sfunkcnenie klimy - historia auta neznama, klima nejde

Všetko, čo nebolo možné zaradiť inde.

Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra

iurai

sfunkcnenie klimy - historia auta neznama, klima nejde

Príspevok od používateľa iurai »

predstavme si situaciu:

kupili sme auto, klima nejde. zial nevieme, ako dlho nefunguje, ani co sa skusalo. ani to, co je v klimatizacii zle.

chceli by sme klimu sprevadzkovat, za co najmenej penazi, avsak uspesne

najviam uvitam realisticke postupy
iurai

pridam popis mojej konkretnej situacie [editovane]:

auto kupene s prazdnou klimou. na prednom priecniku karoserie nalepka, ze klima plnena pred 5 mesiacmi, aj s UV-kontrastnou latkou.

domnienka - moji predchodcovia skusali zistit, ze kde to fuci.

klima bola skusobne doplnena a fungovala cca 2 tyzdne.
chladiaci vykon nebol dobry a za behu sa ozyvali slabsie kovove zvuky
najvacsi unik sa ukazal byt na telese kompresora !

otazky:

0. namontovat len iny kompresor a susis a skusit znova ?

1. alebo pre istotu nechat preplachnut system?

2. rozoberat stary kompresor - zistit, ci je vnutro znicene kvoli malemu mazaniu - ci vznikali piliny. ak ano, preplach

2b. rozoberat stary susic, kvoli zisteniu miery znecistenia systemu. ak je velmi spinavy, robit preplach

3. menit expanznu trubicu/ventil ? alebo len vizualne kontrolovat ?
Používateľov profilový obrázok
Bruno
Opelclub VIP člen
Opelclub VIP člen
Dátum registrácie: 01 Mar 2007, 20:24
Auto: Omega B

Príspevok od používateľa Bruno »

Jurai - ja viem co robis v stredu vecer , pozeras na Jednotke Dr.Housa , ten Vas styl je velmi osobity a dost sa podoba :lol:
Opel Omega B caravan 2.5 DTI

moje ex lasky : Audi 80 1,6D - priatelka / Opel Vectra Caravan 2,0 DTi - manzelka / Opel Omega MV6 3.0 - milenka / Mercedes-Benz A klasse W168 1,6 Avantgarde / Opel Astra G 1,4 - ex milacik

stratil som vsetko na com mi zalezalo ...
Komo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 19 Mar 2007, 16:47
Auto: Astra H
Bydlisko alt: Komjatna

Príspevok od používateľa Komo »

To si kludne mohol nahodit aj hlasovanie :)
'07 Astra H Z19DT
'03 VeCe Z18XE
- Diagnostika -
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 23:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

iurai - ak má auto 120.000 km a viac - kúpiť kompresor a sušič, vymeniť, naplniť klímu a dobre to bude.

Kontrastná látka na telese kompresora takmer vždy hovorí o tesnení na hriadeli kompresora. To tesnenie sa dá vymeniť, ale neoplatí sa to, keďže kompresor je často po toľkých km už zodratý a nemá potrebné tlaky. (Je to piestový kompresor.)

Takže som za možnosť 0.
Možnosť 1 je podľa mňa nezmyselná.
Možnosť č. 2 nemá zmysel, pretože vieme, že zlé je tesnenie smerom von.
Možnosť 2b. - zistíš, že sušič je veľmi špinavý. Nakoniec si uvedomíš, že pre 5. mesiacmi nebol sušič menený. Ušetri si pilovanie.
Možnosť 3 - nemá zmysel. Ak by bola expanzná trubica upchatá, na výstupe kompresora vznikne veľký tlak a klíma vypne. To sa nestalo, takže nemá zmysel.

Ale ak cítim, že veľmi túžiš po preplachu, tak ho radšej urob :) Lebo inak to bude na mňa.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
iurai

Kajo, dakujem za ten tip 3.

moje otazky 2 a 2b smerovali k tomu, aby sa zistilo ci v okruhu su piliny z kompresora, ktory pripadne nebol dost mazany.
lebo v takom pripade by bolo riziko, ze nahradny kompresor sa pokazi

dnes som sa pytal v servise, ti mi doporucili povolit trubkove spoje a pozriet, ci zvnutra hadic nie je cierny povlak. ze to by nasvedcovalo kovovemu oderu z kompresora
iurai

este by som mal jednu otazku, ze ake davkovanie kompresoroveho oleja.
lebo okrem casti, co demontujeme (kompresor, susic) nevieme, kolko oleja je v tych inych castiach. u mojho kompresora ma byt 290 ml. v systeme
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

