Zimne pneu
Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra
- Eisy
- Opelclub VIP člen

- Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 18:57
- Auto: Insignia
- Bydlisko alt: Zohor okr. MA
Re: Zimne pneu
to je viac ako len o 7mm nie?
a policia nezisti ake ET ma na diskoch , pod auto mu nepolezu (myslim, ak sa mylim strielajte). STK je uz o inom.
a policia nezisti ake ET ma na diskoch , pod auto mu nepolezu (myslim, ak sa mylim strielajte). STK je uz o inom.
- bukelo
- Moderátor

- Dátum registrácie: 24 Jan 2008, 10:08
- Auto: Iná značka
Vlastne ano, je to az 14mm. (omylom som to podelil 2mi, sam neviem preco mea culpa)
- Eisy
- Opelclub VIP člen

A 14mm je uz v celku dost ....
- Lubec
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 17 Aug 2010, 21:54
Re:
Nejake take matadory som mal aj ja. Teraz ich zdedil Buci. Tie sa tiez nederu maju uz 7 rokov a stale dobry vzor na zimu.mysiaq napísal:sak mam stvorkolku ja brzdit nepotrebujem![]()
![]()
u mna zatial vyhravaju matadory MP59... mal som ich na vectre a bol som s nimi spokojny... pomer cena/vykon na moje jazdenie plne postacoval
quattro
VeBe X25XE - Phoenix-ex
VeBe X25XE Sport - rozobrata na organy
VeBe X16XEL Caravan - ex
,,Opel wir leben autos...Aber nur ein bisschen"
VeBe X25XE - Phoenix-ex
VeBe X16XEL Caravan - ex
- Lubec
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 17 Aug 2010, 21:54
Sak to. Oni su jak zena, cim starsia, tym dozretejsia. Robo to oceni. 
quattro
VeBe X25XE - Phoenix-ex
VeBe X16XEL Caravan - ex
VeBe X25XE - Phoenix-ex
VeBe X16XEL Caravan - ex
-
Kajo
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
- Auto: Astra G
Jasné, že stará tvrdá guma má horšiu priľnavosť k asfaltu ako nová mäkká.
Ja teda používam na 3 z mojich áut C-čkové gumy.
Tie sú strašne odolné a vydržia možno 150.000 km, odhad. Možno aj viac, je to ako guma z nákladiaka.
Pohrávam sa s myšlienkou dať C aj na P307ičku, kvôli tej ohromnej schopnosti vzdorovať opotrebovaniu.
Otázkou je, či takto tvrdá guma nie je použiteľná iba s ťažkým autom okolo 2500 kg min.
Či na 1250 kg autíčku nebude preklzovať a ďalšia vec - tá pneu je aj dosť ťažká, asi zvýši spotrebu a zaťaží nápravy, že?
Má na to niekto nejaký názor?
Ja teda používam na 3 z mojich áut C-čkové gumy.
Tie sú strašne odolné a vydržia možno 150.000 km, odhad. Možno aj viac, je to ako guma z nákladiaka.
Pohrávam sa s myšlienkou dať C aj na P307ičku, kvôli tej ohromnej schopnosti vzdorovať opotrebovaniu.
Otázkou je, či takto tvrdá guma nie je použiteľná iba s ťažkým autom okolo 2500 kg min.
Či na 1250 kg autíčku nebude preklzovať a ďalšia vec - tá pneu je aj dosť ťažká, asi zvýši spotrebu a zaťaží nápravy, že?
Má na to niekto nejaký názor?
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
- Eisy
- Opelclub VIP člen

Kajo ved si si v podstate hned aj sam odpovedal. Myslim zeby to bolo na ukor bezpecnosti a komfortu....
- fabre
- Opelclub VIP člen

- Dátum registrácie: 04 Sep 2010, 14:25
- Auto: Astra J
- Bydlisko alt: Brno
- Kontaktovať používateľa:
*nemáš to ako zaťažiť autom=>nižšia prilnavosť gumy na vozovku
*ak ušetríš na gumách, že si nekúpiš nové po 2-3 rokoch(podľa km) ale po 5-6 0a dvihne ti to spotrebu(ak vylúčim hoc aj poškodenie náprav), tak myslím, že si na tom nastejno. možno to toľko nedvihne, ale určite tam bude viac toho, prečo sa tie ceny vyrovnajú takmer rovnako, nie?
fakt to nechaj na dodávkach a nevymýšľaj
ako, spýtal by som sa v pneuservise, len by som mal obavy ako sa tam zatvária. mne by sa tiež páčilo, keby mi guma vydržala 100+t km a nemusel by som každé 3 roky kupovať nové.
a vieš aj porovnať o koľko je ťažšia guma od tej normálnej?
*ak ušetríš na gumách, že si nekúpiš nové po 2-3 rokoch(podľa km) ale po 5-6 0a dvihne ti to spotrebu(ak vylúčim hoc aj poškodenie náprav), tak myslím, že si na tom nastejno. možno to toľko nedvihne, ale určite tam bude viac toho, prečo sa tie ceny vyrovnajú takmer rovnako, nie?
fakt to nechaj na dodávkach a nevymýšľaj
a vieš aj porovnať o koľko je ťažšia guma od tej normálnej?
jeden problem vyrieseny - treba nahustit primerane zatazi.
problem s bezpecnostou asi tiez nebude taky velky. vodici z povolania na dodavkach patria aj k zime k tym rychlejsim
problem s bezpecnostou asi tiez nebude taky velky. vodici z povolania na dodavkach patria aj k zime k tym rychlejsim
-
denial
- Pravidelný užívateľ

