Čo chlopi hovoríte na toto, čo napísal Marek:
Ako na spotrebu?
Moderátori: bukelo, dulo, buci_vectra
- AReYco
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 23 Aug 2011, 10:56
- Auto: Vectra C
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ako na spotrebu?
zaujímal by ma nejaký (trebarz aj subjektívny) názor ľudí, čo by sa k tomu vedeli vyjadriť
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 19 Sep 2013, 08:38
- Auto: Vectra B
- Bydlisko alt: 03496
Beriem to však subjektívne, pretože niektoré pobočky môžu byť ok, no tu sa jedná hlavne o čerpačku v ZA na Solinkách pri Tescu, bol by som fakt aj ja zvedavý, či sa toto niekomu stalo .. Viem, že ľubo22 tu dával nejaký príspevok, že natankoval benzín známemu na benzinole a ten hneď spoznal, že auto horšie ťahá (čo som spozoroval aj ja na mojom) 
- LukášPB
- Strieborný užívateľ

- Dátum registrácie: 11 Júl 2012, 12:45
- Auto: Omega B
Tak dnes znova dotankovanie a zas mi to vychádza okolo 11,3l. Celkom dobré na 17stky 225 vzadu a 215 vpredu, a nejako moc to nešetrím, cena plynu bola 0,60€ = 6,79€ = 100km. Teraz som dal zas na SPSke, za 0,66€ liter. Niekedy natankujem aj ten Slovnaft a som zvedavý či to pojde trochu dole.
Inak pýtal som sa tuto u obsluhy na tej SPSke, a brávajú plyn z Maďarska, má to asi mesiac nový majiteľ, a predtým brávali z Poľska keď bol ten starý.
K tej vašej diskusii, každá pumpa je iná, je to len franchising, tie koncerny ako Shell, Slovnaft, atd. predávajú licenciu na predaj PHM pod svojou značkou normálnym sročkám (slovenským podnikatelom), ktoré prevádzkuju tú pumpu, vybudujú ju, atď. Stačí si pozrieť bloček z pumpy. Takže záleží aký je majiteľ, čo som sa bavil s kamarátom čo robil na Shellke, tak vravel že dosť často chodili zo Shell kontroly, či sa dodržiavajú štandardy, kvalita, atd. Takže reči typu všetky Slovnaftky, všetky SHellky alebo tak, sú bez zmyselné.
Inak ja som si žiadny rozdiel na spotrebe nevšimol na 1.7TD, a zaujímalo by ma, ako to vieš odmerať, tankuješ do plna? Môže to byť placebo pocit. Ja som tankoval v česku Ekonaftu (bionafta s obsahom motorovej nafty 30% a 70% repkový olej) a žiadne rozdiely som nepostrehol, bola tam vtedy za nejaké 1,1€ keď tu sa tankovalo za 1,4€. Jediné čo som si všimol, tak cca +0,5L na čistý nový olej z obchodu slnečnicový, a +1L keď som jazdil na použitý olej z friťákov (prefiltrovaný ofc).
Inak škoda, že u nás je ešte bionafta totálne v plienkach, ešte som to ani na pumpe nevidel, pritom auto má výrazne lepšie emisie, atd. v ČR je to paráda, je aj daňovo zvýhodnená myslím, takisto ako u nás napr. LPG.
Takisto to funguje aj napr s McDonaldmi a vela dalšími značkami na SR.
Inak pýtal som sa tuto u obsluhy na tej SPSke, a brávajú plyn z Maďarska, má to asi mesiac nový majiteľ, a predtým brávali z Poľska keď bol ten starý.
K tej vašej diskusii, každá pumpa je iná, je to len franchising, tie koncerny ako Shell, Slovnaft, atd. predávajú licenciu na predaj PHM pod svojou značkou normálnym sročkám (slovenským podnikatelom), ktoré prevádzkuju tú pumpu, vybudujú ju, atď. Stačí si pozrieť bloček z pumpy. Takže záleží aký je majiteľ, čo som sa bavil s kamarátom čo robil na Shellke, tak vravel že dosť často chodili zo Shell kontroly, či sa dodržiavajú štandardy, kvalita, atd. Takže reči typu všetky Slovnaftky, všetky SHellky alebo tak, sú bez zmyselné.
Inak ja som si žiadny rozdiel na spotrebe nevšimol na 1.7TD, a zaujímalo by ma, ako to vieš odmerať, tankuješ do plna? Môže to byť placebo pocit. Ja som tankoval v česku Ekonaftu (bionafta s obsahom motorovej nafty 30% a 70% repkový olej) a žiadne rozdiely som nepostrehol, bola tam vtedy za nejaké 1,1€ keď tu sa tankovalo za 1,4€. Jediné čo som si všimol, tak cca +0,5L na čistý nový olej z obchodu slnečnicový, a +1L keď som jazdil na použitý olej z friťákov (prefiltrovaný ofc).
Inak škoda, že u nás je ešte bionafta totálne v plienkach, ešte som to ani na pumpe nevidel, pritom auto má výrazne lepšie emisie, atd. v ČR je to paráda, je aj daňovo zvýhodnená myslím, takisto ako u nás napr. LPG.
Takisto to funguje aj napr s McDonaldmi a vela dalšími značkami na SR.
Fiat Palio Combi 1.2 -> 4 x Opel Vectra B 1.8/1.7TD -> Opel Astra G Caravan 1.4 -> Opel Omega 2.5 V6 LPG -> Škoda Octavia 1.9TDi L&K
[BRATISLAVA] Chiptuning & kódovanie & EGR off & DPF off & a iné soft úpravy -> SS
Volkswagen Passat 1.9TDi 96kw @ 132kw EGR off
BMW 730d 160kw @ 200kw EGR off
[BRATISLAVA] Chiptuning & kódovanie & EGR off & DPF off & a iné soft úpravy -> SS
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

