Ake pneu?

Všetko, čo nebolo možné zaradiť inde.

Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra

Používateľov profilový obrázok
AReYco
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 23 Aug 2011, 10:56
Auto: Vectra C
Kontaktovať používateľa:

Re: Ake pneu?

Príspevok od používateľa AReYco »

Obrázok

Nedávno dal jeden chalan na VW klube (ale na facebooku) fotografiu svojho Golfíka MK3, ktorý bol na vozíku a mal obuté úplne hladké gumy, SLIKY. Očividne išiel na okruh, ale diskusiu, čo sa strhla pod jeho príspevkov istotne nečakal.

Všetci mu začali nadávať, že to je maximálne nezodpovedné a začali ho urážať, že kvôli ľudom, ako on zomierajú na ceste nevyinní a tak dookola...

Myslím si, že by sa tie skupiny na FB ani nemali volať oficiálnym názvom klubov. Špeciálne ten VW group, pretože ich tam je neskutočne veľa (VW a najčastejšie ešte Audi a Škoda) čo tvorí tisíce ľudí, ktorí tam denne pridávajú absolútne somariny a diskusia ani jedna normálna na riešenie problému...
--
to len na margo tých gúm, keďže som postrehol slovíčko slick, ma to napadlo ;)
Naposledy upravil/-a AReYco v 22 Apr 2014, 11:43, upravené celkom 1 krát.
Opel Vectra B 2.0i 16V 100kw Opel Corsa B 1.2 33kW [EX]
peteri.numelin

Príspevok od používateľa peteri.numelin »

a na margo tej viny, pise sa s makkym "i"
:)

na margo tych slickov, tiez som jedno leto na takych drsne zjazdenych jazdil (auto sa predavalo, vymena by boli vyhodene peniaze) a poviem Vam, auto na suchu jazdilo ako besne a ta spotreba, boa. doteraz som taku nizku nikdy nedosiahol... ale na vode, no, povedzme ze to som uz musel jazdit "na spotrebu".
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

Ja som jazdil dokonca na zimných semi-slickoch!
Mal som ich na tej červenej Vectre, ktorá stále mení majiteľov s mojimi fotkami a mojim popisom :)
Priznám sa, zodral som ich sám.
Mali už asi 9 rokov, tak som si povedal, že ich dorazím.
Ale nepodarilo sa mi to, mali ešte asi 1mm dezén pri predaji, miestami 1,5
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
LukášPB
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 11 Júl 2012, 12:45
Auto: Omega B

Príspevok od používateľa LukášPB »

Kajo napísal: edit: pozeral som tie Tvoje výdavky.
Tak pekne sa staráš, to je fajn, len dve poznámky.
Tie rozvody si dosť draho zaplatil, materiál by nemal byť drahší ako 160-180 aj s vodnou a mikrodráž. remeňom.
Robota tak 100-120, do 300 by sa malo dať zmestiť.
No neva.
A tie pneu - prečo máš vpredu užšie a nižšie? To nie je dobre. Keď do Teba niekto narazí, budeš mať problémy.
Rozvodová sada cca 165 + vodná pumpa cca 40 + drážk. remeň 20 + vodiaca kladka 30 + napínacia kladka 30 + guferá cca 15 = 300€ len matroš, a ešte sa tam nejaké drobnosti robili, robotu si odhadol dobre. Trebalo meniť aj všetky tie kladky lebo to už doslova syčalo, všetko originál GM sa odtial vytiahlo.

Pneu musia byť rovnaké? Pokial viem tak musia byť rovnaké na náprave, a obidva rozmery mám zapísané (ale možno sa mýlim, nezisťoval som si to). Tie predné chcem dať aj tak neskôr do riti, keď budú nejaké krajšie 17stky 225 za takých 10-15e.
Fiat Palio Combi 1.2 -> 4 x Opel Vectra B 1.8/1.7TD -> Opel Astra G Caravan 1.4 -> Opel Omega 2.5 V6 LPG -> Škoda Octavia 1.9TDi L&K

[BRATISLAVA] Chiptuning & kódovanie & EGR off & DPF off & a iné soft úpravy -> SS

Volkswagen Passat 1.9TDi 96kw @ 132kw EGR off
BMW 730d 160kw @ 200kw EGR off
AReYco
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

sústredil som sa na nominatív plurálu a vidíš čo mi potom ušlo :ojoooj:
(v práci nemám ani korekciu gramatiky, však tu bol donedávna IE6 teraz nám aktualizovali na IE8 - no strach)
--
Peťo, na vode by si mal hneď ten tvoj aquapark či tatralandiu :posmesky:
aktuálne by si na tých Nokianoch zLine nemal mať takmer žiadnu konkurenciu na vode (podľa toho, čo som pozeral) ;)
jackdaws
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ
Dátum registrácie: 19 Apr 2010, 18:09
Auto: Astra J

Príspevok od používateľa jackdaws »

LukášPB napísal:Prečo by to mala byť blbosť? Prečo mám kupovať niečo 10 krát drahšie, keď pre mňa úžitková hodnota ostane nezmenená? Ja nikomu nebránim, keď niekto cíti rozdiel medzi zjazdenými pneu a novými tak nech si také kúpi, každý jazdí inak, ja pri mojej jazde žiadny rozdiel necítim. Sú takí čo sa vykydajú aj na nových pneu. Tak na čo by som mal byť pri prípadnom predaji Omegy stratový o dalších 200€ naviac? Mňa PZP netrápi, po prvé tam mám LPG a po druhé si nekupujem auto na to aby som s ním búral.

