Problem pri oprave

Všetko, čo nebolo možné zaradiť inde.

Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra

Smoke642

Problem pri oprave

Príspevok od používateľa Smoke642 »

Zdravim, chcel by som sa opytat ako mam postupovat pri nasledovnom pripade: Stala sa mi nehoda na mojej astre, buchol do mna odzadu jeden chlapik co si nevsimol ze stojim v kolone. Rozbil mi zadok a po naslednom narazeni do vpredu stojaceho auta som si rozbil aj predok a moja astra ostala nepojazdna. Chlapik co to sposobil sa aj priznal a zobral na seba. Boli sme v poistovni kde sa to nahlasilo, a poslali na obhladku poistovaka. On povedal ze by to bolo dobre obhliadnut v servise na zdvihaku, tak som ho odtiahol do servisu, a na druhy den prisiel aj poistovak. V servise vsak zistili ze sa posunli nejake ramy vpredu aj zadu, poskadil sa chladic, klima, kufrove dvere, narazniky, svetla... a ze oprava pri kupe novych kusov bude stat dost vela. Nato poistovak povedal, ze moj rocnik astry 2003 moze mat v tej vybave hodnotu 150 000sk a poistovna vacsiu opravu ako nejakych 90 000 nezaplati. Ze treba co sa da vyklepat, natiahnut a zatmelit. Moze toto poistovna spravit, kedze ja som nehodu nezavinil a riesi sa to z vinnikovej zakonnej poistky? Zatial sme sa dohodli tak, ze buduci tyzden bude dalsia doobhliadka, a servis povie co vsetko sa musi menit. Ale ja by som bol najradsej nech sa meni vsetko, mozu to neuhradit? Ako mam na tej doobhliadke postupovat?
Komo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Príspevky: 3608
Dátum registrácie: 19 Mar 2007, 16:47
Auto: Astra H
Bydlisko: Košice
Bydlisko alt: Komjatna
Bydlisko: Komjatna [RK]

Príspevok od používateľa Komo »

Divne.
Technik by mal dojst, obhliadnut a spisat papiere (na zaklade obhliadky servisu, skyre vady - skoda, ktora nebola na 1. pohlad viditelna) a poslat papiere do poistovne. Odtial ti pride pravdepodobne odpoved ze "totalna skoda" - t.j. auto nieje rentabilne opravovat - ale ak chces, ty si ho opravit dat mozes. Vsetko rataju z trhovej ceny auta + respektive - amortizacia (vek vozidla).

Pri obhliadke uved vsetko co v tom aute mas - radio, klima atd. aby bola prvotna suma co najvyssia, oni ti to potom priskrtia...

// inak o poistnych udalostiach je tu toho popisane dost - aj macil mal podobny problem, jemu sa to takisto natahovalo s poistovnou.
Pozri tu: http://forum.opelclub.sk/viewtopic.php? ... ght=nehoda
'07 Astra H Z19DT
'03 VeCe Z18XE
- Diagnostika -
Používateľov profilový obrázok
tomi1583
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Príspevky: 1870
Dátum registrácie: 29 Apr 2009, 19:30
Auto: Vectra C
Bydlisko: Banská Bystrica
Bydlisko: Banská Bystrica

Príspevok od používateľa tomi1583 »

hmm tak to mas dooost blbe ja by som to riesil hmm ako sa tomu hovory tak aby som dostal co najviac penazi od poistovne (kolko ti daju netusim ) a potom by som sa zariadil co a zakolko kupim aby mi to vyslo opravit , nevylucujem moznost ze si nieco zacvakas sam

v ziadnom pripade to neries tak ze si ho das opravit a budes cakat na peniaze !!! bo zaplatis hodne viac z vlastneho vrecka

zozen si nejakeho znameho v servise a dohodnite sa na case opravy , pripadne na cene a uz potom podla financnych moznosti sa zariadis :wink:
(pre istotu si zacni hladat diely na vrakacoch bo nove vsetko nebudes shopny kupit z toho co ti poistovna da )
Opel Vectra C caravan Z19DT rv.2008
Opel Astra G sedan X18XE1 rv.1998(Limo) KO
Skoda Favorit Sport Line KO
Kontakt - 0903606992
Komo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Príspevky: 3608
Dátum registrácie: 19 Mar 2007, 16:47
Auto: Astra H
Bydlisko: Košice
Bydlisko alt: Komjatna
Bydlisko: Komjatna [RK]