Jasné aj to chápem, že sú to slovenskí podnikatelia a práve preto som napísal, že na inom benzinole to môže byť úplne v poriadku.
Ako som to meral ? Jednoducho. Mal som cca pri oboch tankovaniach presne 40L a videl som koľko som prešiel km na jednej nafte alebo na druhej. Na 100% to isto nebude, nejaké to decko sa určite stratí, ale výrazne vyššia spotreba tam bola. Napríklad teraz som omylom vynuloval km, nakoľko som dával preč baterku. Ostalo mi v nádrži 21l a až po zasvietenie kontrolky rezervy (6l) som prešiel presne 199,2km. Čo značí, že 21-6=15, 15/199,2 = 0,075 .. čo značí spotreba 7,5l čo ovšemsom zredukoval na okolo sedem, lebo vravím nie je to presne. Kdežto, keď som bol tankovať na Shell som prešiel na 20l 368,4 km (mám to pozapisované). Čo rozumne vychádza spotreba 5,42l/100km. Neveril som tomu, tak som minule dal okolo 40l z benzinolu a následne po vyjadzdení 40l zo Shell a vychádza mi to stále spotreba taká akú som uviedol:
Benzinol: 6,5-7 l/100km
Shell: 5,2-5,6 l/100km
+ keď dám naftu z benzinolu, tak autom na voľnobehu celkom dosť trasie, je hlučnejšie a keď sa rozbieham, tak to musím naozaj dať plyn takmer na podlahu a vytočiť aspoň na 2600ot/min, aby sa to reálne pohlo. Dám shell, tak aj moja priateľka, ktorá je do áut úplne mimo sa pýtala, prečo mi auto ide tak potichu a netrasie ním. + so shell naftou nepodraďujem do kopca v KMJ na dvojku, ale pekne si ťahá na trojke, kdežto s naftou z benzinolu, nemám šancu na trojke vyjsť.
Ako som to meral ? Jednoducho. Mal som cca pri oboch tankovaniach presne 40L a videl som koľko som prešiel km na jednej nafte alebo na druhej. Na 100% to isto nebude, nejaké to decko sa určite stratí, ale výrazne vyššia spotreba tam bola. Napríklad teraz som omylom vynuloval km, nakoľko som dával preč baterku. Ostalo mi v nádrži 21l a až po zasvietenie kontrolky rezervy (6l) som prešiel presne 199,2km. Čo značí, že 21-6=15, 15/199,2 = 0,075 .. čo značí spotreba 7,5l čo ovšemsom zredukoval na okolo sedem, lebo vravím nie je to presne. Kdežto, keď som bol tankovať na Shell som prešiel na 20l 368,4 km (mám to pozapisované). Čo rozumne vychádza spotreba 5,42l/100km. Neveril som tomu, tak som minule dal okolo 40l z benzinolu a následne po vyjadzdení 40l zo Shell a vychádza mi to stále spotreba taká akú som uviedol:
Benzinol: 6,5-7 l/100km
Shell: 5,2-5,6 l/100km
+ keď dám naftu z benzinolu, tak autom na voľnobehu celkom dosť trasie, je hlučnejšie a keď sa rozbieham, tak to musím naozaj dať plyn takmer na podlahu a vytočiť aspoň na 2600ot/min, aby sa to reálne pohlo. Dám shell, tak aj moja priateľka, ktorá je do áut úplne mimo sa pýtala, prečo mi auto ide tak potichu a netrasie ním. + so shell naftou nepodraďujem do kopca v KMJ na dvojku, ale pekne si ťahá na trojke, kdežto s naftou z benzinolu, nemám šancu na trojke vyjsť.
- LukášPB
- Strieborný užívateľ

