nieco s turbom VeCe Z19DTH

Moderátori: dulo, buci_vectra

Používateľov profilový obrázok
kicmas
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 07 Apr 2012, 23:05
Auto: Vectra C

nieco s turbom VeCe Z19DTH

Príspevok od používateľa kicmas »

Zdravim Vas oplaci. Chcem sa opytat, ci sa niekto stretol s podobnou vecou co sa mi dnes prihodilo. Normalne mi z nicoho nic vyplo turbo a odrazu som mal hladky diesel :) Cesta z domu do 20 km vzialeheno mesta v pohode, cestou spat sa mi zdalo ze auto ako keby stratilo stavu, nevedel som si to vysvetlit, pripisoval som to, ze stavu berie zapnuta klima, ale ked som vypol radio, tak mi chybalo "piskanie" turba. Spravil som este asi 30 km a stale nic. Najlepsie na tom bolo, ze riadiaca jednotka nevykozovala ziadnu chybu. Nakoniec ale turbo naskocilo z nicoho nic, pri normalnej jazde. Co to moze byt ? Vopred dakujem za tipy :)
Opel Vectra C 1.9 CDTI (Z19DTH) 110kW (150HP), 2005
Joell
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 06 Jún 2013, 19:28

Re: nieco s turbom VeCe Z19DTH

Príspevok od používateľa Joell »

Môže byť problém s podtlakovým regulátorom:
Obrázok

a pre istotu vyčisti aj MAP Senzor (Boost senzor nazývaný) čo je vedľa EGR.
Pokiaľ meníš olej nepravidelne a nenechávaš dochladiť turbo, tak by som riešil asi rebuild, kvôli nakarbonizovaným čiastočkam poprípade inému poškodeniu Turba.

Snáď pomohlo :)
Naposledy upravil/-a Joell v 24 Júl 2014, 19:52, upravené celkom 1 krát.
Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTi (Z19DTH) Elegance 110kw (150HP) 2006
kicmas
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

Zdravím Ta Joell. Čo sa týka výmeny oleja, tak ho mením pravidelne, raz do roka približne 15000 km. Po každej dlhšej jazde nechám turbo pekne dochladiť, na toto si dávam pozor, ale neviem ako sa o neho staral majiteľ predo mnou. S autom sa ale tiež dosť jazdí po meste, teda krátke trate. Môže to byť aj týmto ? Vectru mám 4 roky a až teraz sa začali tieto spomínané problémy. Spomínal si, aby som skúsil vyčistiť map sensor. Ako ho stačí vyčistiť ? Diky
kicmas
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

Tak nakoniec som si naštudoval ako ten map senzor vyčistiť a aj som ho vyčistil. Bol poriadne zanesený. Keď som ho dal naspäť, tak turbo s počiatku išlo a zaberalo ako má, po prejdení určitej trasy (10km) som motor vypol a po následnom naštartovaní, pri jazde turbo opäť nešlo. Riadiaca jednotka neukazuje stálu žiadnu chybu.
Joell
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ
Dátum registrácie: 06 Jún 2013, 19:28

Príspevok od používateľa Joell »

No to býva tým EGR takto pekne zasvinené. Čistíš aj EGR ventil ?

Ale ako sa zdá, tak to vyzerá na problém s elektronikou... Samozrejme na 100% ti to povedať neviem no mohla by to byť aj chyba riadiacej jednotky ale rovnako aj kombinácia mechanických. Trebalo by skontrolovať EGR či funguje (poprípade ho enchať zaslepiť a je pokoj), vyčistiť zberné potrubie sania, skontrolovať funkčnosť výryvých klapiek a poprípade vyčistiť váhu vzduchu (na toto pozor treba opatrne a výhradne s čistčom na váhy vzduchu). Sú to veci čo ovplyvňujú výkon a pokiaľ niečo nepracuje správne tak to turbo nebude mať ani dostatočný tlak z výfukových plynov (a vyčistením tomu neublížiš ja osobne som vykonal väčšinu úkonov a momentálne idem na čistenie zberného potrubia). No aj tak ma to vedie k chybe ECU keď to išlo tých 10km v poriadku poprípade ten podtlakový regulátor. Ťažko sa aj diagnostikuje po nete.

