Podal si o svojom motore príliš málo informácíí. Aký motor, koľko má nabehané, koľko oleja si vezme medzi výmenami a pod. Dnes by som už oleje nedelil na polo a plnú syntetiku. Prí výbere oleja sa treba riadiť výkonostnou špecifikáciou, ktorú doporučuje výrobca motora. U tvojho motora to bude s najväčšou pravdepodobnosťou A3. Pokiaľ ide o viskozitnú klasifikáciu, našim klimatickým podmienkam plne vyhovuje širokorozsahový olej 10W-40. Ak ti motor nežerie olej, môžeš dať aj 5W-40, ten však bude drahší, ale počítaj s tým, že s tzv. redším olejom bude motor o niečo hlučnejší. Nepoužívaj longlife oleje, jednak tvoj motor nebol na ne konštruovaný, sú zbytočne drahé a nevyužil by si ich vlastnosti. Olej meň max. každých 15000km, alebo po roku (čo nastane skôr), ak jazdíš prevážne krátke trasy, kedy sa motor a tým aj olej nedostatočne prehreje, skráť interval výmeny až o tretinu. Značku oleja si vyber napríklad podľa sympatií, ceny, farebnejšieho obalu...deserteagle1 napísal:potreboval by som radu aky najlepsi olej mi doporucujete do 1.6 ....ci je lepsie polo alebo plnu syntetiku.....vas nazor sa rad precitam...a skusenosti s roznymi znackami mi pomozu...dakujem vsetkym
Ak si chceš niečo o olejoch a mýtov okolo nich prečítať, navštív www.oleje.cz .