iurai - s tým čiernym povlakom majú pravdu.
Ibaže sa zrejme mýlia v tom, odkial je.
Čierny povlak, ináč známy ako "Black Death" je spôsobený rozpadom teflónových tesniacich krúžkov v kompresore.
Vtedy je potrebný dôkladný a viacnásobný preplach, pričom niektorí odborníci na klímu tvrdia, že lepšie je vymeniť všetko, čo je prístupné.
Pozri si stránku http://www.aircondition.com - odkiaľ ja čerpám všetky potrebné info a hľadaj "Black Death" alebo "Flush" (preplach).
S preplachom to nie je také jednoduché, kompresor sa nepreplachuje ani sušič ani niektoré typy rúr, výparník sa neodporúča preplachovať, keďže sa z neho preplachová chemikália nedá úplne odstrániť, sú rôzne druhy preplachov atp., to si prečítaš.
Tu je návod na naplnenie klímy:
http://www.aircondition.com/tech/questi ... Procedures
Oleja by podľa nich malo byť od 60-90 gramov, sú 2 spôsoby dodania oleja.
dertypek
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 05 Júl 2009, 19:29
Auto: !! Zmeň si model auta !!

Príspevok od používateľa dertypek »

jezis marja ludia to co tu pisete za blbosti ... prepplach sa robi len vtedy ked mate zhoreny kompresor ... tyka sa to len u elektromotorov pretoze ten sajrajt z toho vynutia zapchava vsetko a nici vsetko nieco jak brusna pasta (ani zhorene kura nejete ! tak co :D ) takze u takehoto niecoho by som ani neuvazoval o preplachu ...zbytocnost !! ... kyma nebol okruh otvoreny zeby sa do neho prasilo alebo nieco by bolo odtrhnute tak nad tym opat ani nerozmyslaj !!! inak cim to chcete preplachnut ? sak to preplachove chladivo sa uz nepredava a ani sa nemoze kedze to bol pekne svinsky freon ! juraj ... az to mas na tom telese kompresora a je to jedine miesto tak ho jendoducho daj doniest a hotovo ... to ze kompresor po 150 tisicoch km je zodraty moze byt ale zvacsa to podla pozretia okom nezistis ...treba to dat na manometre a skusit jak stahuje na sacej strane ....za cely cas co to robime sme mali taky len 1 ! ostatne co tu boli boli bud odfajcene spojky a take sprostosti ... ja byt tebou dam si doniest druhy z volakade z talianska alebo odkial a skusil by som ... potom by som pokukal ci to nema aj inde diery tou UV lampou a fungujes ... maly unik je taky kde chladivo ujde tak do 2 mesiacov velky unik je taky ked ujde do dna alebo tyzdna .... toto je moja rada
dertypek
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 05 Júl 2009, 19:29
Auto: !! Zmeň si model auta !!

Príspevok od používateľa dertypek »

Kajo napísal:iurai - s tým čiernym povlakom majú pravdu.
Ibaže sa zrejme mýlia v tom, odkial je.
Čierny povlak, ináč známy ako "Black Death" je spôsobený rozpadom teflónových tesniacich krúžkov v kompresore.
Vtedy je potrebný dôkladný a viacnásobný preplach, pričom niektorí odborníci na klímu tvrdia, že lepšie je vymeniť všetko, čo je prístupné.
Pozri si stránku http://www.aircondition.com - odkiaľ ja čerpám všetky potrebné info a hľadaj "Black Death" alebo "Flush" (preplach).
S preplachom to nie je také jednoduché, kompresor sa nepreplachuje ani sušič ani niektoré typy rúr, výparník sa neodporúča preplachovať, keďže sa z neho preplachová chemikália nedá úplne odstrániť, sú rôzne druhy preplachov atp., to si prečítaš.

Tu je návod na naplnenie klímy:
http://www.aircondition.com/tech/questi ... Procedures
Oleja by podľa nich malo byť od 60-90 gramov, sú 2 spôsoby dodania oleja.
a este k tomuto textu ... vies alebo pocul si niekedy o vyveve ? spojujem to len s tym ze ta vytiahne vsetko prepplachove chladivo a este aj spravy podtlak taky jak je skoro vo vesmire to znamena ze sa tam ani vlhko neudrzi ... samozrejme ked tam nieje diera ty black death :) :P
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

dertypek - nemáš správne info :), ale nebudem polemizovať, lebo to by som Ti musel vyvracať vetu po vete (čo by nebol problém), ale načo vlastne? :)
Napísať odpoveď

Návrat na "OPEL VŠEOBECNE"