- Dátum registrácie: 24 Mar 2013, 00:53
- Bydlisko alt: ALT
ktory rozmer je podla vas vhodnejsi pre zimne pneumatiky na vectru c - 205/55 R16 alebo 215/55 R16?
pre znacku som viacmenej rozhodnuty: michelin alpin a4 (nejmenej sa deru a v celkovom poradi v teste skoncili tretie s minimalnym odstupom)
niektore tie micheliny su aj s dodatkom "XL" - vraj "zosilnena konstrukcia", nemali by to byt run-flaty - myslite ze sa oplati priplatit za XL verziu?
vdaka
pre znacku som viacmenej rozhodnuty: michelin alpin a4 (nejmenej sa deru a v celkovom poradi v teste skoncili tretie s minimalnym odstupom)
niektore tie micheliny su aj s dodatkom "XL" - vraj "zosilnena konstrukcia", nemali by to byt run-flaty - myslite ze sa oplati priplatit za XL verziu?
vdaka
- mysiaq
- Moderátor

- Dátum registrácie: 06 Jún 2009, 07:51
XL znamena zosilnená konstrukcia
RF je zvacsena bocnica pneumatiky aby si neoškrel disk o obruvnik
RF je zvacsena bocnica pneumatiky aby si neoškrel disk o obruvnik
RF run flat.
XL pre auta co to maju predpisane v technicaku (zvyseny index nosnosti)
XL pre auta co to maju predpisane v technicaku (zvyseny index nosnosti)
- Eisy
- Opelclub VIP člen

Rozmer 205/..... a Na nase cesty XL
- kimino
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 29 Dec 2008, 15:47
- Auto: !! Zmeň si model auta !!
Tiež som za 205, Micheliny sú fajn, to že sa málo derú je tiež pravda. My sme vyhadzovali Alpiny, kvôli tomu, že mali už asi 7 rokov aj keď dezén by ešte vydržal niekoľko ďalších sezón. Druhé Primacy Apliny, tak isto rozmer 205, majú už asi 5 rokov a dezén je ako nový, takže sa za chvíľu budú tiež meniť kvôli ich veku. A myslím si, že XL netreba (jazdíme s tým rozmerom 215 a 205 6 rokov - necelých 90tis km a na podvozku ešte nebolo nič menené, žiadny čap ani nič, všetko pôvodné) a to ja jazdím so zapnutým AVD - automatické vyhľadávanie dier.

-
denial
- Pravidelný užívateľ

co hovori proti 215 /55 R16 ?
- kimino
- Strieborný užívateľ

V podstate nič, keďže sa jedná o 1cm. Ale do snehu je lepšie mať užšie pneumatiky.
http://auto.sme.sk/c/6973971/autofaq-k- ... atiky.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://auto.sme.sk/c/6973971/autofaq-k- ... atiky.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Eisy
- Opelclub VIP člen

Zimne pneu
Ako pise Kimino, do sneho uzsie lepsie a este aj usetris trocha paliva na uzsich 
A k XL ja ked som vyberal tak nebol tusim ziaden rozdiel v cene medzi XL a normal (max. 1eur) ... A tu jamu ci som chytil min. rok, hmm si niesom isty ci by som to rozchodil keby som nemal XL.
A k XL ja ked som vyberal tak nebol tusim ziaden rozdiel v cene medzi XL a normal (max. 1eur) ... A tu jamu ci som chytil min. rok, hmm si niesom isty ci by som to rozchodil keby som nemal XL.
-
denial
- Pravidelný užívateľ

hmm, takze Chvala chvali uzsie pneu a vravi, ze rozdiel medzi nimi a sirokymi (na snehu) je obrovsky v prospech uzkych, ale on sam jazdi na sirokych. zaujimave, tym ma zrovna moc nepresvedcil.
ja som este obdrzal tento komentar od jedneho mojho znameho odbornika na vsetko:
Šířka není problém
Obout auto v zimě třeba před patnácti lety pneumatikami o rozměru 225/45 R17 (napr. Chvala), asi byste byli za blázna. Dříve platilo, že na zimu by měla být kola úzká. Současné zimní pneumatiky však mají díky moderním směsím takové vlastnosti, že mají širší záběr, jsou lepší při brzdění a snižují riziko aquaplaningu. To je velmi důležité pro ovládání vozu.
cenovo su XL drahsie asi o 10 eur co som pozeral
ja som este obdrzal tento komentar od jedneho mojho znameho odbornika na vsetko:
a potom som este v jednom teste cital:205 su lepsie, lacnejsie a uzsie - lepsie na snehu. a 215/55 je zas vyssi profil - vyssia guma, vyssia spotreba, horsia stabilita.
Šířka není problém
Obout auto v zimě třeba před patnácti lety pneumatikami o rozměru 225/45 R17 (napr. Chvala), asi byste byli za blázna. Dříve platilo, že na zimu by měla být kola úzká. Současné zimní pneumatiky však mají díky moderním směsím takové vlastnosti, že mají širší záběr, jsou lepší při brzdění a snižují riziko aquaplaningu. To je velmi důležité pro ovládání vozu.
cenovo su XL drahsie asi o 10 eur co som pozeral
- kimino
- Strieborný užívateľ

Stále sa tu bavíme o 1 cm.
My máme na leto 215 a na zimu 205 a myslím si, že tam rozdiel nie je v ničom. Nám tiež radil pri výbere pneu kamarát - majiteľ siete pneuservisou. Je asi jedno, ktoré kúpiš.