chladenie motora - vyvreta voda z nadržky
Moderátori: dulo, buci_vectra
-
dodozh
- Pravidelný užívateľ

- Dátum registrácie: 25 Okt 2008, 13:09
- Auto: Zafira B
chladenie motora - vyvreta voda z nadržky
tiež sa mi objavila na mojej VeBe 1.7TD r.v.11/95 porucha chladenia...nezopina mi ventilatory, tak ma nahovorili aby som kupil nove cidlo ventilatora na chladici - jedina v Opel KOVA BB cena 44,03 €, nadšený som namotoval a zohrieval motor, ručička stúpala a stúpala, ventilátor nezaplo ani pri 100 stupnoch, otvorim kapotu a zas voda sa valila cez nadržku von, poradili mi pozrieť termostat či otvára..vybral som ho von dal zohrat vodu v hrnci a uvaril som ho - otvoril sa ked sa voda začala variť asi tych 100 stupnoch,tak som nechal bez termostatu, že či sa nezasekáva a zložil motor naspäť, a znovu to isté prišlo na 100C a voda sa valila von, pozreli sme aj vodnú pumpu, tlačila vodu... prečo nechce zopnúť ventilátor? Ked ho dám napriamo pri zapnutí klučika a idem aj 140 km ,tak motor pekne si drží tých 90-95 C... je chyba v elektrike alebo žeby tesnenie pod hlavou? Nebadať ani vodu v oleji, ani olej vo vode...prosím o radu.. Da sa tato chyba zistiť pri napojení na počítač? alebo je to stará šunka?
-
iurai
A.
ja sa domnievam, ze aj ked je 30 stupnov vonku, pokial auto ide aspon 40 km/h a nejde cez kopce, ze chladiaci system musi vsetko ochladit naporom vzduchu za jazdy bez zapnutia ventilatora.
tym chcem povedat, ze mozno ide zle vodna pumpa, ze mas pokazeny termostat alebo znacne zapchaty chladic.
pozor. s vybratym termostatom by malo chladit horsie nez s namontovanym, pokial je dobry
B.
ked je motor zahriaty pri sucasnych vysokych teplotach do 10 minut musi naskocit ventilator. zapne cca pri 95 stupnoch
ak nie, je problem elektricky. doporucujem skontrolovat poistky a relatka a cistotu kontaktov - v motorovom priestore - su to nosice rele okolo autobaterie
C.
pri kolko stupnoch (podla pristrojovky) ti vyvrela voda ? mozno mas pokazene viecko nadrzky, alebo nieco s hlavou alebo tesnenim]
D.
to bol riadny pako, co ti nahovoril vymenit ten snimac. humanne by bolo mu zalepit usta - iste chodil poza skolu a teraz tara voloviny akoby bol predseda vlady
ja sa domnievam, ze aj ked je 30 stupnov vonku, pokial auto ide aspon 40 km/h a nejde cez kopce, ze chladiaci system musi vsetko ochladit naporom vzduchu za jazdy bez zapnutia ventilatora.
tym chcem povedat, ze mozno ide zle vodna pumpa, ze mas pokazeny termostat alebo znacne zapchaty chladic.
pozor. s vybratym termostatom by malo chladit horsie nez s namontovanym, pokial je dobry
B.
ked je motor zahriaty pri sucasnych vysokych teplotach do 10 minut musi naskocit ventilator. zapne cca pri 95 stupnoch
ak nie, je problem elektricky. doporucujem skontrolovat poistky a relatka a cistotu kontaktov - v motorovom priestore - su to nosice rele okolo autobaterie
C.
pri kolko stupnoch (podla pristrojovky) ti vyvrela voda ? mozno mas pokazene viecko nadrzky, alebo nieco s hlavou alebo tesnenim]
D.
to bol riadny pako, co ti nahovoril vymenit ten snimac. humanne by bolo mu zalepit usta - iste chodil poza skolu a teraz tara voloviny akoby bol predseda vlady
Naposledy upravil/-a iurai v 03 Aug 2009, 22:46, upravené celkom 1 krát.
-
iurai
-
dodozh
- Pravidelný užívateľ

