AUTOHIFI - DEBATA VSEOBECNE O HUDBE V AUTE

Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra

frenkyto
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 16 Sep 2009, 18:51
Auto: Astra F

Príspevok od používateľa frenkyto »

iurai napísal:mna by zaujimalo, ze ci tie kable niekto rozlisi sluchom pri slepom teste.

potom, ze kolko stoji aktivne potlacenie hluku auta.
urcite nie pokial budu z rovnakymi parametrami z rovnakou strukturnou zmesou a pokial aj bude samotna med a na druhej strane zmes hliníik med tiez sa budem stavit ze to nikto uchom nedokaze....rozlisit....Pokial ale chceme dostat do kufra velke objemne basy urcite volit samotnu med tam pri samotnom hliniku moze byt nejake ochudobnenie vodica o prietok prudu pokial sa jedna o vysoky vykon...ale to tiez ludske ucho velmi nespozoruje... ale rozdiel tam urcite bude spoznat by sa to malo dat ale nie kazdy to dokaze zase....na porovnanie zase medeny vodic je o 100% drahsi ako hlinikovy je to pre kazdeho na zvaznie.. no pokial ale bude uplne iny material kabla ako som tu uvadzal alebo pripadne ine parametre kabla myslim hrubka trebarz ze samotny vodic bude ochudobneny o zmes matrialu v puzdre resp.obale kabla urcite sa to da co sa tyka toho hluku v aute to prenecham inym....s tym az take skusenosti nemam aj ked by som asi vedel co sa za tym skryva:-))) a ako na to...Nie je vsetko len o kabli zalezi aj na produktoch ake radio ake repro aka akusticka hodnota v aute ,samotne rozmiestnenie komponentov,ake su prvky interieru z akeho materialu,ake je calunenie auta, vytlmenie auta, a daslie dolezite artykle ktore s tym suvisia ale kazdy jeden tento prvok navyse nas posuva so zvukom o kusok vpred....su vsak auta ktore aj tak hraju slusne a to vynechali z tych zasad dost vela:-)))
Predaj autohifi: Opel - astra F,2000,1,6í
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 03 Mar 2010, 23:57
Auto: !! Zmeň si model auta !!

Príspevok od používateľa coli84 »

ešte som teda ja osobne nemal možnosť to skúsiť a teda nemám skúsenosť ale podla toho čo som čítal všade uvádzali že rozdiel medzi obyčajným káblom,aj keď je špeciálne určený pre autohifi a napr. nejakým Proelom je počuteľný no nie na komponentoch za 50€ samozrejme ale vraj tam rozdiel je,keď budem mať osobnú skúsenosť tak sa o ňu podelím,keď konečne do auta namontujem tretie pásmo budem meniť komplet reproduktorovú kabeláž za Proel,som sám zvedavý ako to dopadne aj keď je pravda že tretie pásmo zmení zvuk radikálne samo o sebe
marwi

Príspevok od používateľa marwi »

Ak dáš 3-pásmo budeš mať problém aké autorádio , aktívne 3-pásmo vie uriadiť len procesor a to je už riadna pálka euráčov navyše. Z klasickými výhybkami budeš potrebovať dať repro celkom blízko seba , lebo fázové posuny medzi reprákmi ti dosť rozhodia zvuk a zvukové pole bude nehomogénne... Neviem ako to chceš v Astre riešiť , aby boli repráky v 3-pásme blízko seba. Napíš ako to budeš mať umiestnené. Celkom som zvedavý.
marwi

Rozdiel káblov je určite počuť už na komponentoch strednej triedy. Nečakajte že tam bude viac basov alebo výšok, ale detailov bude viac a budete počuť zvuky , ktoré ste predtým nepočuli. A gitarista zrazu nebude hrať na "Jolanu" , ale na "Gibsonu" .... :) :) :)
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

