovori nepriamo hned niekolko ustanoveni onoho zakona.
Opel Astra K '20 F12SHL - ex
Opel Vectra C '06 Z19DTH
Opel Vectra B '96 X18XE - ex
Eisy
Opelclub VIP člen
Opelclub VIP člen

No, tak si to tu povysvetlujte a ja si budem citat ... :)
vitaminxxl
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 23 Júl 2008, 13:53
Auto: Vectra B
Bydlisko alt: Abbotsford

Príspevok od používateľa vitaminxxl »

DSCF2679.JPG
aha co som vyhrabal.. niektorych nepoznam uz ani podla nicku.. len viem, ze jeden z tych, co tam bol, bol nejaky pilot :)
Na prezeranie priložených súborov nemáte dostatočné oprávnenia.
Moja prvá a už aj bývalá...
Obrázok
alcom1234
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

Tak teda poďme na to:

§ 15 - Predchádzanie
"(1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy."
Ak je teda predchádzanie len manéver, pri ktorom sa mení jazdný pruh, prečo je toto predchádzaním, aj keď sa pri ňom jazdný pruh nemení (resp. sa nemusí meniť)?

"(2) Vodič, ktorý pri predchádzaní vybočuje zo smeru svojej jazdy, je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy, pričom nesmie ohroziť vodičov jazdiacich za ním."
Čiže zákon predpokladá, že existuje aj akési predchádzanie, pri ktorom sa nevybočuje zo smeru jazdy (nedáva sa pri ňom znamenie o zmene smeru jazdy). Všimnite si, že sa nespomína, či sa vybočuje pred alebo po predídení, je to "pri predchádzaní".

"(3) Vodič nesmie pri predchádzaní ohroziť ani obmedziť vodiča vozidla, pred ktoré sa po predídení zaraďuje;"
Toto je jediný odsek, ktorého sa chytajú obhajcovia teórie, že ak sa nezaradíš pred vozidlo, nepredchádzaš. Ako som naznačil pri komentári k ods. 1, zákon počíta aj s prípadom, kedy sa pred vozidlo nezaradíš, lebo odbočilo vľavo. To je zároveň jediný prípad, resp. dva prípady (ods. 1 som necitoval celý), kedy je sprava vôbec povolené predchádzať.
Zároveň upozorňujem na slovné spojenie "pred ktoré sa PO PREDÍDENÍ zaraďuje", z ktorého vyplýva, že predchádzanie sa uskutočnilo PRED ZARADENÍM SA pred predchádzané vozidlo, a teda samotný akt zaradenia sa nemá s úkonom predchádzania nič spoločné, je to len jedna z možností, ako pokračovať v jazde ďalej.
Uvedomujem si, že toto je v rozpore s ods. 2, ale žiaľ taký ten zákon je. V podstatnom si ale neodporujú.

A ak sa teda už obhajcovia teórie nepredchádzania chytajú tej zmeny jazdného pruhu, aj v takom prípade by sa 99% týchto manévrov dalo nakoniec považovať za predchádzanie.
Predstavme si situáciu (klasické predchádzanie zľava, na okreske). Ide kolóna. Som na konci kolóny. Predbehnem zľava celú kolónu a zaradím sa pred prvé vozidlo v kolóne. Ktoré vozidlo som predchádzal? Len to prvé, pred ktoré som sa zaradil, alebo všetky v kolóne? Musel som sa zaradiť pred každé zvlášť, aby to bolo predchádzanie?

Situácia 2 - diaľnica. Plno "stredopruhárov". Idem si svoje v pravom pruhu. míňam jedno vozidlo za druhým. O 10 kilometrov ďalej kamión v pravom pruhu. Čo urobím? Preradím sa do stredného pruhu. Predchádzal som všetky vozidlá zo stredného pruhu? (Zaradil som sa pred ne, však? Vzdialenosť, v ktorej som sa pred ne zaradil, je irelevantná, nikde nie je napísané nič o zaradení sa bezprostredne po predchádzaní)
Opel Vectra C '06 Z19DTH
kimino
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 29 Dec 2008, 15:47
Auto: !! Zmeň si model auta !!
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kimino »

langdon2 napísal:
kimino napísal:Nema klimu. Aj to ma napadlo. Ze dam 2000 ako prispevok na nové a zoderiem ju.

Ufff, tak to si radsej tych 2000€ nechaj, a kup daco insie.. Bo ta Corsa ani tych 2000€ hodna veru nie je.. Bez klimy. ako ste to mohli voobec kupit..
Tak vtedy klíma nebola štandart, hlavne v tejto oblasti nebola vôbec potrebná. Aj predajca nás odhováral, že jeho z toho bolí hlava. Nakoniec, keď sme chceli, tak sa už nedalo, lebo bola Corsa vo výrobe.

Už som doma z výletu. Z BA som si celkom mákol, dúfam, že nepríde pohľadnica. Lebo som predbiehal a zrazu policajti naboku postavení.
peteri.numelin

Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy."
S ohladom aj na vzdialenost a cas ako irelevantne veliciny, je bezpochyby jasne, ze ked sa niekto za BA zaradi do stredneho pruhu, v ktorom zotrvava, cize zmenil smer jazdy vlavo bez zjavnej priciny a nie je pochybnost o dalsom smere jeho jazdy (jazda vlavo od praveho pruhu, alebo odbocenim do dalsieho pruhu este viac vlavo), nevidim jediny dovod preco nepredchadzat vozidlo v zmysle zakona v pravom, dokona navyse priebeznom pruhu. ;)
peteri.numelin

vitaminxxl napísal:
DSCF2679.JPG
aha co som vyhrabal.. niektorych nepoznam uz ani podla nicku.. len viem, ze jeden z tych, co tam bol, bol nejaky pilot :)
...a jeden zradil svoje presvedcenie a predava aj poslednu Omegu, co ma. :)
Inu, pekny Signum. Na fore uz asi nie je, co?
alcom1234
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

peteri.numelin napísal: S ohladom aj na vzdialenost a cas ako irelevantne veliciny, je bezpochyby jasne, ze ked sa niekto za BA zaradi do stredneho pruhu, v ktorom zotrvava, cize zmenil smer jazdy vlavo bez zjavnej priciny a nie je pochybnost o dalsom smere jeho jazdy (jazda vlavo od praveho pruhu, alebo odbocenim do dalsieho pruhu este viac vlavo), nevidim jediny dovod preco nepredchadzat vozidlo v zmysle zakona v pravom, dokona navyse priebeznom pruhu. ;)
Takže to nakoniec je predchádzanie sprava a celý ten čas, čo to hovorím, mám pravdu? Nie je to len "idem si svoje v pravom pruhu"?

Podľa mňa je tu táto pochybnosť vždy, ak je možnosť, že by ti mohol vojsť aj do pravého pruhu. Ak niekto odbočuje vľavo v križovatke a je už na vzdialenejšej hranici križovatky, už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy, minimálne na čas nevyhnutný na jeho predídenie sprava. Jasné, v praxi nebudeš čakať, kým niekto dokončí odbočenie, ale bol by som zvedavý, ako by sa to riešilo v prípade, že by si to rozmyslel a stala sa nehoda.

Vyvstáva otázka - načo by zákonodarca dával do zákona ustanovenie o povolenom predchádzaní sprava v pripájacom a odbočovacom pruhu, keď by bolo akékoľvek predchádzanie sprava na diaľnici povolené?

Ozaj, ešte jednu oporu som našiel na podporu svojich tvrdení.
§ 10 ods. 9 (Jazda v jazdných pruhoch)
"(9) V obci sa nepovažuje za predchádzanie, keď vozidlá v jednom jazdnom pruhu idú rýchlejšie ako v inom jazdnom pruhu."
Znamená to, že mimo obce sa takéto niečo za predchádzanie už považuje? Všimnite si, že sa vôbec nič nehovorí o tom, či sa niekto niekam zaradí alebo nie.
Opel Vectra C '06 Z19DTH
bukelo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: 24 Jan 2008, 10:08

Príspevok od používateľa bukelo »

Ja som sa stratil niekde v prvom prispevku, co rozoberate tuto temu ... skuste nejak strucnejsie.. ist v pravom, ked je auto v strednom, alebo ho minut (zamerne nepisem predbehnut) v najlavejsom pruhu? :)
別のブランド
OPEL ASTRA H SW 1.7 CDTI ENJOY - ex
OPEL CORSA C 1.2 COSMO - ex
OPEL CORSA B 1.0 CITY - ex
mysiaq
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: 06 Jún 2009, 07:51
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mysiaq »

Zakon je stavany tak ze uklada jazdu mimo obce v pravom pruhu. Teda ak ide niekto v strednom pruhu zakon predpoklada ze predchadza ine vozidlo ktore je v pravom pruhu a preto nie je mozne to vozidlo v pravom pruhu predchadzat...
macil
Admin
Admin
Dátum registrácie: 25 Feb 2006, 15:01
Auto: Astra J
Bydlisko alt: Furča
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa macil »

A keď nepredchádza a pruhy sú len dva? Ha? Čul buce múdri.
Opel Astra J-ST, A16LET LPG
Opel Astra F-CC, X18XE
Xing Tao Fu Shi 兴涛服饰 a diagnostika 診斷
bukelo
Moderátor
Moderátor

Toto ľudom povedzte.. no? :)
別のブランド
peteri.numelin

V prvom rade je potrebne povedat, ze zakonodarca sa tak podrobne potrebuje zaoberat kazdym jednym vykonanym pohybom na cestnych komunikaciach, az postrada zdravy rozum a logicky usudok.
Rovno si povedzme, ze tak detailna uprava nestihla plnohodnotne pokryt nielen pravidla na 3 prudovej stavbe medzi BA a TT, ale ani situaciu na ceste pod Strecnom, nakolko vznikli nove cestne utvary, ktore predbehli legislativny proces.
nejedna sa len o jazdy v pruhoch, ale aj znizenia rychlosti v oblasti krizovatiek/odpocivadiel iba v pravom pruhu. To je tiez taka obr cocofina, ako preradovanie sa cez 2 pruhy tam a 2 spat, aby som predisiel vozidlo nedodrziavajuce predpisy.
Komo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 19 Mar 2007, 16:47
Auto: Astra H
Bydlisko alt: Komjatna

Príspevok od používateľa Komo »

Su ludia, ktori sa koli absencii odstavovacieho pruhu proste boja jazdit v pravom pruhu.
Celkovo je to blbost, predbieham z oboch stran podla subjektivneho zvazenia co je v danom momente bezpecnejsie.
'07 Astra H Z19DT
'03 VeCe Z18XE
- Diagnostika -
bukelo
Moderátor
Moderátor

... za dodrzania este zakonom stanoveneho odstupu.. takze prides na uroven auta, pockas aby ta ono predislo, alebo spomalis, aby si mal odstup 70m, potom mozes prejst do jeho pruhu, nasledne do laveho pruhu... pockas zase na 70 metrovy odstup, zaradis sa pred neho, a ak je volny pravy pruh, presunies sa tam. Parada :) Ak to auto ide 107km/hod, ty 110km/hod, po kolkych km ho predbehnes? :) A na ceste samozrejme za ten cas nie ste sami dvaja.
別のブランド
Napísať odpoveď

Návrat na "ONLINE KECY..."