1) rozsviti se auticko s klicem a motor prestane tahnout.
2) Nekdy ho lze ho udrzet v otackach a kontrolka (symbol na displeji) zhasne. Pokud ne, motor jde jak benzinak na 3 nebo spis 2 valce az se bud sebere sam nebo zdechne.
3) Po zapnuti zapalovani sviti kontrolka porad a motor sice naskoci, ale opet zdechne uplne stejne jako v 2).
4) Po cca 5 minutach stani a zkouseni vseho mozneho (pohyby kabelu, kontrola konektoru) opet naskoci a je v poradku
5) Stane se to jakoby nezavisle na otackach a zatezi, ale vetsinou pri normalni jizde (naprosto nahodne).
Stava se to vzdy pri nizsi okolni teplote - rano a asi po 50 ujetych km. Nikdy v poradnym teple. Na diagnostice byly dve zavady (cisla bohuzel nevim) - EGR ventil a ventil skrtici klapky. EGR byl jasny, ten jsem vycistil, ale vypadal OK. Ventil skrtici klapky jsem netusil, co je, tak jsem ho neresil.
Dalsim zkoumanim jsem zjistil, ze EGR ventil to asi nebude - vycisten, chodi perfektne.
Nasel jsem zminovanou skrtici klapku, je opravdu na sani a je ovladana podtlakem pres ventil (ten u chladice bliz k levemu svetlu).
Prostrikal jsem vsechny konektory souvisejici s distribuci podtlaku a opravil zpuchrele gumove prechodky, ale nepomohlo to.
Pri oddelanem krytu motoru a krytu EGR jsem zjistil, ze skrtici klapka a EGR chodi proti sobe (EGR otvira, klapka zavira). Zkusil jsem pri zavade odpojit konektor od ventilu skrtici klapky a motor se okamzite sebral ze trivalcoveho umirani a jel naprosto normalne. Takto jsem vcera abslovoval asi 500km, se svitici kontrolkou (jednotka vi, ze ventil nema odber proudu), ale funkcnim motorem. Dnes jsem konektor pripojil a zaslepil vyvod z vetilu, ktery vede do klapky. Kontrolka uz nesviti a auto jezdi
Mozna je pricinou ventil samotny, ale zadreny asi nebude, kdyz po ztrate napajeni se motor vzpamatuje. Zas je fakt, ze pri odpojovani s nim hybu, takze by se mohl uvolnit a zadirani teda uplne nevylucuju. Mozna ho jednotka stale otvira, ale to pak asi jedine na zaklade informace od snimace skrtici klapky.
Zavery:
1) prosim v.barney, zkus taky odpojit nebo zaslepit ventil, nejlepe v dobe,kdy motor je pred zdechnutim v tech nizkych otackach a dej vedet.
2) az se vrati znamy z dovolene, tak snad pujci jiny ventil a pak pripadne i snimac skrtici klapky. Ja svuj snimac promerim (na 99% je to jen potenciometr, ale jezdec je na vyvodu 1) a asi rozeberu a prohlednu ventil. Zkusim znovu na diagnostiku, co to vlastne je za chybu.