Pneumatiky majú dezén nad mostík, tak nevidím dôvod na ich výmenu, odporúčam napísať našim zákonodarným orgánom návrh, nech dajú do zákona minimálnu hranicu letných pneumatík na 4,5mm, alebo kolko je vlastne hranica, ktorú považujú odborníci na pneumatiky z diskusných fór za bezpečnú. Tým by som to asi uzavrel, je úplne zbytočná táto diskusia.

btw: ty si Corsu nekúpil za trhovú cenu, ja som kúpil Omegu za 700, a už som do nej dal za údržbu cca 1500€ + 700€ LPG, a už som naozaj neni ochotný investovať do 20 ročného auta ani JEDNO zbytočné euro na vec, ktorú ani nepostrehnem.

dezen nad mostik ?
no neviem keby si zazil co dnes cca o 13tej ja na ceste z PD to TO ,... na rovinke som obiehal nakladne do 110 kmh a v tom sa pustil taky lejak ze som citil ten napor vody pod autom som len opatrne dobrzdil motorom asi na 70tku.... stierace na max a ledva som videl... rovinka
nabuduce si spomeniem pri podobnej situacii na slovne spojenie po mostik..
. na sucho super hlavne na spotrebu ale mensie mrholenie s obcasnym dazdom a pri vyssej rychlosti ti voda nema sancu odist spod kolies ... na druhom aute (Fo Fo II)som menil prave tomuto gumy lebo mi viac krat odhodilo zadok v zakrute na vode...
2.0 CDTi 121kw ST
jal
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 02 Jún 2013, 23:26
Auto: Iná značka

Príspevok od používateľa jal »

za dazda je zbytocne mat dobre pneu. jednak stierace nestihaju, a ostatni maju dezen nad alebo aj pod mostik, a skor ci neskor moze dojst k stretu
inak viete, ze aj na slikoch sa meria dezen ?
jackdaws
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

jal napísal:za dazda je zbytocne mat dobre pneu. jednak stierace nestihaju, a ostatni maju dezen nad alebo aj pod mostik, a skor ci neskor moze dojst k stretu
to co je za blbost ze zbytocne... !
urcite sa posuva hranica pri ktorej dostanes smyk na vode...
alebo ak vbehnes do velkej kaluze je rozdiel ist na hladkych alebo s novymi...
dnes kebyze idem na starych tak tu mozno nepisem...
ak je to zbytocne tak je zbytocne sa zapinat pasom v aute lebo niekedy prezije len ten co vyleti von ...
2.0 CDTi 121kw ST
jal
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 02 Jún 2013, 23:26
Auto: Iná značka

Príspevok od používateľa jal »

ked pri 70-ke stierace nestihaju, je lepsie na vhodnom mieste zastavit
a vo velkej kaluzi dostanes akvaplaning kedze sa podlaha auta oprie o vodu
Naposledy upravil/-a jal v 22 Apr 2014, 19:33, upravené celkom 1 krát.
peteri.numelin

Príspevok od používateľa peteri.numelin »

AReYco napísal:Peťo, na vode by si mal hneď ten tvoj aquapark či tatralandiu :posmesky:
aktuálne by si na tých Nokianoch zLine nemal mať takmer žiadnu konkurenciu na vode (podľa toho, čo som pozeral) ;)
Zase tie staré gumy úplné slicky neboli. nejakých 0,5 - 0,1mm sa tam ešte niekde našlo, aj keď vnútorná strana bola hladká :D
Takto, bolo to iba počas leta, pršalo minimálne a čo si pamatám, tak mi to zutekalo iba raz na dialnici v lejaku a vyššej rýchlosti. Potom sa už s tými gumami jazdilo v daždi veľmi opatrne, ale najdôležitejšia info - v drvivej väčšine na relatívne kvalitnom povrchu - to auto jazdilo, čo si pamatám, skoro stále iba BA-ZA a BA-BB.