no stredobas bude na svojom mieste vo dverách a výškač tiež tam kde kde je aj origoš a stredák bude ako keby za ním,na palubovke pri Astĺpiku,zatiaľ to nepôjde do aktívu nakoľko niesu financie na daľšie tri zosíki a na aktívnu výhybku ale keď bude toto všetko tak sa to tuším zaobíde aj bez procesora myslím nie?zatiaľ to budem riešiť tak že origo výhybku čo je od reprákov rozoberiem a bude zvlášť napájanie robené pre výškovú a zvlášť pre stredobasovú sekciu,na stredy mám výhybku robenú samostatne takže to bude vlastne klasický pasívny systém ako to bol doteraz len pribudne tretie pásmo.Zosík mám štvorkanál a na dva kanály budú napojené stredobasy a na ďalšie dva budú stredy a výšky, ypsilonpvá RCA rozvodka signálu zabezpečí že všetky štyri kanály budú hrať vlastne len ako keby front ale hlasitosť stredobasov a hlasitosť stredov a výšok budem vedieť ladiť nezávisle od seba a tiež by sa malo týmto dosiahnúť že dva kanáli sa budú dať orezať LP filtrom a ďalšie dva HP filtrom takže zatiaľ samozrejme len teoreticky by strdobasy mohli produkovať len plný kickbas a do stredov a výšok by zas nemali ísť zbytočne nízke frekvencie.Na to ako to celé dopadne a aký bude výsledný zvuk som sám veľmi zvedavý no keď som skúšal stredy,boli len tak položené na palubovke a zapojené všetko iba na dva kanály sa mi zvuk celkom páčil,nahrávky čo mám už napočúvané Xkrát sa odrazu zmenili na ešte krajšie a to nehovorím o tom koľko sa v nich objavilo nových detailov,taktiež speváčky a speváci sa zrazu naučili spievať oveľa krajšie a nie už len vrieskať ako doteraz,naozaj ženské hlasy o dosť zjemneli a ked som si pustil Michaela Jacksona tak mi po celom tele nabehli zimomriavki od toho čo som počul,bolo to pre mňa nové aj keď som ho vlastne počúval každý deň,Prodigy to isté a vlastne všetko a to už ani nehovorím o tom že sa zdalo ako keby zvuk išiel iba z miesta kde boli stredy a zdalo sa že sú minimálne o pol metra dalej,doslova som padol na riť ako sa celé podanie v aute zmenilo len tým že som doplnil tretie pásmo,môj dojem bol taký ako keby som vymenil celý aparát.
marwi

Aké stredy si použil ? A aké výhybky. Jav ktorý si popisoval z lokalizáciou zvuku súvisí asi z rozdielnou hlasitosťou a z tým , že zvuk stredotónového reproduktora si počul odrazený od predného skla . Ale laborovať z umiestnením reprákov určite má zmysel . Niekedy aj nelogické umiestnie može priniesť dobrý zvuk. Treba skúšať. A neboli odtrhnuté basy od stredov ? Z výškačom tiež treba laborovať. Niekedy nemusí priame nasmerovanie výškačov priniesť najlepší zvuk. U mňa to tak je , že výškače sú nasmerované inam.
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

môže byť že sa odrážalo od predného skla lebo neboli v žiadnej ozvučnici a smerovanie bolo na vodiča,čiže zo zadnej strany repráku sa to odrážať do čelného okna mohlo,keď to bude v domčeku bude to asi oveľa iné,inak tie stredy sú AIWA 15 ohmov 50 watou ale sú aj tie len dočasné,neskôr sa budú meniť za niečo iné,buď DLS alebo Hertz kedže Morely sú na môj plat trošku pridrahé.Nezdalo sa mi že by stredy boli od stredobasu odtrhnuté,skôr som mal pocit ako keby to hralo všetko pekne z jedného miesta,ako z malých solničiek čo mám v izbe,samozrejme stereo,pravo-ľavé rozloženie bolo celkom pekne identifikovaťeľné,skrátka bol to zvuk aký som si predstavoval a ani basy tam nijako neabsentovali,bolo ich dostatok,ak sa Tempá dobre osadia zahrajú na kompo repro veľmi dobrý bas,po dôkladnom zahorení samozrejme...Keď som ich skúšal tak som ich pohadzoval fakt skoro po celom aute,teda len vpredu,boli dole pri stredobasoch,boli medzi stredmi a výškami,proste som skúšal ako by to asi bolo najlepšie a na palubovke sa mi to páčilo najviac,a hlasitosť bola viac menej rovnaká keďže to šlo celé na dva kanáli,klasické pasív trojpásmo
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

a ešte som zabudol na výhybky,na stredobas a výškač bude originál,teda Morel Tempo,ale budú rodelené a každý stredobas a výškač budú napájané samostatne a na stredotón som použil filtračné kondenzátory,tie mám tiež originál čo ku nim patria
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

Dnes som bol v NAY vyberať autorádio do Vectry, lebo VDOčko, čo tam je, asi predám.

Situácia je značne neprehľadná a prémiové značky majú také shitové prevedenie, že som na ne rezignoval.

Na displeji Blaupunktov takmer nič nevidno pri zmene uhlu, Alpine nemajú ani grafický displej, aj vysoký model za 280 E má iba 2V výstup pre zosilňovač.
Pozeral som aj Clariony a Pioneery, ale neuspokojili ma.

Je to zvláštne, ale mám pocit, že je nejaké zvláštne obdobie, kedy tento segment stagnuje.