To je starý traktor čo pochrúme aj olej z trafáčov, neni šanca cítiť nejaký rozdiel medzi naftami. Keby porovnáš bio naftu a motorovú tak možno aj hej. Ale aj tak, nedotankoval si benzín?
Ako vieš, že si mal v nádrži 21 litrov? Ako vieš, že keď ti zasvietila rezerva mal si 6 litrov? Skús ísť niekedy prudko do zákruty, alebo dlhšie do kopca, hneď ti zakolíše hladina, ten plavák je totálne orientačný, pokial netankuješ do plna tak možeš mať len pocit, že to menej žerie, alebo pocit že to viac žerie. Sám som to ,,meral" tak podobne ako ty kedysi, ale teraz ked to merám od plna do plna, tak vidím aký je v tom rozdiel.
Takisto tekutosť nafty je rozdielna pri rozdielnych teplotách, ked sa ti zdalo že to ide pekne na volnobeh mohlo byť vonku teplo, a ked ti to triaslo tak mohla byť kludne zima, pamätám si aké boli štarty na čistý olej ked bolo okolo nuly, kým sa to všetko poriadne nezahrialo tak to triaslo. Ale ten rozdiel medzi naftami nemôže byť taký, aj na čistý olej ked bolo auto zohriate, to netriaslo na volnobeh, žiadny rozdiel nebol. A to olej vs nafta je velký rozdiel, ovela väčši ako nafta jednej značky vs druhej značky.
Takisto pri menšom nájazde spraví velký výkyv v spotrebe aj pár jázd cez mesto naviac, alebo pár jázd v kolóne, ktoré napr. pri tom druhom meraní neboli.
Ale to len tak na zamyslenie, je to zbytočné riešiť, len ti chcem povedať čo všetko to dokáže ovplyvniť, aby si to nebral tak vážne.
Palivák ako často meníš?
Ako vieš, že si mal v nádrži 21 litrov? Ako vieš, že keď ti zasvietila rezerva mal si 6 litrov? Skús ísť niekedy prudko do zákruty, alebo dlhšie do kopca, hneď ti zakolíše hladina, ten plavák je totálne orientačný, pokial netankuješ do plna tak možeš mať len pocit, že to menej žerie, alebo pocit že to viac žerie. Sám som to ,,meral" tak podobne ako ty kedysi, ale teraz ked to merám od plna do plna, tak vidím aký je v tom rozdiel.
Takisto tekutosť nafty je rozdielna pri rozdielnych teplotách, ked sa ti zdalo že to ide pekne na volnobeh mohlo byť vonku teplo, a ked ti to triaslo tak mohla byť kludne zima, pamätám si aké boli štarty na čistý olej ked bolo okolo nuly, kým sa to všetko poriadne nezahrialo tak to triaslo. Ale ten rozdiel medzi naftami nemôže byť taký, aj na čistý olej ked bolo auto zohriate, to netriaslo na volnobeh, žiadny rozdiel nebol. A to olej vs nafta je velký rozdiel, ovela väčši ako nafta jednej značky vs druhej značky.
Takisto pri menšom nájazde spraví velký výkyv v spotrebe aj pár jázd cez mesto naviac, alebo pár jázd v kolóne, ktoré napr. pri tom druhom meraní neboli.
Ale to len tak na zamyslenie, je to zbytočné riešiť, len ti chcem povedať čo všetko to dokáže ovplyvniť, aby si to nebral tak vážne.
Palivák ako často meníš?
Fiat Palio Combi 1.2 -> 4 x Opel Vectra B 1.8/1.7TD -> Opel Astra G Caravan 1.4 -> Opel Omega 2.5 V6 LPG -> Škoda Octavia 1.9TDi L&K
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

