Potenciometer - Skrtiaca klapka 2.2DTI

Moderátori: dulo, buci_vectra

v.barney
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 16 Okt 2008, 07:26
Auto: !! Zmeň si model auta !!
Kontaktovať používateľa:

Potenciometer - Skrtiaca klapka 2.2DTI

Príspevok od používateľa v.barney »

Po problémoch so škrtiacou klapkou na motore Y22DTR (bližsie v téme Kontrolka elektroniky motora [Y22DTR]) som sa nevedel dopátrať k informácii o aký typ potenciometra sa jedná. Väčšina tvrdila, že je to klasický potenciometer, ale ohmetrom sa mi ho nepodarilo zmerať. Vyzeralo, že je vadný a u nás sa predáva iba spolu so škrtiacou klapkou za cca 400€.
Na poľskom fóre som našiel, že ho vyrába firma v Nemecku za 40€, ale je problém ho odtial ziskať. Jeden ho aj rozobral a tvrdil, že ho opravil.
Odpojil som kábel z potenciometra. Auto fungovalo. Preto som sa rozhodol ho rozobrať a zistiť čo mu môže byť.
Tu je postup ako to prebiehalo a na záver napíšem, aké závery som vyvodil.

obr 1. pohľad na škrtiacu klapku motora Y22DTR
Obrázok

obr 2,3. potenciometer snímajúci polohu klapky
Obrázok

Obrázok

obr. 4 orezané dookola (pomocou pílky na železo)
Obrázok

obr. 5 po odstránení vrchnej časti
Obrázok

obr. 6 vydlubaná hmota, ktorou to bolo vyplnené
Obrázok

obr. 7 vyčistené
Obrázok

obr. 8,9 odobratá časť s plošným spojom
Obrázok

Obrázok

Ako vidieť, snímač pracuje na princípe hallovej sondy. Pravdepodobnosť, že sa pokazí je minimálna (napr. vysoké napätie na konektore). Chyby treba hľadať inde. Nenechajte sa hňeď nahovoriť na výmenu celej klapky.

Môj problém mohol byť, podľa mňa buď v odlomenom kúsku umelej hmoty na magnete (ak sa to nestalo pri rozoberaní, ale predtým som mal pocit, že to trocha zadrháva), alebo v spojení s klapkou pomocou umelej hmoty pri zlom založení.
Ale nechcem predbiehať. Uvidím ako sa bude správať ďalej. Zatiaľ vyzerá, že funguje.
Ak chcete overiť základnú funkciu, voltmetrom zmerajte aké napätie dáva na výstupe. Pri otvorenej klapke je u mňa cca 0.55V a zatvorenej cca 4.5V. Priebeh ma lineárny.
Signum Y22DTR, 2004
iurai

Príspevok od používateľa iurai »

pekne ;-)
Používateľov profilový obrázok
Teo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 19 Jan 2008, 21:39
Auto: Viac Oplov
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Teo »

Perfektne- a ze je kriza a ludia maju cas aj na opravu ale toto je ozaj pekne :lol:
Kadett 1,3 44KW FULL MANUAL r.v.88(karburátor :)
tel. 0903 75 75 34
www.teoracing.sk
www.opravaservoriadenia.sk
Opravíme aj to čo už nik nedokáže
Napísať odpoveď

Návrat na "VECTRA - MOTOR/PREVODOVKA"