C18NZ - volnobeh na 3 valce

Moderátori: dulo, buci_vectra

Používateľov profilový obrázok
TheLastUnicorn
Nový užívateľ
Nový užívateľ
Dátum registrácie: 25 Apr 2013, 11:13
Auto: Vectra A

C18NZ - volnobeh na 3 valce

Príspevok od používateľa TheLastUnicorn »

Zdravim oplakov.
Chcel by som poprosit o radu. Mam doma vectru A s motorom C18NZ. Na volnobeh ide na 3 valce, nereaguje na vytiahnutie svieckoveho kabla - konkretne ide o valec vedla rozdelovaca. Pri cca 1400ot. sa chyti. Modry dym z vyfuku nejde, pri presliapnuti plynu a vytoceni do vysokych otacok zadymi na cierno. Skusal som vycistit a vymenit sviecky medzi sebou (ci sa chyba neprenesie na iny valec), ale nepomohlo. Ked vytiahnem kabel zo sviecky a priblizim ho ku kostre, tak iskru hodi aj na tom volnobehu. Zmeral som aj kompresiu, vsetky 4 valce maju okolo 9.
Ma vyznam hned kupovat nove sviecky a kable, potazmo viko a palec rozdelovaca, alebo to robieva aj nieco ine? Nechcem do tej vectry nejak vyrazne investovat...je to auto len na "pokracovanie autoskoly"...ale zase ho nechcem ani celkom zahodit, lebo je este v celkom slusnom stave a nie je ani vyrazne skorodovana.
Kedysi mi toto spravil aj kadett s C16NZ, ale predtym uz dlhsiu dobu dymil na modro, pozieral olej...u neho to bol prasknuty piestny kruzok, ale to sa prejavilo stratou kompresie na jednom valci.
Opel Vectra A 1.8i, M-B W210 E220CDI, Suzuki Baleno 1.3GS
jupaza1
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 16 Máj 2009, 10:37
Auto: Vectra C
Bydlisko alt: Bytča a okolie

Re: C18NZ - volnobeh na 3 valce

Príspevok od používateľa jupaza1 »

začal by som víkom a palcom rozdeľovača, popr. premerať káble a vymeniť (aj keď len na skúšku, pre ten jeden válec), lebo pod záťažou nemusí ísť
Opel Vectra C caravan 1,9 CDTi 110 kw r.v.2006
Opel Astra F 1,8i 16v r.v.1994 - EX; Opel Frontera B 2,2 DTi 85 kw r.v. 2000 -EX
Opel Vectra C 1,9 CDTi 88 kw r.v. 2006 - EX; Opel Vectra B caravan 1,6 16v r.v. 1996 - EX
Diagnostika a programovanie pomocou OP- COM a Diagnostika vozidiel Fiat, Alfa Romeo, Lancia pomocou Fiat ECU Scan
TheLastUnicorn
Nový užívateľ
Nový užívateľ

Takže vymenil som sviečky, káble (a našiel som aj porozpadávané podtlakové hadičky a vymenil ich, aj keď tie s tým nemajú nič) a nepomohlo. Auto sa síce pri prudkom pridaní plynu nemá tendenciu na okamih dusiť a okamžite ťahá, ale voľnobeh je stále len na tri. Ten štvrtý valec sa pri voľnobežných otáčkach stále nechytá. Sviečka ostáva pekná, suchá...
Zhodil som aj víčko rozdeľovača (inak je ešte pôvodné). Palec vyzeral vcelku Ok, trochu som ho očistil, aby mal zase kovový lesk. Víčko nejavilo známky nejakého opálenia, vizuálne bez prasklín (ale netrvrdím, že mikrotrhliny nemôže mať)...akurát mi tie kontakty prišli dosť "vyjazdené". Vyčistil som to, zložil, ale bez úspechu. Skúsim ešte kúpiť to nové víčko a palec...ak to nepomôže, tak neviem...už jedine, že by ten 4. valec nedostával na voľnobehu a malých otáčkach (okolo 1000) palivo, ale to mi u centrálnej striekačky akosi po fyzikálnej stránke postráda logiku.
A ešte jedna vec...som nejaký zmätený z toho, aké víčko rozd. kúpiť. V katalógoch sa uvádzajú 2 typy. Bosch a Ducellier...ja tam mám Sagem 2525744A (oplové číslo 90 376 981), tak neviem, čo objednať. V niektorých katalógoch ako náhrada vychádza Beru VK401 0330920301. Dúfam, že je to správny typ.
TheLastUnicorn
Nový užívateľ
Nový užívateľ

Víčko a palec vymenené (pasoval Beru VK401), zdá sa mi, že auto lepšie reaguje na plyn...ale ten voľnobeh je stále na 3 valce. Štvrtý valec sa proste chytí až od cca 1200 otáčok. Dovtedy nič...na vytiahnutia kábla zo sviečky absolútne nereaguje. Sviečka nie je mokrá, ani čierna. Nerozumiem, nechápem...Kompresia dobrá, palivo tam ísť asi musí (inak by nešli ani zvyšné 3), sviečky, káble, rozdeľovač nové... :cry:
Má tu niekto ešte nejaký nápad?
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ
Dátum registrácie: 09 Máj 2008, 22:59
Auto: Astra G

Príspevok od používateľa Kajo »

Správny mechanik netipuje, ale ide na isto :)
Teda nie nápad, ale rovno príčinu.
Hydrozdvihátko je out, pri voľnobehu nemá tlak.
(inak mám to od hifa, pred 1/2 rokom som riešil podobný problém a on mi touto radou pomohol, za čo mu ďakujem)
Opel Mercedes Renault Ford Peugeot Chrysler - mám rád
TheLastUnicorn
Nový užívateľ
Nový užívateľ

A neprejavujú sa vadné hydroštely náhodou cvakaním?
TheLastUnicorn
Nový užívateľ
Nový užívateľ

Dnes som zistil, že ak pri tom štvrtom valci streknem na tesnenie medzi blokom a sacím parožím trochu čističa bŕzd, tak sa zmení chod motora. Keď streknem trošku, zrovná sa chod a ide na všetky 4. Ak streknem veľa, motor sa začne celkom dusiť a klepať. Vyzerá to, že si tá potvora prisáva na tom 4. valci vzduch.
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

Tak potom sorry.
Ale moc sa mi to nezdá.
TheLastUnicorn
Nový užívateľ
Nový užívateľ

Re: C18NZ - volnobeh na 3 valce - VYRIEŠENÉ

Záhada vyriešená, vadné tesnenie medzi blokom motora a sacím potrubím. Na 4. valci si prisávalo vzduch, tak bola zmes chudobná a valec na voľnobehu nefungval. To tesnenie bolo úplne rozpadnuté.
Kajo
Strieborný užívateľ
Strieborný užívateľ

Fíha, vidíš, človek sa stále učí.
Tak si mal pravdu.
TheLastUnicorn
Nový užívateľ
Nový užívateľ

Nebolo to celkom z mojej hlavy...poradili mi to na českom opel astra/kadett fóre...ja som si to len overil tak, že som vzal čistič bŕzd a pri voľnobehu som ho striekal na ten spoj blok-parožie na 4. válci. A krásne bolo vidieť, ako sa menil chod motora. Keď som strekol máličko, chod sa zrovnal na všetky štyri. Keď som dal veľa, začalo sa to celé dusiť.
Napísať odpoveď

Návrat na "VECTRA - MOTOR/PREVODOVKA"