chladiaci problem
iurai... dakujem za rady , vyskúsam, cez tie dva dni som nic nerobil len zbieral informacie od rôznych "kutilov a mechanikov" (kedze OPEL servis je pre mňa drahy) od motorov a viaceri mi hovorili ze to môze byt tesnenie pod hlavou, ze si mam ho dat vymenit a potom sa uvidi. Len mi nejde do hlavy,preco ten snimac teploty ventilatora (novy) nezopne ventilator ked je zohraty motor aby ho schladil, ak ho zapojim napriamo cez koncovku a minusovy kontakt tak ventilator sa rozbehne a motor mi pekne schladi, keby to robilo automaticky tak nemam ziadny problem..je pravda ze relatka som nepozeral , poobede ich aspon prestriekam kontakty ci niesu zaoxidovane... Je zaujímavé a to som nevedel, že sú tam dva ventilatori na chladiči vpredu jeden ktorí tlačí vzduch a v motorovej časti druhy ktorý odsáva, ten predný ma dokonca dve rychlosti...a pritom nemám tam ani klimatizáciu... takže suma sumárum mam 3 ventilátori a ani jeden nezopne ked sa ručička teploty motora zodvihne na pristrojovke na 100 stupnov.. paradox... ktorí mi nedáva spávať
no a este jeden problem mi vznikol a to so zadnymi svetlami, z nicoho nic som zistil, ze mi nejdú obe brzdove svetla a aj svetla spiatocky, obrisove a smerovky idú.. poistky som vsetky povytahoval (skontroloval) a ziadna nebola vypalena , aj ziarovky sú v poriadku dokonca aj kontaktmi som pomikal... no proste ked sa ser..tak sa ser..
Este sa vratim k tomu chladeniu, ked to zovrelo,tak mi vytiekla voda cez vicko nadobky, pretoze nebolo riadne dotiahnute, o pol otacky som ho povolil, kedze mi to vrie,bal som sa ze mi roztrhne hadicu,
C: zacina to tlacit vodu pri tych 100 stupnoch Celzia - zapnem napriamo ventilator a je vsetko v pohode... vsetky hadice aj chladic je vriaci, neudrzim na chladici prst viac ako 2-3 sek. vodnú pumpu som len skontroloval tak ze som odpojil privodne hadice do nadobky a tlacilo tam vodu,tak si myslim, ze ta je dobra.
D: s tym snimacom to bolo tak, ze ked nezopina ventilator, bude chyba v nom... a bol tam uz jeden kontakt zlomeny, takze aj to bol dôvod na poruchu,tak som ho kúpil... no aspon ten mam novy :-(
no a este jeden problem mi vznikol a to so zadnymi svetlami, z nicoho nic som zistil, ze mi nejdú obe brzdove svetla a aj svetla spiatocky, obrisove a smerovky idú.. poistky som vsetky povytahoval (skontroloval) a ziadna nebola vypalena , aj ziarovky sú v poriadku dokonca aj kontaktmi som pomikal... no proste ked sa ser..tak sa ser..
Este sa vratim k tomu chladeniu, ked to zovrelo,tak mi vytiekla voda cez vicko nadobky, pretoze nebolo riadne dotiahnute, o pol otacky som ho povolil, kedze mi to vrie,bal som sa ze mi roztrhne hadicu,
C: zacina to tlacit vodu pri tych 100 stupnoch Celzia - zapnem napriamo ventilator a je vsetko v pohode... vsetky hadice aj chladic je vriaci, neudrzim na chladici prst viac ako 2-3 sek. vodnú pumpu som len skontroloval tak ze som odpojil privodne hadice do nadobky a tlacilo tam vodu,tak si myslim, ze ta je dobra.
D: s tym snimacom to bolo tak, ze ked nezopina ventilator, bude chyba v nom... a bol tam uz jeden kontakt zlomeny, takze aj to bol dôvod na poruchu,tak som ho kúpil... no aspon ten mam novy :-(
-
dodozh
- Pravidelný užívateľ

viečko
takže mohlo by to mať aj za príčinu, že to viečko vyrovnávacej nádržky nieje úplne dotiahnuté,ale len o pol otáčky povolené? ked to zatiahnem riadne,neroztrhne mi to systém?hadice?macil napísal:Ešte by som upresnil Iurajove C. V chladiacej sústave má byť mierny pretlak, tým je zabezpečené, že teplota varu chl. kvapaliny je vyššia ako 100°C. To má na starosti pretlakový ventil vo viečku vyrovnávacej nádržky.
- Teo
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 19 Jan 2008, 21:39
- Auto: Viac Oplov
- Kontaktovať používateľa:
je to tak nakolko ople maju pretlakovy system
Kadett 1,3 44KW FULL MANUAL r.v.88(karburátor :)
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk
www.opravaservoriadenia.sk
Opravíme aj to čo už nik nedokáže
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk
-
dodozh
- Pravidelný užívateľ

dakujem za vsetky rady..
zas budem o niečo múdrejší.. autíčko šlape už ako hodinky... ešte raz dakujem za rady a pomoc...Teo napísal:je to tak nakolko ople maju pretlakovy system
- Teo
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 19 Jan 2008, 21:39
- Auto: Viac Oplov
- Kontaktovať používateľa:
tak vela km bez poruchy
Kadett 1,3 44KW FULL MANUAL r.v.88(karburátor :)
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk