sfunkcnenie klimy - historia auta neznama, klima nejde
Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra
-
iurai
sfunkcnenie klimy - historia auta neznama, klima nejde
predstavme si situaciu:
kupili sme auto, klima nejde. zial nevieme, ako dlho nefunguje, ani co sa skusalo. ani to, co je v klimatizacii zle.
chceli by sme klimu sprevadzkovat, za co najmenej penazi, avsak uspesne
najviam uvitam realisticke postupy
kupili sme auto, klima nejde. zial nevieme, ako dlho nefunguje, ani co sa skusalo. ani to, co je v klimatizacii zle.
chceli by sme klimu sprevadzkovat, za co najmenej penazi, avsak uspesne
najviam uvitam realisticke postupy
-
iurai
pridam popis mojej konkretnej situacie [editovane]:
auto kupene s prazdnou klimou. na prednom priecniku karoserie nalepka, ze klima plnena pred 5 mesiacmi, aj s UV-kontrastnou latkou.
domnienka - moji predchodcovia skusali zistit, ze kde to fuci.
klima bola skusobne doplnena a fungovala cca 2 tyzdne.
chladiaci vykon nebol dobry a za behu sa ozyvali slabsie kovove zvuky
najvacsi unik sa ukazal byt na telese kompresora !
otazky:
0. namontovat len iny kompresor a susis a skusit znova ?
1. alebo pre istotu nechat preplachnut system?
2. rozoberat stary kompresor - zistit, ci je vnutro znicene kvoli malemu mazaniu - ci vznikali piliny. ak ano, preplach
2b. rozoberat stary susic, kvoli zisteniu miery znecistenia systemu. ak je velmi spinavy, robit preplach
3. menit expanznu trubicu/ventil ? alebo len vizualne kontrolovat ?
auto kupene s prazdnou klimou. na prednom priecniku karoserie nalepka, ze klima plnena pred 5 mesiacmi, aj s UV-kontrastnou latkou.
domnienka - moji predchodcovia skusali zistit, ze kde to fuci.
klima bola skusobne doplnena a fungovala cca 2 tyzdne.
chladiaci vykon nebol dobry a za behu sa ozyvali slabsie kovove zvuky
najvacsi unik sa ukazal byt na telese kompresora !
otazky:
0. namontovat len iny kompresor a susis a skusit znova ?
1. alebo pre istotu nechat preplachnut system?
2. rozoberat stary kompresor - zistit, ci je vnutro znicene kvoli malemu mazaniu - ci vznikali piliny. ak ano, preplach
2b. rozoberat stary susic, kvoli zisteniu miery znecistenia systemu. ak je velmi spinavy, robit preplach
3. menit expanznu trubicu/ventil ? alebo len vizualne kontrolovat ?
- Bruno
- Opelclub VIP člen

- Dátum registrácie: 01 Mar 2007, 20:24
- Auto: Omega B
Jurai - ja viem co robis v stredu vecer , pozeras na Jednotke Dr.Housa , ten Vas styl je velmi osobity a dost sa podoba 
Opel Omega B caravan 2.5 DTI
moje ex lasky : Audi 80 1,6D - priatelka / Opel Vectra Caravan 2,0 DTi - manzelka / Opel Omega MV6 3.0 - milenka / Mercedes-Benz A klasse W168 1,6 Avantgarde / Opel Astra G 1,4 - ex milacik
stratil som vsetko na com mi zalezalo ...
moje ex lasky : Audi 80 1,6D - priatelka / Opel Vectra Caravan 2,0 DTi - manzelka / Opel Omega MV6 3.0 - milenka / Mercedes-Benz A klasse W168 1,6 Avantgarde / Opel Astra G 1,4 - ex milacik
stratil som vsetko na com mi zalezalo ...
-
Kajo
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 23:59
- Auto: Astra G
iurai - ak má auto 120.000 km a viac - kúpiť kompresor a sušič, vymeniť, naplniť klímu a dobre to bude.
Kontrastná látka na telese kompresora takmer vždy hovorí o tesnení na hriadeli kompresora. To tesnenie sa dá vymeniť, ale neoplatí sa to, keďže kompresor je často po toľkých km už zodratý a nemá potrebné tlaky. (Je to piestový kompresor.)
Takže som za možnosť 0.
Možnosť 1 je podľa mňa nezmyselná.
Možnosť č. 2 nemá zmysel, pretože vieme, že zlé je tesnenie smerom von.
Možnosť 2b. - zistíš, že sušič je veľmi špinavý. Nakoniec si uvedomíš, že pre 5. mesiacmi nebol sušič menený. Ušetri si pilovanie.
Možnosť 3 - nemá zmysel. Ak by bola expanzná trubica upchatá, na výstupe kompresora vznikne veľký tlak a klíma vypne. To sa nestalo, takže nemá zmysel.
Ale ak cítim, že veľmi túžiš po preplachu, tak ho radšej urob
Lebo inak to bude na mňa.
Kontrastná látka na telese kompresora takmer vždy hovorí o tesnení na hriadeli kompresora. To tesnenie sa dá vymeniť, ale neoplatí sa to, keďže kompresor je často po toľkých km už zodratý a nemá potrebné tlaky. (Je to piestový kompresor.)
Takže som za možnosť 0.
Možnosť 1 je podľa mňa nezmyselná.
Možnosť č. 2 nemá zmysel, pretože vieme, že zlé je tesnenie smerom von.