Príspevok od používateľa Komo »

Hmm ak to bude totalka a je riadne supnute z predu a zo zadu, tak bud rozpredat, alebo kupit take iste - novsie a mas kopu nahradnych dielov - ktore na druhej strane mozno ani nepouzijes. No rozhodne budes mudrejsi, ked ti pride vyuctovanie.
'07 Astra H Z19DT
'03 VeCe Z18XE
- Diagnostika -
Používateľov profilový obrázok
Rasto
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Príspevky: 882
Dátum registrácie: 05 Dec 2006, 14:43
Auto: Astra J
Bydlisko: Prievidza
Bydlisko: Prievidza

Príspevok od používateľa Rasto »

Podľa zákona Ti musia uhradiť skutočnú škodu v tom čase kedy nastala. A to býva problém, lebo poisťovne väčšinou majú vlastné výpočty na stanovenie škody, preto ak máš odvahu a chuť môžeš si dať znalcovi vypracovať vlastný znalecký posudok a potom sa s nimi naťahovať po súdoch. Na www.porada.sk bol aj chlapík ktorý sa tým zaoberá a mal tam aj kontakt na seba.
Počkaj si na konečné vyčíslenie škody a pokús sa zistiť koľko Ti z nej uhradia (podľa poškodenia vozidla vyčíslia výšku škody od ktorej odrátajú amortizáciu). Ak sa podľa ich prepočtov auto neoplatí opravovať, tak to dajú ako totálnu škodu a vtedy Ti vyplatia sumu ktorá sa rovná trhovej hodnote auta mínus hodnota nepoškodených dielov ktoré si budeš musieť rozpredať. Niektoré poisťovne tieto vraky aj odkupujú - odkupovali, ale neviem či je to ešte aktuálne.
Ak sa bude to auto opravovať, tak si myslím že bude pre lepšie ísť cestou rozpočtu - vtedy Ti poisťovňa vyplatí peniaze v hotovosti a Ty si opravu zrealizuješ sám. Má to ale aj nevýhodu, že ak sa počas opravy odhalí ďalšie poškodenie, tak už nie je možná doobhliadka a v cenách platíš aj DPH.
Ak sa bude opravovať na faktúru, tak auto opravuje servis, ktorý si aj zabezpečí diely, je možná ďalšia doobhliadka a v cenách sa neplatí DPH, ale z konečnej ceny faktúry Ti odrátajú amortizáciu ktorú budeš musieť zaplatiť Ty. Možno sa dá so servisom aj tomto prípade nejako dohodnúť.
Aby si vedel aký rozdiel je to v praxi, tak napr. ja som mal oškretý zadný nárazník. Ako som sa dozvedel, štandardná suma ktorá sa za lakovanie nárazníka poisťovňami vypláca je cca 150 EUR. Ak by som to dal lakovať niekomu kto to robí doma ako fušku, tak by ma to stálo cca 80 EUR a 70 by som mal vo vrecku. Ale ja som to dal na faktúru do servisu a keď som im povedal že potrebujem aj doklad, tak predbežná cena bola 120 EUR a keď som prišiel pre auto, tak cena na faktúre bola 149,90 EUR. Čiže cca 70 EUR som daroval servisu, ktorý okrem lakovania ostatnú prácu odflákol a to ešte peniaze z poisťovne nemám.
Opel Astra J Sport, 1.6, 85 kW, A16XER + LPG, r.v. 2010; Ex Opel Astra G, Z14XE + LPG, Ex Opel Astra G, X16XEL
Napísať odpoveď

Návrat na "OPEL VŠEOBECNE"