Nokiany som dnes konečne odskúšal aj v daždi na R1 v serpentínach pred Žiarom nad Hronom v daždi najprv pomalšie (100-120) a potom okolo Novej Bane rýchlejšie (130+). Pri NB už bolo tej vody na ceste menej, tam už dážd končil a voda sa na ceste už moc nedržala.
Musím uznať, aj napriek prvotnej nedôvere, že tie Nokiany zLine sú fakt dobré pneu a dovolím si ich odporučiť.
jackdaws
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

jal napísal:ked pri 70-ke stierace nestihaju, je lepsie na vhodnom mieste zastavit
a vo velkej kaluzi dostanes akvaplaning kedze sa podlaha auta oprie o vodu
sak totok ze ja som stihol zastavit ale ak mas dezen ,,po mostik" mas niekolkonasobne vyssiu sancu ze to nestihnes...

a vo velkej kaluzi plati dvojnasobne ze prave tam je rozdiel aj nove gumy s 6mm dezenom alebo starsie s 2 ...
to sa da aj prepocitat kolko litrov vody ti dokaze guma pri urcitej rychlosti odviest za 1s
2.0 CDTi 121kw ST
AReYco
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

jal napísal:za dazda je zbytocne mat dobre pneu. jednak stierace nestihaju, a ostatni maju dezen nad alebo aj pod mostik, a skor ci neskor moze dojst k stretu
jackdaws: jal nedava smajlikov, preto treba pozornejsie rozlisovat, co je sarkazmus a co nie...

Jal: v rychlo a zbesilo 3 mal na slikoch po sirke pneu take akoby male dierocky. Myslis, ze to je na meranie dezenu?
mat
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 04 Máj 2011, 15:15
Auto: Signum

Príspevok od používateľa mat »

jazdi tu niekto z vas pod 280km/h? podla tych reci okolo pneu
Opel signum 3,2 V6 155kW
Z32SE
jackdaws
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

preco pod 280 ?
Na slikoch na forde mi odhadzovalo zadok na zjazdenych v zakrute aj pri cca 50-60 tke...

jedina vec ktora drzi auto na ceste su gumy, preto nechapem niekedy auta co vidim
hlavne aby mali 18-20tky palcove ,,eľektróny" a potom jazdia az do zodratia lebo nove nizkoprofilove gumy su o dost drahsie...
taketo kombinacie su najcastejie pri tesne nad 18 kde 3-kový golf ma velke kolesa, pod kapotou 66kw 1,9tdi a ide pretekat
ale aj jazdit za 4,5 L/100km a ked som sa ho pytal preco uz nekupi nove gumy, tak ze su drahe ze si da radsej urobit chiptuning...
to je take zmyslanie... a pri tazkej ST astre je na mokru viac citit vahu auta...
2.0 CDTi 121kw ST
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

Tak s týmto súhlasím.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
jackdaws
Bronzový užívateľ
Bronzový užívateľ

a hlavne nerozumiem preco riesite ze auto niekto kupi co ja viem za 200 eur a gumy stoja viac ako auto ze sa neoplatia nove

ale tak potom co tankujete donho vzduch ?

sak date 3 plne nadrze a mate cenu auta fuč...
a gumy ked preratate na naklady k spotrebe dajme tomu 6l je 200skk na 100 kilomterov
ked priratam nove gumy tak nech to je 203skk na 100km - ved to je haluz cena k cene PHM
2.0 CDTi 121kw ST
AReYco
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

Tak to vždy oco hovorí, (a ako to chodí aj na syna prejdú podobné názory), že pneumatiky a brzdy sú to najdôležitejšie na aute.
Samozrejme by sme našli aj ďalšie veci okolo riadenia atď, ale v samotnej podstate pneu sú (ako bolo aj vyššie spomenuté) to jedine čo auto drží na ceste a brzdy ho zasa dokážu zastaviť...to ako rýchlo sa rozbehne a koľko žerie nie je priorita (pre niekoho však asi je).

A týmto chcem poďakovať Lubovi, že pri kúpe Vectry mi dal takmer nové zimné pneu a aj brzdy! :ahoj:
A preto tu ja rieším na fóre iba banalitky, lebo životne dôležité veci mám v poriadku ;)
macil
Admin
Admin
Dátum registrácie: 25 Feb 2006, 15:01
Bydlisko alt: Furča
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa macil »

jal napísal:...inak viete, ze aj na slikoch sa meria dezen ?
Definícia dezénu:
Dezén je sústava geometrických obrazcov na obežnej ploche plášťa pneumatiky. Je tvorený sústavou rôzne usporiadaných žliabkov ktoré vytvárajú obrys obrazcov - figúr. Figúry sú často doplnené jemnými zárezmi - lamelami.
Čo že sa to meria na slickoch?
Opel Astra J-ST, A16LET LPG
Opel Astra F-CC, X18XE
Xing Tao Fu Shi 兴涛服饰 a diagnostika 診斷
AReYco
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Kontaktovať používateľa:

presne som vedel, že sa niekto ozve na toto :) lebo to ani mne nesedelo, keď som to písal
...ale aj tak som to nechal tak, lebo čo iné by som napísal..hrúbka plášťa?
--
to by zasa niekto napísal že plášť je toto:
Obrázok
macil
Admin
Admin
Dátum registrácie: 25 Feb 2006, 15:01
Bydlisko alt: Furča
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa macil »

Obrázok
Rez plášťom pneumatiky:
1,2 - behúň, 3 - kostra, 4 - bočnica, 5,6 - nárazník, 7 - pätkové lano, 8 - pätka
Opel Astra J-ST, A16LET LPG
Opel Astra F-CC, X18XE
Xing Tao Fu Shi 兴涛服饰 a diagnostika 診斷
Napísať odpoveď

Návrat na "OPEL VŠEOBECNE"