Ja toto chápem, preto meriam koľko mám v nádrži, keď mám auto odstavené doma a po obede idem zobrať nejaké veci tak si to odpíšem. To s tou zimou a podobne, viem, že cez zimu trasie viac, ale vonku bolo práveže okolo 17 stupňov a motor zohriaty, čiže tieto veci zas viem
Čo sa však týka priamo tejto pobočky, tak nie som prvý, ktorý s ňou má problém. Kamarát, tam taktiež chodil tankovať (benzín) a zistil, že má cca vždy o liter a pol spotrebu vyššiu, keď tankuje tam, ako keď tankuje napr. na slovanfte. A cesty sú stále tie isté 5x do týždňa Komjatná - Ružomberok (tam zápchy ani nie sú) a 1x Žilina tam a späť a som šťastlivec, lebo zatiaľ za ten rok čo jazdím som zápchu ešte nezažil. Viem, že tento motor požerie hocičo, no aj tak zatiaľ sa mu snažím dávať dobroty
ale je to viditeľne vidieť aj na počte km. prejsť 199,2km za 20l a 380km za 20l je naozaj obrovský rozdiel a keby je to len pri jednom pokuse tak ok, ale snažím sa to merať cca už asi 3 mesiace a vždy je výsledok taký, ako som uviedol vyššie ..
A čo sa týka toho ťahu so shell a benzinol, tak to je naozaj pravda, pretože kamarát, ktorý mal túto vectru na nej práve išiel, keď som mal benzinol a sa ma pýtal, že či mám všetko ok, lebo to auto je úplne lenivé a on na toto za tie 2 roky nebol zvyknutí (tankoval slovnaft).
A čo sa týka toho ťahu so shell a benzinol, tak to je naozaj pravda, pretože kamarát, ktorý mal túto vectru na nej práve išiel, keď som mal benzinol a sa ma pýtal, že či mám všetko ok, lebo to auto je úplne lenivé a on na toto za tie 2 roky nebol zvyknutí (tankoval slovnaft).
Naposledy upravil/-a mayecek5395 v 16 Apr 2014, 16:31, upravené celkom 1 krát.
no v prvom rade otestuj naozajsne meranie spotreby , t oco si skusal nieje presne ale ani priblizne,
rozdiel nebudes mat par deci ale kludne aj litre hore dolu...
chod na cerpacku do benzinolu natankuj do plna,po prve vycvaknutie pistole(alebo presnejsie pokial vidis hladinu nafty) odpis si z celkovy stav kilometrov
vyjazdi aspon 3/4 nadrze alebo aj celu cim viac tym lepsie
potom chod natankovat na shell zasa do plna resp znovu do hladiny nadrze podla prveho tankovania
odpis si celkove kilometre z tacho a odpis si celkove litre z blociku
priklad najazdis 800km a na shell natankujes 40 l, spotrebu bude teda 40/800 * 100
resp jednoduchsie litre 40 a kilometre na stovky teda 800km = 8
cize 40 / 8 = 5,00 L
ak tankujes vzdy po rovinu hladiny nafty v nadrzi co vidis... mas presnost 0,01 L/100 km
ak tankujes podla prveho cvaknutia moze byt rozdiel mozno max 0,1 L/100 pri tankovani plnej nadrze...
lebo naozaj meranie ze mal som 21L alebo 6L je odveci ...
rozdiel nebudes mat par deci ale kludne aj litre hore dolu...
chod na cerpacku do benzinolu natankuj do plna,po prve vycvaknutie pistole(alebo presnejsie pokial vidis hladinu nafty) odpis si z celkovy stav kilometrov
vyjazdi aspon 3/4 nadrze alebo aj celu cim viac tym lepsie
potom chod natankovat na shell zasa do plna resp znovu do hladiny nadrze podla prveho tankovania
odpis si celkove kilometre z tacho a odpis si celkove litre z blociku
priklad najazdis 800km a na shell natankujes 40 l, spotrebu bude teda 40/800 * 100
resp jednoduchsie litre 40 a kilometre na stovky teda 800km = 8
cize 40 / 8 = 5,00 L
ak tankujes vzdy po rovinu hladiny nafty v nadrzi co vidis... mas presnost 0,01 L/100 km
ak tankujes podla prveho cvaknutia moze byt rozdiel mozno max 0,1 L/100 pri tankovani plnej nadrze...
lebo naozaj meranie ze mal som 21L alebo 6L je odveci ...
2.0 CDTi 121kw ST
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

Možno je, ale stále budem opakovať jedno, asi tretí x
že je veľký rozdiel prejsť po zasvietenie kontrolky (jedna a tá istá trasa) 199,2 a 380km. Tam proste nepustí ani to nepresné meranie + vravím, že nie som prvý, ktorý tam má problém so spotrebou. Skôr to bolo upozornenie pre vás, ako moja spotreba
Mňa to až tak netrápi, aspoň viem, že už tam nemám tankovať 
- LukášPB
- Strieborný užívateľ

Vidíš, ja ked som v ZA tak tankujem len na tom Benzinole. Tankoval som tam už veeeela nafty a veeeela benzínu, a v živote som nič podobné necítil, ani nenapočítal.
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

Ako som povedal, každý benzinol môže byť iný. U nas v RK s ním tieź nemám problém + v ZA máš asi 3 pobočky benzinolu a ja som aj napísal o ktorú sa presne jedná
Prečo by mali potom naftu na 1.29, keď napr ostatné majú najlacnejšiu za 1,31?
-
peteri.numelin
Tomu sa hovorí konkurenčný boj. Vedľa je METRO, ktoré má tiež 1,29 za liter, tak asi nemôžu byť moc drahší, inak by im tam nikto nešiel.
Nehľadaj prúsery tam kde nie sú.
Nehľadaj prúsery tam kde nie sú.
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

Neviem, prečo to tak riešite a nemôžete povedať, že je to možné, ale hľadáte chodníčky, ako to vyvrátiť
Ja som napísal moju skúsenosť a čísla + skúsenosti druhých, či s ťahaním motora alebo spotrebou za dlhší čas. Nehľadám nejaké cestičky je mi naozaj jedno, kto kam chodí tankovať a za koľko. Ja som čisto napísal moje skúsenosti
-
peteri.numelin
Sám si za to môžeš. nemeráš si spotrebu presne a dávaš tu "presné" prepočty. A vieš ako je to so skúsenosťami druhých...
Po tom, čo som vyjazdil nádrž do sucha som natankoval 20 litrov V-power a si predstav, nič sa nestalo. Dulo síce písal, že keď to urobil on na svojom aute, tak cítil rozdiel, no asi som divný, ja som na svojom aute žiadny necítil. Toľko k tým pocitom.
Po tom, čo som vyjazdil nádrž do sucha som natankoval 20 litrov V-power a si predstav, nič sa nestalo. Dulo síce písal, že keď to urobil on na svojom aute, tak cítil rozdiel, no asi som divný, ja som na svojom aute žiadny necítil. Toľko k tým pocitom.
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