Ja by som potreboval rádio z jednoznačným ovládaním, jasne viditeľný displej najlepšie s dotykovým ovládaním, dobrú orientáciu v mp3kách. DVB-T tuner vítaný. 1 DIN rozmer. Ovládanie na volante a výstup pre OEM displej to už ani nehľadám, ale 4-5 V výstup pre zosilňovač by bol fajn a USB vstup pre HDD.
Myslíte, že je takéto niečo možné?
Ale asi iba nejaká čína, že? Scott, Medion apod.
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

určite je niečo takéto možné ale NAY je posledné miesto kde by som hladal fakt kvalitné rádio,nevravím že tam žiedne dobré nepredávajú ale nikdy tam nemali nejaký extra výber....čo tak ALPINE 117ri,to je len príklad,má všetko čo si tu opísal že by si chcel,aj 4V RCA
http://www.audioshop.sk/cda-117ri.html
marwi

colli : som zvedavý ako ti to pôjde. Potom napíš. Kondenzátor súži vo výhybke aby odfiltroval spodné frekvencie... , čiže pre stredotónový to nie je plnohodnotná výhybka. Na tom by bolo treba odfiltrovať aj vysoké frekvencie... No som zvedavý na realitu v aute...
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

no neviem,na každý reprák sú dva,jeden menší jeden väčší a sú originál ku reprákaom.... keď všetko dobre pôjde a na inchebe sa bude merať SQ tak to skúsim aj keď neviem či budem mať nejakú šancu bez woofra,ak sa nebude merať tak auto zostáva vonku...inak,máš nejakú radu ako odfiltrovať aj vysoké frekvencie??napr nejakou cievkou??
marwi

Určite sa dá postaviť výhybka pre streďák. Najdeš kopu schém na nete. Ale vyhybka je zvyčajne trochu prispôsobená repráku , je to trocha "alchýmia" a laborovanie. V domácich podmienkachje to dosť zložité.... Ale nevieš , možno že sa trafíš.... Držím ti palce, nech dopadneš dobre na SQ súťaži , aj keď podľa mňa je najdôležitejší tvoj dobrý pocit z toho a spokojnosť s muzikou v aute, ako neaké poháre vo vitríne.... Aspoň popočúvaš iných a vyberieš si akou cestou zvuku chceš ísľ ďalej.... Prajem veľa šťastia, aby si sa tváril po vyskladaní muziky ako ten smajlík :D :D :D
marwi

colli : teraz ma tak napadlo , veď 86 vie aktív , alebo sa mýlim. Over to a možno ti poradím iné riešenie... :)
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

heh,ďakujem,ja už som sa tak tváril keď som prví krát položil stredy na palubovku :) ... inak akurát som listoval v jednom starom autohifi & navigácie a našiel som tam článok o výhybkách,je to fakt veľa skúšania no a deliace frekvencie pasívnej výhybky sa dajú optimálne navrhnúť len podla frkvenčnej charakterisktiky konkrétneho repráku pre ktorý má slúžiť a v domácich podmienkach je niečo takéto neuskutočniteľné,teda aspon v mojich určite,zstanem pri tom čo ku reprákom mám,zo zvukom som bol velice spokojný...no každopádne ďakujem,na niektorom zo zrazov bude určite možnosť si auto vypočuť
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

marwi napísal:colli : teraz ma tak napadlo , veď 86 vie aktív , alebo sa mýlim. Over to a možno ti poradím iné riešenie... :)
no určite sa na to dnes pozriem ale slovenskí manuál je v aute,aspon dúfam, a dám vedieť no zdá sa mi že nie,a rádio má dokonca len LPF tak tomu moc neverím.No neiem,pozriem sa a dám vedieť
marwi

Tak , čo Coli vie Alpinka 86 aktív či nie ?
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

ešte som sa nedostal do auta tak som nemal možnosť preštudovať slovenskí manuál ale podla anglického to vypadá že vie,ale výhybka je len dvojpásmová,a dokonca som mam objavil aj časové korekcie....problém je že mám teraz auto tak trochu odstavené lebo musím pretesniť hlavu preto som sa k tomu ešte nedostal
coli84
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

tak som sa marwi konečne dostal do auta po manuál,no píšu tam že 86 má aktívnu výhybku a dokonca aj časové korekcie,tak čo poradíš??
marwi

Obávam sa, že časové oneskorenia ti pojdu iba z Imprint procesorom , ale nie som si istý... K tej rade : skúsil by som basák oddeliť cez rádio , aj spodok " akože výškača" v tvojom prípade streďáku a streďák by som skúsil pripojiť na pasívnu výhybku Morelov miesto basáku a tým by si získal horné orezanie pre tvoj streďák , aj keď netuším na akej frekvencii je u "moreláckej" výhybky hore orezaný basák. Ale za pokus to podľa mňa stojí....
Napísať odpoveď

Návrat na "AUDIO/VIDEO/NAVIGÁCIA - VŠEOBECNE"