okej, tak je to uspense za mnou, motor slape jak ma

trochu ma znervoznili cvakajuce hydrostely, ktore ale po tak 20km jak sa vsade dostal olej stichli a motor ma zvuk +- ako mal predtym.
predpokladam, ze kym sa k novym dvihatkam dostal poriadne olej, neboli dostatocne mazane.
ako vzdy, nastavit napinak rozvodu bol super zazitok, dalsi jeden srob strhany, ze som ho dostal von bez rezania / vrtania je zazrak

(ale ten rozvod uz som mal dole tolko krat, ze sa tym mozem aj zivit, uz mi to ide rychlo a vsetky veci k tomu viem naspamet

)
uz len preplach chladenia, nech tam nieje olej usadeny, a vymenit olej + filter keby nahodou donho nieco popadalo

ako najvacsi problem z celeho servisu hlavy, je cena poriadnej GO hlavy, komplet vycistenie, vybrus, lapovanie ventilo a sediel, vymena dvihatok, gufer.. 270 cca len tak letelo. nehovoriac o tom ze momentak poriadny tiez nieco stoji, vsetky prkotiny tesnenia chemia a tak sa nazbieraju a tiez daju peknu sumicku. celkovo 500-600€ len tak fuklo, ak ratam aj nepriame vydavky (spominany momentak, kopec nadstavcov co som prave nemal alebo nemal dobre)
dokopy mozno 24 hodin prace dvoch ludi. druhy krat by to bolo menej, a keby sa nestali veci ako utrhnuty srob na hlave alebo strhany srob napinaku rozvodu tiez by to vyrazne skratilo potrebny cas. je mi potom jasne preco mi v servisoch hovorili od 600 vyssie. aj profik pochybujem ze sa zmesti pod 10-12h prace.
aby som to zhodnotil, pre ludi co si to chcu doma robit sami:
-treba momentak. hlavu si nikto netrufne hadam od oka dotahovat, ale halvne napinak rozvodu je na to strasne citlivy. kym nebol dotianuty na 20Nm robil totalne nezmysly.
-treba cas, priestor a pevne nervy. hlavu vam nikto nespravi za den ak chcete aj viac ako len zrovnat. robit to na ulici by bola strasna kravina, takto som mohol nechat roztahane veci okolo v garazi a pokracovat ked mi dosla hlava, skoncit ked som unaveny a vratit sa dalsi den, a tak. veci ako ze sa pri uvolnovani utrhne hlava srobu co drzi hlavu sa stavaju. staci mala chyba materialu v okoli hlavicky srobu, a uz je zarobene na komplikaciu, ten kov je neskutocne tvrdy a dotiahnuty "na boha" (25Nm+90°+90°+90°+45°)
-triedit sroby uz pri rozoberani. to som nerobil, a cas ktory som musel vynalozit na najdenie spravnych fakt nebol maly

proste si vsetky hadzat samostatne podla toho do coho patria. aby sa nestalo ako mne, ze nieco musite potom rozobrat znovu aby ste vymenili sroby za spravne lebo tie co zostali nepasuju tam kam chcete. vela z nich je nezamenitelnych, ale vela ma rovnaky zavit a lisia sa len v dlzke / hlavicke
-servisny manual. drzat sa ho. tis2000 pre opel, na niektore modely ale najdete aj online na workshop-manuals.com pod znackou vauxhall (astry by tam mali byt na F, G, H, J, pre corsy B, C, D, a je tam tusim aj vectra B a omega B). hlavne co sa tyka momentov dotahovania srobov, vela veci dotahujete do hlinika a dotiahnut to by-ocko moze dopadnut strhnutym zavitom. neodporucam, zbytocna komplikacia, aj ked nie neriesitelna vec vacsinou sa da narezat o cislo vacsi zavit este (nastastie som to zatial nemusel riesit)