Ok, ale ja nepíšem o prémiových palivách, ale o obyčajnej nafte. Druhá vec treba si prečítať aj tie km, ktoré som uviedol. Spotreba isto presná nie je, ale rozdiel 90 km na tých istých trasách len s iným palivom asi 4x som to menil a zakaždým som na tom zo shell prešiel omnoho viac, je pekný rozdiel.
Keď som bol tankovať u nás v RK na benzinole, tak som fakt problém nemal auto ťahalo fajn. Bol som na benzinole v ZA (super cena + čerpačka, ktorú som využíval všade) a nastal problém aj so spotrebou, ťahaním atď. Čiže ja tu neriešim tie PRESNÉ čísla, ale celkovo správanie auta. To je rozdiel.
Keď som bol tankovať u nás v RK na benzinole, tak som fakt problém nemal auto ťahalo fajn. Bol som na benzinole v ZA (super cena + čerpačka, ktorú som využíval všade) a nastal problém aj so spotrebou, ťahaním atď. Čiže ja tu neriešim tie PRESNÉ čísla, ale celkovo správanie auta. To je rozdiel.
mna to zaujima, lebo viac ludi tam chodi tankovat a nikto nic podobne si nevsimol,
preto ked budes nabuduce tankovat vyskusaj podla mojho sposobu vypoctu...
ak ti to aj vtedy vide takto vela tak ok, a vsetci ktorym sa to nezda pochopia...
aj mna to velmi zaujima ...
preto ked budes nabuduce tankovat vyskusaj podla mojho sposobu vypoctu...
ak ti to aj vtedy vide takto vela tak ok, a vsetci ktorym sa to nezda pochopia...
aj mna to velmi zaujima ...
2.0 CDTi 121kw ST
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

tak dúfajme, že zozbieram toľko e, aby som to odskúšal s plnou nádržou a všetko to pofotím. Nebude to síce tak skoro .. Vravím, nemal som s tou naftou v minulom roku žiadny problém. Od nového roku (začal som jazdiť v novom roku v marci) tankovanie tam = vyššia spotreba
Budem sa snažiť to podložiť aj presnými výpočtami a fotkami, ale bude to trošku dlhšie trvať .. 
lebo ja som sa kedysi cudoval ze mi palubny ukazuje
spotrebu o 1,5 L vacsiu ako som ja jazdil.... a moj sposob vypoctu akoze real spotreby bol podobny ako tvoj
tankoval som až pri zasvieteni rezervy
spotrebu o 1,5 L vacsiu ako som ja jazdil.... a moj sposob vypoctu akoze real spotreby bol podobny ako tvoj
tankoval som až pri zasvieteni rezervy
2.0 CDTi 121kw ST
- mayecek5395
- Strieborný užívateľ

Mne palubák nefunguje, čiže všetko je iba na mojich výpočtoch a častom či obČasnom tankovaní. Nakoľko som študent, tak si fakt strážim spotrebu a sledujem tie km a litre, aby som minul čo najmenej.
- LukášPB
- Strieborný užívateľ

Na 1.7TD nemôžeš mať palubák, pretože ten motor ani nemá riadiacu jednotku. Máš tam iba TID s hodinami a dátumom a teplotou vonkajšiou.
Ja myslím ten Benzinol čo je hneď pri Metre, tam vždy chodím keď som v ZA a vždy som bol spokojný, milý personál aj celkom taká útulná pumpa, ceny super, a žiadny problém som tam nemal so spotrebou.
Ja myslím ten Benzinol čo je hneď pri Metre, tam vždy chodím keď som v ZA a vždy som bol spokojný, milý personál aj celkom taká útulná pumpa, ceny super, a žiadny problém som tam nemal so spotrebou.
- Eisy
- Opelclub VIP člen

- Dátum registrácie: 08 Nov 2012, 18:57
- Auto: Insignia
- Bydlisko alt: Zohor okr. MA
Si vyratas spotrebu a ked vidis ze je vyssia ako minule tak jazdis potom na dalsiu nadrz pomalsie?
Ved ked chcem usetrit, tak jazdim s lahkou nohou atd atd atd ... a nepotrebujem nato vypocty.
Ved ked chcem usetrit, tak jazdim s lahkou nohou atd atd atd ... a nepotrebujem nato vypocty.