Možnosť 2b. - zistíš, že sušič je veľmi špinavý. Nakoniec si uvedomíš, že pre 5. mesiacmi nebol sušič menený. Ušetri si pilovanie.
Možnosť 3 - nemá zmysel. Ak by bola expanzná trubica upchatá, na výstupe kompresora vznikne veľký tlak a klíma vypne. To sa nestalo, takže nemá zmysel.
Ale ak cítim, že veľmi túžiš po preplachu, tak ho radšej urob
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
-
iurai
Kajo, dakujem za ten tip 3.
moje otazky 2 a 2b smerovali k tomu, aby sa zistilo ci v okruhu su piliny z kompresora, ktory pripadne nebol dost mazany.
lebo v takom pripade by bolo riziko, ze nahradny kompresor sa pokazi
dnes som sa pytal v servise, ti mi doporucili povolit trubkove spoje a pozriet, ci zvnutra hadic nie je cierny povlak. ze to by nasvedcovalo kovovemu oderu z kompresora
moje otazky 2 a 2b smerovali k tomu, aby sa zistilo ci v okruhu su piliny z kompresora, ktory pripadne nebol dost mazany.
lebo v takom pripade by bolo riziko, ze nahradny kompresor sa pokazi
dnes som sa pytal v servise, ti mi doporucili povolit trubkove spoje a pozriet, ci zvnutra hadic nie je cierny povlak. ze to by nasvedcovalo kovovemu oderu z kompresora
-
iurai
-
Kajo
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 23:59
- Auto: Astra G
iurai - s tým čiernym povlakom majú pravdu.
Ibaže sa zrejme mýlia v tom, odkial je.
Čierny povlak, ináč známy ako "Black Death" je spôsobený rozpadom teflónových tesniacich krúžkov v kompresore.
Vtedy je potrebný dôkladný a viacnásobný preplach, pričom niektorí odborníci na klímu tvrdia, že lepšie je vymeniť všetko, čo je prístupné.
Pozri si stránku http://www.aircondition.com - odkiaľ ja čerpám všetky potrebné info a hľadaj "Black Death" alebo "Flush" (preplach).
S preplachom to nie je také jednoduché, kompresor sa nepreplachuje ani sušič ani niektoré typy rúr, výparník sa neodporúča preplachovať, keďže sa z neho preplachová chemikália nedá úplne odstrániť, sú rôzne druhy preplachov atp., to si prečítaš.
Tu je návod na naplnenie klímy:
http://www.aircondition.com/tech/questi ... Procedures
Oleja by podľa nich malo byť od 60-90 gramov, sú 2 spôsoby dodania oleja.
Čierny povlak, ináč známy ako "Black Death" je spôsobený rozpadom teflónových tesniacich krúžkov v kompresore.
Vtedy je potrebný dôkladný a viacnásobný preplach, pričom niektorí odborníci na klímu tvrdia, že lepšie je vymeniť všetko, čo je prístupné.
Pozri si stránku http://www.aircondition.com - odkiaľ ja čerpám všetky potrebné info a hľadaj "Black Death" alebo "Flush" (preplach).
S preplachom to nie je také jednoduché, kompresor sa nepreplachuje ani sušič ani niektoré typy rúr, výparník sa neodporúča preplachovať, keďže sa z neho preplachová chemikália nedá úplne odstrániť, sú rôzne druhy preplachov atp., to si prečítaš.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
- dertypek
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 05 Júl 2009, 19:29
- Auto: !! Zmeň si model auta !!
jezis marja ludia to co tu pisete za blbosti ... prepplach sa robi len vtedy ked mate zhoreny kompresor ... tyka sa to len u elektromotorov pretoze ten sajrajt z toho vynutia zapchava vsetko a nici vsetko nieco jak brusna pasta (ani zhorene kura nejete ! tak co
) takze u takehoto niecoho by som ani neuvazoval o preplachu ...zbytocnost !! ... kyma nebol okruh otvoreny zeby sa do neho prasilo alebo nieco by bolo odtrhnute tak nad tym opat ani nerozmyslaj !!! inak cim to chcete preplachnut ? sak to preplachove chladivo sa uz nepredava a ani sa nemoze kedze to bol pekne svinsky freon ! juraj ... az to mas na tom telese kompresora a je to jedine miesto tak ho jendoducho daj doniest a hotovo ... to ze kompresor po 150 tisicoch km je zodraty moze byt ale zvacsa to podla pozretia okom nezistis ...treba to dat na manometre a skusit jak stahuje na sacej strane ....za cely cas co to robime sme mali taky len 1 ! ostatne co tu boli boli bud odfajcene spojky a take sprostosti ... ja byt tebou dam si doniest druhy z volakade z talianska alebo odkial a skusil by som ... potom by som pokukal ci to nema aj inde diery tou UV lampou a fungujes ... maly unik je taky kde chladivo ujde tak do 2 mesiacov velky unik je taky ked ujde do dna alebo tyzdna .... toto je moja rada
- dertypek
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 05 Júl 2009, 19:29
- Auto: !! Zmeň si model auta !!
a este k tomuto textu ... vies alebo pocul si niekedy o vyveve ? spojujem to len s tym ze ta vytiahne vsetko prepplachove chladivo a este aj spravy podtlak taky jak je skoro vo vesmire to znamena ze sa tam ani vlhko neudrzi ... samozrejme ked tam nieje diera ty black deathKajo napísal:iurai - s tým čiernym povlakom majú pravdu.