Presne to som mal namislI a ja. Dakujem za pomoc. Virobca je to prerataval tisic krat. Mal som na misel že do auto nemožeme davat hotsiaku baterku. Musime sa držat čo najblišie do virobcovi predpisi o danom aute.macil napísal:Výrobca neklame, len si to zle pochopil. Spotrebiče v aute budú mať rovnakú spotrebu, či tam budeš mať 45Ah batériu, alebo 100Ah. Ak bude slabý alternátor a ledva pokryje dodávaným prúdom spotrebiče, je jedno akú baterku budeš mať v aute, pre ňu šťava nezostane a nebude sa dobíjať, prípadne bude ešte vykrývať nedostatok prúdu dodávaného alternátorom a bude sa neustále vybíjať. Ak bude mať alternátor dostatočný výkon na to, aby pokryl spotrebu elektrických zariadení v aute a ešte sa čo-to aj zvýši. Ten zvyšok pôjde na dobíjanie batérie a je jedno aká bude veľká. Ostatné je tak, ako napísal Alcom. V každom prípade, ak jazdíš predovšetkým krátke trasy, je dobré batériu aspoň raz, či dvakrát ročne pripojiť na nabíjačku, zvlášť, ak máš v aute viac energeticky náročných elektrických zariadení (žeravenie, klimatizácia, elektrické prikurovanie, ...).
Výrobca dimenzuje kapacitu batérie práve s ohľadom na spotrebu auta a podľa toho dimenzuje aj výkon alternátora. Pomer výkonov a príkonov jednotlivých komponentov by mal byť pri bežnom používaní auta optimálny, aby nedochádzalo k prílišným stratám a zároveň aby si v aute nevozil zbytočné železo navyše.
Prepačte ale ako cudzinec estate sa mam čo učit v slovenčine.