chlapci, čo napísal kajo sú reálne možnosti a hrozby, ale on je proti tým novým autám nejako.

mama má 1.4 bez turba 100koní. kasta píše okolo 1300kg. má to dosť dlhú prevodovku, ešte skoro dlhšiu ako omega. pri 130km/h točí blbých 3100ot/min. na tak relatívne ťažkú kastu a 140Nm je to trošku málo. a ono sa to v kopcoch na diaľnici potvrdí. auto vládze ako tak, ale rýchlosť padá. po rovine a mierne stúpania maximálne v pohode. spotreba dlhodobých(väčšinou mesto, sem-tam diaľnica a mimo) nejakých 7,4l/100km. opakujem, väčšinou mesto. mama s ním chodí do práce 10km a späť, potom do obchodu a po meste. a to nie je žiadny šetrílek. ja by som stiahol o pol litra dole v pohode. sem-tam ju otec vytiahne na diaľnicu do Levoče a naspäť. takže toto je OK.
na dlhých trasách to papá cca 6,2-6,5l/100km(PP-BA-PP pri 110tke za 6,1l/100km, PP-PN-PP+malé blbnutie na letisku v PN 6,3l/100km, PP-LE-PP šetriacim štýlom za 5,4l/100km, PP-Brno-PP tam maximálne svižne-na čas a späť ľahšia noha za 6,3l/100km) všetky tieto boli s plným kufrom a 4-5dospelými. ak idem sám, tak to vie byť aj menej. problémom pre ňu vidím skôr to, že treba vytočiť do kopca a tam vyletí spotreba.
ale, trošku ľutujeme, že sme sa neboli pri kúpe previezť na 1.4ke čo tam mali. šli by sme do 1.6. 1.4ka bez turba je tam asi fakt len z dôvodu nízkej ceny pri kúpe. ináč je to motor do merivy, corsy, adama. tam tomu dajú kratšiu prevodovku a smelo to ide ako raketa. ale na bežné jazdenie po okolí, meste a po diaľnici je to v pohode. niektorí povedali, že to tomu zdochol pes, my sme sa na zraze vozili 5ti dospelí chlapi hore kopcom a zhodnotili to, že ten motor nejde vôbec zle. a to tam sedelo cez 400kg(to som ešte málo povedal) živej váhy.
s 1.6tkou skúsenosti nemám. prepokladám, že vyšší ťah a viac koní sa prejaví a eliminujú sa neduhy od 1.4ky. dĺžku prevodovky potvrdí len RASTO. on ju má. ale predpokladám, že bude tá istá ako aj v slabšej 1.4ke. spotrebu ti povedal na LPG, takže rátam, že tých 6litrov benzínu to spapá na rovnakom cykle jazdenia. a odpadá tam problém s turbom
1.4T 140k. teraz ju mám. má nalietané skoro 22t km, ide pekne. nie je problém zatiaľ. turbo pekne zaberá, dodáva potrebnú dynamiku autu. no píše v TP že váha 1503kg. a to je už dosť. no napriek tomu to ide svižne aj s plným autom. spotrebu benzínu veľmi neviem. na benzín jazdím málokedy, väčšinou v zime, kým sa nezohreje a v lete na ňho len štartujem. ale ak prepočítam zhruba spotrebu plynu, že je väčšia o cca 30%, tak by to malo na dlhodobo vychádza do 6,5l/100km. chcel som kúpiť 1.4T 120k a do ňho LPG, ale povedali mi, že robia len do 140k verzie. tých motorov sa predalo húfy. aj kamarátkin otec ho kúpil a jazdí na ňom denno-denne hore-dole a žiaden problém. dokonca mu to ani veľa nepapá. pri 130km/h to točí na 6tke okolo 2700ot/min. ani veľa, ani málo. auto aj bez podradenia stíha predbiehať hocičo na diaľnici. raz som od 100vky zaradil 6tku pri výjadze na diaľnicu za RK smer LM a okolo mary sa mi to zastavilo na 176km/h(plné auto, do kopca). takže úplne v pohode diaľničné vozítko. ak ho človek nebude naháňať kade tade, vytáčať ho stále, nechladiť turbo, tak musí vydržať hodne. otrava býva, keď chodíš krátke trasy a hlavne často, že treba chladiť turbo pri dojazde do cieľa. a niekedy ma to už nebaví sedieť v aute a počkať.
1.6T by som už neriešil. vraj to dosť papá. ide to ako šibnuté, ale na úkor spotreby už. a tiež je tam to turbo. ak by si presadol z Fka, tak by si bol vyjašený ako to ide. mne stačilo presadnúť z mamine 1.4ky do 1.4T a kým som si zvykol, že pri 1800ot/min ťa pritláča turbo, tak prešlo hádam 10minút. a 1.6T je ešte väčšie peklo.
takže ak chceš pohodové vozítko, netreba sa ti naháňať, tak sa môžeš poobzerať aj po 1.6i. 115k musí stačiť na bežné vozenie úplne v pohode. ak chceš už niečo poriadnejšie, choď do 1.4T. nič tým nepokazíš, no daj si pozor na kus. predchádzajúci majiteľ sa mohol správať k nemu ako k hovnu, nechladiť turbo, stále do ňho tlačiť a ty budeš po pár desiatkách tisíc km plakať, že je motor na sračky alebo treba meniť turbo. ak má hociktorý záujemca o astru J nejaké otázky, kľudne mi napíšte SS alebo šupnite tu. a hlavne, dajte si pozor, aby ste kúpili po cca 6/2010. dovtedy mali nejaké problémy s relé, snímačmi. my sme mali jeden z prvých kusov vôbec a menili sme brzdový snímač a relé na ventilátore vpredu. všetko v rámci zvolávačky a žiaden problém

a waldos povedal, že astra je jedna z najmenej kazových modelov

takže asi vie o čom hovorí. i keď ma postrašil, že jednému idiotovi sa rozsypal piest, ale o ňom vedeli ako jazdí. ale fakt, ak človek má rád svoje auto, stará sa o ńho, tak mu bude slúžiť