Jednoznačné držím palce :)
Opel Vectra C Caravan 1.9 CDTi (Z19DTH) Elegance 110kw (150HP) 2006
texno_lover
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 21 Mar 2010, 14:00
Auto: Zafira B

Príspevok od používateľa texno_lover »

pozri netesnosť na hadici z vakuovej pumpy teda podtlak čo ide do turba, na obrazku je šipka (dole na pravo pod vyčkom na dolievanie oleja) odkade ide hadica z vakuovej pumpy, skus po celej trase skontrolovať netesnosť ja som konkretne tu hadicku čo je označena šipkou menil / opravoval viac krat, vzdy od tepla stvrdne popraska , popozeraj aj dalej po trase by mali byť hadičkove spoje, ked som tam mal netesnosť turbo vobec nešlo, chybu tušim nepisalo nepamatam si už ale 100 % , a auto hučalo divno tak tuningovo len nemalo ťah :ok: Obrázok
Opel Vectra B caravan , 2.0 Dti , 1997
Opel Zafira B, 1.9 CDTI, 2006, DPF OFF
OP-COM diagnostika
kicmas
Pravidelný užívateľ
Pravidelný užívateľ

Zdravím Vás... Dlhšiu dobu som tu nebol, nevychádzal nejak čas, ale nemohol som neprísť a nepodeliť sa s Vami o moju skúsenosť. Všetko je už v poriadku a Vectra ide ako má. Bol som u známeho, nech sa na to všetko pozrie prostredníctvom diagnostiky. Keď sme to skúšali jazdiť, tak všetky normy boli v poriadku, tlak v turbe bol v pohode, len akurát, že nezaberalo. Joell ďakujem pekne za Tvoje tipy, EGR som už čistil zopárkrát a keď som mal problém s EGR, tak sa auto správalo úplne inak. Ten map sensor som mal ale pekne zanesený, takže tento tip mi tiež pomohol. Teraz ako som sa prihlásil a prečítal som správu od Texno-lover. Trafil klinček po hlavičke, vidieť, že s tým už mal dočinenie. Hadička bola teplom popraskaná a odpojila sa. Riešil som všetko možné okolo a to mi priamo bilo do očí, no nevidel som to... čo už stáva sa. Ešte raz diky.
S pozdravom
Kicmas
texno_lover
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 21 Mar 2010, 14:00
Auto: Zafira B

Príspevok od používateľa texno_lover »

Ja uz som tu hadicku menil 3 krat minimalne vzdy to po nejakom case popraskala a to som uz skusal vselijake, + pozor na ten plastovy kryt motora co sa zhadzuje mne sa ta hadicka dotykala toho krytu a ako motor isiel boli tam vibracie a kryt nacal tu hadicu takze som z neho zrezaval obluk aby sa nedotykal, ale to bolo na zafire B neviem ako je ten kryt rieseny na vectre C
Opel Vectra B caravan , 2.0 Dti , 1997
Opel Zafira B, 1.9 CDTI, 2006, DPF OFF
OP-COM diagnostika
DIAMONDS
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 07:05
Auto: Zafira A
Bydlisko alt: báb

Príspevok od používateľa DIAMONDS »

K tym hasiciam hadickam hadom odporučam pravidelne nanašat silikonovy olej na gumenne hadice silikon vydrzi vysoke teploty a zarucuje pruznost hadic chrani gumu pred degradaciou praskanim je to samozrejme len prevencia ale je skutocne učinna
OPEL Zafira 2.0dti 07/2002 vin:W0L0TGF7522206120 op-com diagnostic
Napísať odpoveď

Návrat na "VECTRA - MOTOR/PREVODOVKA"